Gastropareză

Gastroparesis este o afecțiune pe termen lung (cronică) în care stomacul nu se poate goli în mod normal. Mâncarea trece prin stomac mai lent decât de obicei.

Se crede că este rezultatul unei probleme cu nervii și mușchii care controlează modul în care stomacul se golește.

Dacă acești nervi sunt deteriorați, mușchii stomacului dvs. nu pot funcționa corect și mișcarea alimentelor poate încetini.

Simptomele gastroparezei

Simptomele gastroparezei pot include:

Aceste simptome pot fi ușoare sau severe și au tendința să vină și să plece.

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați un medic de familie dacă aveți simptome de gastroparesie, deoarece poate duce la unele complicații potențial grave.

Aceste complicații includ:

Cauzele gastroparezei

În multe cazuri de gastroparesie, nu există o cauză evidentă. Acest lucru este cunoscut sub numele de gastropareza idiopatică.

Cauzele cunoscute ale gastroparezei includ:

Alte cauze posibile ale gastroparezei includ:

 • medicament – cum ar fi calmante opioide (de exemplu, morfină ) și unele antidepresive
 • Boala Parkinson – o afecțiune în care o parte a creierului devine progresiv deteriorată peste mulți ani
 • sclerodermie – o boală neobișnuită care are ca rezultat zone dure, îngroșate ale pielii și uneori probleme cu organele interne și vasele de sânge
 • amiloidoza – un grup de boli rare, dar grave cauzate de depuneri de proteine anormale în țesuturi și organe pe întreg corpul

Diagnosticarea gastroparezei

Pentru a diagnostica gastroparesis, un medic de familie va întreba despre simptomele și istoricul medical și poate aranja un test de sânge pentru tine.

Ați putea fi trimiși la spital pentru a avea unele dintre următoarele teste:

 • radiografie de bariu – unde înghiți un lichid care conține bariu chimic, care poate fi văzut pe o radiografie și evidențiază modul în care lichidul trece prin sistemul digestiv
 • scanarea golirii gastrice – mănânci un aliment (adesea ouă) care conține o cantitate foarte mică de substanță radioactivă care poate fi observată pe scanare. Gastroparesis este diagnosticat dacă mai mult de 10% din alimente sunt încă în stomacul dvs. la 4 ore după masă
 • test de capsule wireless – înghițiți un dispozitiv electronic mic, care trimite informații despre cât de rapid se deplasează prin tractul digestiv către un dispozitiv de înregistrare
 • endoscopie – un tub subțire, flexibil (endoscop) este trecut pe gât și în stomac pentru a examina mucoasa stomacului și a exclude alte cauze posibile

Tratarea gastroparezei

Gastropareza nu poate fi vindecată de obicei, însă modificările dietetice și tratamentele medicale vă pot ajuta să controlați starea.

Modificări dietetice

Puteți găsi aceste sfaturi utile:

 • în loc de 3 mese pe zi, încercați mese mai mici, mai frecvente – asta înseamnă că există mai puțină mâncare în stomac și vă va fi mai ușor să treceți prin sistemul dvs.
 • încercați alimente moi și lichide – acestea sunt mai ușor de digerat
 • mestecați bine mâncarea înainte de a înghiți
 • bea lichide non-aromate cu fiecare masă

De asemenea, poate ajuta la evitarea anumitor alimente greu de digerat, cum ar fi merele cu pielea lor sau alimente bogate în fibre, cum ar fi portocalele și broccoli, plus alimentele bogate în grăsimi, care pot încetini digestia.

medicamente

Următoarele medicamente pot fi prescrise pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți simptomele:

Cu toate acestea, dovezile conform cărora aceste medicamente ameliorează simptomele gastroparezei sunt relativ limitate și pot provoca reacții adverse. Medicul dumneavoastră ar trebui să discute cu dumneavoastră riscurile și beneficiile potențiale.

Domperidona trebuie luată doar la cea mai mică doză eficientă pentru cel mai scurt timp posibil, din cauza riscului mic de reacții adverse legate de inimă.

Stimulare electrică

Dacă modificările dietetice și medicamentele nu vă ajută simptomele, poate fi recomandat un tratament relativ nou numit stimulare gastroelectrică. Cu toate acestea, în prezent, acest lucru nu este finanțat în mod obișnuit de multe autorități .

Stimularea gastroelectrică presupune implantarea chirurgicală a unui dispozitiv cu baterie sub pielea burticii tale.

Două cabluri atașate la acest dispozitiv sunt fixate pe mușchii stomacului inferior. Ele trimit impulsuri electrice pentru a ajuta la stimularea mușchilor implicați în controlul trecerii alimentelor prin stomac. Dispozitivul este pornit folosind un control extern handheld.

Eficacitatea acestui tratament poate varia considerabil. Nu toată lumea va răspunde la acest lucru, iar pentru multe persoane care răspund, efectul se va opri în mare măsură în 12 luni. Aceasta înseamnă că stimularea electrică nu este potrivită pentru toată lumea cu gastroparesie.

Există, de asemenea, mici șanse ca această procedură să conducă la complicații care ar necesita eliminarea dispozitivului, cum ar fi:

 • infecţie
 • dispozitivul se dezlipeste si se misca
 • o gaură care se formează în peretele stomacului

Vorbiți cu chirurgul despre riscurile posibile. Puteți citi, de asemenea, ghidul Institutului Național de Sănătate și Excelență în Sănătate (NICE) privind stimularea gastroelectrică pentru gastroparesie .

Injecții cu toxină botulinică

Cazurile mai severe de gastroparesie pot fi tratate ocazional prin injectarea toxinei botulinice în valva dintre stomacul tău și intestinul subțire.

Aceasta relaxează supapa și o menține deschisă pentru o perioadă mai lungă de timp, astfel încât alimentele să poată trece.

Injecția este administrată printr-un tub subțire, flexibil (endoscop) care este trecut pe gât și în stomac.

Acesta este un tratament destul de nou, iar unele studii au descoperit că este posibil să nu fie foarte eficient, așa că nu este recomandat de toți medicii.

Un tub de alimentare

Dacă aveți gastroparesie extrem de severă care nu este îmbunătățită cu modificări dietetice sau cu medicamente, poate fi recomandat un tub de alimentare.

Sunt disponibile multe tipuri diferite de tuburi de alimentare temporară și permanentă.

Mai întâi vi se poate oferi un tub de alimentare temporară, numit tub nazojejunal. Aceasta este introdusă în tractul digestiv prin nas și furnizează nutrienți direct în intestinul subțire.

Un tub de alimentare poate fi de asemenea introdus în intestin printr-o tăietură (incizie) făcută în burtă. Aceasta este cunoscută sub numele de jejunostomie.

Mâncarea lichidă poate fi livrată prin tub, care merge direct la intestin pentru a fi absorbită, ocolind stomacul.

Vorbiți medicului dumneavoastră despre riscurile și beneficiile fiecărui tip de tub de alimentare.

O metodă alternativă de hrănire pentru gastroparesie severă este nutriția intravenoasă (parenterală). Acesta este locul în care nutrienții lichizi sunt livrați în fluxul sanguin printr-un cateter introdus într-o venă mare.

Interventie chirurgicala

Unele persoane pot beneficia de o operație pentru a introduce un tub în stomac prin burtă (abdomen). Acest tub poate fi deschis periodic pentru a elibera gaz și a alina balonarea.

O procedură chirurgicală poate fi recomandată în ultimă instanță să fie:

 • creați o nouă deschidere între stomacul și intestinul subțire (gastroenterostomie)
 • conectați stomacul direct la a doua parte a intestinului subțire, numită jejun (gastrojejunostomie)

Aceste operații vă pot reduce simptomele permițând alimentelor să se deplaseze mai ușor prin stomac.

Medicul dumneavoastră vă poate explica dacă procedurile sunt potrivite pentru dvs. și pot discuta posibilele riscuri pe care le implică.

Sfaturi pentru persoanele cu diabet

A avea gastroparesie înseamnă că mâncarea dvs. este digerată lent și în momente imprevizibile. Dacă aveți și diabet, acest lucru poate avea un efect mare asupra nivelului glicemiei.

Nervii la stomac pot fi deteriorați de niveluri ridicate de glucoză din sânge, de aceea este important să vă mențineți nivelul glicemiei sub control dacă aveți diabet.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui în legătură cu orice modificări pe care trebuie să le faceți în alimentație sau medicament. De exemplu, dacă luați insulină, poate fi necesar să se împartă doza înainte și după mese și insulină injectați în zone în absorbția este de obicei mai lent, cum ar fi în coapsa.

De asemenea, va trebui să vă verificați frecvent nivelul glicemiei după ce mâncați.