Tiroida nederactivă (hipotiroidism) – Cauze

O tiroidă nederactivă (hipotiroidism) este atunci când glanda tiroidă nu produce suficientă hormon tiroxină (numită și T4).

Majoritatea cazurilor de tiroidă nederactivă sunt cauzate de sistemul imunitar care atacă glanda tiroidă și îl afectează sau de daune care apar ca urmare a tratamentelor pentru cancerul tiroidian sau a tiroidei hiperactive .

Sistem imunitar

O tiroidă nederactivă apare adesea atunci când sistemul imunitar, care de obicei combate infecția, atacă glanda tiroidă. Acest lucru dăunează tiroidei, ceea ce înseamnă că nu este capabil să facă suficient din hormonul tiroxinei, ceea ce duce la simptomele unei tiroide nederactive .

O afecțiune numită boala Hashimoto este cel mai frecvent tip de reacție autoimună care provoacă o tiroidă nederactivă.

Nu este clar care provoacă boala Hashimoto, dar se desfășoară în familii. De asemenea, este frecvent la persoanele cu o altă tulburare a sistemului imunitar, cum ar fi diabetul de tip 1 și vitiligo .

Tratamentul anterior tiroidian

O tiroidă nederactivă poate apărea, de asemenea, ca efect secundar sau complicație a tratamentului anterior la glanda tiroidă, cum ar fi chirurgia sau un tratament numit terapie cu iod radioactiv.

Aceste tratamente sunt uneori utilizate pentru o tiroidă hiperactivă (unde glanda tiroidă produce prea mult hormon) sau cancer tiroidian.

Cauze mai puțin obișnuite

La nivel mondial, lipsa iodului alimentar este o cauză comună a unei tiroide nederactive, deoarece organismul are nevoie de iod pentru a face tiroxină. Cu toate acestea, deficitul de iod este neobișnuit în Marea Britanie.

Bebelușii se nasc uneori cu o tiroidă nederactivă, deoarece glanda tiroidă nu se dezvoltă corect în pântece. Aceasta se numește hipotiroidism congenital și este neobișnuită. De obicei este preluat în timpul screeningului de rutină la scurt timp după naștere.

Site-ul Great Ormond Street Hospital for Children are mai multe informații despre hipotiroidismul congenital și despre modul în care este tratat .

O problemă a glandei hipofizare poate duce la o tiroidă nederactivă. Glanda hipofizară se află la baza creierului și reglează tiroida. Prin urmare, deteriorarea glandei hipofizare poate duce la o tiroidă nederactivă.

O tiroidă nederactivă a fost, de asemenea, legată de unele infecții virale sau unele medicamente utilizate pentru a trata alte afecțiuni, cum ar fi:

  • litiu – un medicament folosit uneori pentru tratarea anumitor afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv depresia și tulburarea bipolară
  • amiodarona – un medicament folosit uneori pentru tratarea batailor inimii neregulate (aritmii)
  • interferoni – o clasă de medicament folosită uneori pentru tratarea anumitor tipuri de cancer și hepatită C

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau cu medicul specialist dacă vă preocupă că un medicament pe care îl luați vă poate afecta nivelul hormonilor tiroidieni.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!