Cancer tiroidian

Cancerul tiroidian este un tip rar de cancer care afectează glanda tiroidă, o glandă mică la baza gâtului care produce hormoni.

Este cel mai frecvent la persoanele de 30 de ani și la cei cu vârsta de peste 60 de ani. Femeile au de 2 până la 3 ori mai multe șanse să-l dezvolte decât bărbații.

Cancerul tiroidian este de obicei tratabil și în multe cazuri poate fi vindecat complet, deși uneori poate reveni după tratament.

Simptomele cancerului tiroidian

Simptomele cancerului tiroidian pot include:

Aflați mai multe despre simptomele cancerului tiroidian .

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați un medic de familie dacă aveți simptome de cancer tiroidian. Simptomele pot fi cauzate de afecțiuni mai puțin grave, cum ar fi o tiroidă mărită (goitre) , de aceea este important să le verificăm.

Un medic de familie vă va examina gâtul și vă poate organiza un test de sânge pentru a verifica cât de bine funcționează tiroida.

Dacă ei cred că ai putea avea cancer sau nu sunt siguri care îți provoacă simptomele, vei fi trimis la un specialist din spital pentru mai multe teste.

Aflați mai multe despre cum este diagnosticat cancerul tiroidian .

Tipuri de cancer tiroidian

Există 4 tipuri principale de cancer tiroidian:

 • carcinomul papilar – cel mai frecvent tip, reprezentând aproximativ 8 din 10 cazuri; de obicei afectează persoanele sub 40 de ani, în special femeile
 • carcinomul folicular – reprezintă până la 1 din 10 cazuri și tinde să afecteze adulții de vârstă mijlocie, în special femeile
 • carcinom tiroidian medular – reprezintă mai puțin de 1 din 10 cazuri; spre deosebire de celelalte tipuri, acesta poate rula în familii
 • carcinom tiroidian anaplastic – cel mai rar și cel mai grav tip, reprezentând aproximativ 1 din 50 de cazuri; de obicei afectează persoanele cu vârsta peste 60 de ani

Carcinoamele papilare și foliculare sunt uneori cunoscute sub numele de cancer tiroidian diferențiat. Acestea tind să fie mai ușor de tratat decât celelalte tipuri.

Cauzele cancerului tiroidian

Cancerul tiroidian se întâmplă atunci când există o modificare a ADN-ului din celulele tiroidiene care le determină să crească incontrolabil și să producă o forfotă.

De obicei nu este clar care este cauza acestei schimbări, dar există o serie de lucruri care îți pot crește riscul.

Acestea includ:

Tratamente pentru cancerul tiroidian

Tratamentul pentru cancerul tiroidian depinde de tipul de cancer tiroidian pe care îl aveți și de cât de mult s-a răspândit.

Principalele tratamente sunt:

 • chirurgie – pentru a îndepărta o parte sau toată tiroida
 • tratament cu iod radioactiv – înghițiți o substanță radioactivă care călătorește prin sângele dvs. și ucide celulele canceroase
 • radioterapie externă – o mașină este folosită pentru a direcționa fasciculele de radiații la celulele canceroase pentru a le omorî
 • chimioterapie și terapii țintite – medicamente utilizate pentru uciderea celulelor canceroase

După tratament, veți avea programări de urmărire pentru a verifica dacă cancerul a revenit.

Citiți mai multe despre cum este tratat cancerul tiroidian .

Perspective pentru cancerul tiroidian

Aproximativ 9 din 10 persoane sunt în viață la 5 ani după un diagnostic de cancer tiroidian. Multe dintre acestea sunt vindecate și vor avea o durată de viață normală.

Dar perspectivele variază în funcție de tipul de cancer tiroidian și cât de devreme a fost diagnosticat. În prezent, perspectivele sunt:

 • mai mult de 9 din 10 persoane cu carcinom papilar trăiesc la cel puțin 5 ani de la diagnostic
 • mai mult de 9 din 10 persoane cu carcinom folicular trăiesc cel puțin 5 ani după diagnostic
 • mai mult de 7 din 10 bărbați și aproximativ 9 din 10 femei cu carcinom tiroidian medular trăiesc cel puțin 5 ani după diagnostic
 • aproximativ 1 din 10 persoane cu carcinom tiroidian anaplastic trăiesc cel puțin 5 ani de la diagnostic

Până la 1 din 4 persoane tratate pentru cancer tiroidian sunt diagnosticate ulterior cu cancer în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii sau oasele, dar cancerul poate fi tratat din nou dacă se întâmplă acest lucru.