Vitiligo

Vitiligo este o afecțiune de lungă durată în care pe piele se dezvoltă pete albe palide. Este cauzată de lipsa melaninei, care este pigmentul din piele.

Vitiligo poate afecta orice zonă a pielii, dar se întâmplă în mod obișnuit pe față, gât și mâini și în cutele cutanate.

Zonele palide ale pielii sunt mai vulnerabile la arsuri solare, de aceea este important să aveți grijă suplimentară atunci când sunteți și să folosiți o protecție solară cu un factor ridicat de protecție solară (SPF).

Simptome de vitiligo

Zonele de piele cel mai frecvent afectate de vitiligo includ:

 • gura și ochii
 • degetele și încheieturile
 • subsuori
 • vintre
 • organele genitale
 • în interiorul gurii

De asemenea, se poate dezvolta uneori acolo unde există rădăcini de păr, cum ar fi pe scalp. Lipsa melaninei din pielea ta poate transforma părul din zona afectată alb sau gri.

Vitiligo începe adesea ca o pată palidă de piele care se transformă treptat în alb complet. Centrul unui plasture poate fi alb, cu pielea mai palidă în jurul lui. Dacă există vase de sânge sub piele, peticul poate fi ușor roz, mai degrabă decât alb.

Marginile plasturelui pot fi netede sau neregulate. Uneori sunt roșii și inflamate sau există o decolorare maronie (hiperpigmentare).

Vitiligo nu provoacă disconfort pielii tale, cum ar fi uscăciunea, dar, din când în când, peticile pot fi mâncărime.

Starea variază de la persoană la persoană. Unii oameni primesc doar câțiva petici mici, albi, dar alții primesc pete albe mai mari care se alătură pe suprafețe mari ale pielii lor.

Nu există nicio modalitate de a prezice cât de mult va fi afectată pielea. Petele albe sunt de obicei permanente.

Tipuri de vitiligo

Există 2 tipuri principale de vitiligo:

 • vitiligo nes segmental
 • vitiligo segmentar

În cazuri rare, este posibil ca vitiligo să vă afecteze întregul corp. Acesta este cunoscut sub numele de vitiligo universal sau complet.

Vitiligo nes segmental

Imagine cu vitiligo nes segmental pe pielea brună

Credit:

BIBLIOTECA FOTO / ȘTIINȚE MEDICALE VAMALE


În vitiligo nes segmental (denumit și vitiligo bilateral sau generalizat), simptomele apar adesea pe ambele părți ale corpului sub formă de petice albe simetrice.

Patch-uri simetrice pot apărea pe:

 • spatele mâinilor tale
 • arme
 • pielea din jurul deschiderilor corpului, cum ar fi ochii
 • genunchi
 • coate
 • picioare

Vitiligo nes segmental este cel mai frecvent tip de vitiligo, afectând aproximativ 9 din 10 persoane cu afecțiune.

Vitiligo segmentar

Poza unei femei cu vitiligo segmentar care afectează fața

Credit:

BIBLIOTECA ȘTIINȚĂ


În vitiligo segmentar (cunoscut și sub denumirea de vitiligo unilateral sau localizat), peticele albe afectează doar o zonă a corpului tău.

Vitiligo segmentar este mai puțin frecvent decât vitiligo nes segmental, deși este mai frecvent la copii. De obicei, începe mai devreme și afectează 3 din 10 copii cu vitiligo.

Ce provoacă vitiligo?

Vitiligo este cauzat de lipsa unui pigment numit melanină în piele. Melanina este produsă de celulele pielii numite melanocite și conferă pielii tale culoarea.

În vitiligo, nu există suficiente melanocite de lucru pentru a produce suficientă melanină în pielea ta. Acest lucru face ca petele albe să se dezvolte pe piele sau păr. Nu este clar exact de ce melanocitele dispar din zonele afectate ale pielii.

Condiții autoimune

Vitiligo nes segmental (cel mai frecvent tip) este considerat a fi o afecțiune autoimună.

În condiții autoimune, sistemul imunitar nu funcționează corect. În loc să atace celulele străine, precum virusurile, sistemul imunitar atacă celulele și țesuturile sănătoase ale corpului tău.

Dacă aveți vitiligo nes segmental, sistemul dumneavoastră imunitar distruge celulele de piele ale melanocitelor care formează melanina.

Vitiligo este asociat și cu alte afecțiuni autoimune, cum ar fi hipertiroidismul (o glanda tiroidă hiperactivă), dar nu toți cei cu vitiligo vor dezvolta aceste afecțiuni.

Factori de risc

Este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta vitiligo nes segmental dacă:

 • ceilalți membri ai familiei tale o au
 • există un istoric familial cu alte afecțiuni autoimune – de exemplu, dacă unul dintre părinții tăi are anemie pernicioasă (o afecțiune autoimună care afectează stomacul)
 • aveți o altă afecțiune autoimună
 • aveți melanom (un tip de cancer de piele) sau limfom non-Hodgkin (cancer al sistemului limfatic)
 • aveți modificări particulare ale genelor despre care se știe că sunt legate de vitiligo nes segmental

neurochimice

Vitiligo segmentar (tipul mai puțin obișnuit) este considerat a fi cauzat de substanțele chimice eliberate de terminațiile nervoase ale pielii tale. Aceste substanțe chimice sunt otrăvitoare pentru celulele pielii melanocite.

declanșatoare

Este posibil ca vitiligo să fie declanșat de evenimente particulare, cum ar fi:

 • evenimente stresante, cum ar fi nașterea
 • leziuni ale pielii, cum ar fi arsuri solare severe sau tăieturi (aceasta este cunoscută sub numele de răspunsul Koebner)
 • expunerea la anumite substanțe chimice – de exemplu, la locul de muncă

Vitiligo nu este cauzat de o infecție și nu o poți prinde de la altcineva care o are.

Diagnosticarea vitiligo-ului

Un Medic de familie va putea diagnostica vitiligo după examinarea zonelor afectate ale pielii.

Vă pot întreba dacă:

 • există o istorie de vitiligo în familia ta
 • există o istorie a altor afecțiuni autoimune în familia ta
 • ai rănit zonele afectate ale pielii – de exemplu, dacă ai avut arsuri solare sau o erupție severă acolo
 • te bronzi ușor la soare sau dacă arzi
 • orice zonă a pielii s-a îmbunătățit fără tratament sau dacă se înrăutățește
 • ai încercat deja orice tratament

Un medic de familie poate să vă întrebe despre impactul vitiligo asupra vieții voastre. De exemplu, cât de mult îți afectează încrederea și stima de sine și dacă îți afectează locul de muncă.

Lampa de lemn

Dacă este disponibil, Medic de familie-ul poate utiliza o lampă ultravioletă (UV) numită lampă Wood pentru a vă privi mai detaliat pielea. Va trebui să vă aflați într-o cameră întunecată, iar lampa va fi ținută între 10 și 13 cm de pielea dvs.

Plasturile de vitiligo vor fi mai ușor de observat sub lumina UV, ceea ce va ajuta medicul Medic de familie să distingă vitiligo de alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi priariazis versicolor (unde există o pierdere de pigment din cauza unei infecții fungice).

Alte afecțiuni autoimune

Deoarece vitiligoul non-segmentar este strâns asociat cu alte afecțiuni autoimune, este posibil să fiți evaluați dacă aveți simptome care ar putea sugera o afecțiune autoimună, cum ar fi:

 • fiind obosit și lipsit de energie, ceea ce poate fi un semn al bolii Addison
 • fiind însetat și are nevoie să urineze des, ceea ce poate fi un semn al diabetului

De asemenea, poate fi necesar un test de sânge pentru a verifica cât de bine funcționează glanda tiroidă.

Tratarea vitiligo-ului

Dacă vitiligo este sever sau te face nefericit, poate vrei să iei în considerare tratamentul.

Petele albe cauzate de vitiligo sunt de obicei permanente, deși sunt disponibile opțiuni de tratament pentru a reduce aspectul lor.

Dacă plasturele sunt relativ mici, se poate folosi cremă de camuflare a pielii.

Cremele de steroizi pot fi, de asemenea, folosite pe piele pentru a restabili un anumit pigment, cu toate acestea, utilizarea pe termen lung poate provoca vergeturi și subțierea pielii

Dacă cremele de steroizi nu funcționează, fototerapia (tratamentul cu lumină) poate fi utilizată.

Deși tratamentul poate ajuta la refacerea culorii pielii tale, efectul nu durează de obicei. Tratamentul nu poate opri răspândirea stării.

Aflați mai multe despre tratarea vitiligo-ului .

Complicații ale vitiligo

Vitiligo poate provoca uneori alte probleme.

Din cauza lipsei melaninei, pielea ta va fi mai vulnerabilă la efectele soarelui. Asigurați-vă că utilizați o protecție solară puternică pentru a evita arsurile solare .

Vitiligo poate fi, de asemenea, asociat cu probleme ale ochilor, cum ar fi inflamația irisului, inflamația stratului mijlociu al ochiului (uveită) și o pierdere parțială a auzului (hipoacuzie).

Problemele cu încredere și stima de sine sunt frecvente la persoanele cu vitiligo, în special dacă afectează zone ale pielii care sunt expuse frecvent.

Ajutor si sustinere

Grupurile de asistență vă pot oferi ajutor și sfaturi și vă pot pune în contact cu alte persoane cu vitiligo. Un medic de familie poate sugera un grup în zona dvs. locală.

Caritate Societatea Vitiligo oferă, de asemenea, sfaturi și sprijin.