Tiroida nederactivă (hipotiroidie) – Diagnostic

Este foarte important ca o tiroidă nederactivă (hipotiroidism) să fie diagnosticată cât mai curând posibil.

Nivelurile scăzute de hormoni producători de tiroidă, cum ar fi triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), pot schimba modul în care organismul prelucrează grăsimea.

Aceasta poate provoca colesterol ridicat și ateroscleroză (înfundarea arterelor) , care poate duce la probleme grave legate de inimă, cum ar fi angina și un atac de cord .

Prin urmare, ar trebui să vă vedeți medicul de familie și să solicitați un test de sânge dacă aveți în mod repetat simptome ale unei tiroide nederactive .

Testul funcției tiroidiene

Un test de sânge care vă măsoară nivelul hormonilor este singurul mod precis de a afla dacă există o problemă.

Testul, numit test al funcției tiroidiene, privește nivelurile de hormon stimulator tiroidian (TSH) și tiroxină (T4) din sânge.

Un nivel ridicat de TSH și un nivel scăzut de T4 în sânge ar putea însemna că aveți o tiroidă nederactivă.

Dacă rezultatele testelor dvs. arată TSH crescută, dar T4 normal, este posibil să aveți riscul de a dezvolta o tiroidă nederactivă în viitor.

Medicul dumneavoastră poate recomanda să faceți repetat un test de sânge pentru a vedea dacă în cele din urmă dezvoltați o tiroidă nederactivă.

Testele de sânge sunt de asemenea folosite uneori pentru alte măsurători, cum ar fi verificarea nivelului unui hormon numit triiodotironină (T3). Cu toate acestea, acest lucru nu este oferit de rutină.

Mai puțin frecvent, poate fi recomandat un test de anticorpi tiroidieni după un test de funcție tiroidiană. Acest lucru este pentru a ajuta la diagnosticarea sau excluderea afecțiunilor tiroidiene autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto . Un test de anticorpi tiroidieni este probabil să fie recomandat doar dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o afecțiune tiroidă autoimună.

Teste de laborator online Marea Britanie are mai multe informații despre diferitele tipuri de teste ale funcției tiroidiene și teste de anticorpi tiroidieni .

Recomandare

Medicul dumneavoastră poate să vă adreseze la un endocrinolog (specialist în tulburări hormonale) dacă:

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!