Colecistita acută

Colecistita acută este inflamația vezicii biliare. De obicei, se întâmplă atunci când o piatră biliară blochează canalul chistic.

Pietrele biliare sunt pietre mici, de obicei făcute din colesterol, care se formează în vezica biliară. Canalul chistic este principala deschidere a vezicii biliare.

Pietrele biliare sunt foarte frecvente, afectând aproximativ 1 din 10 adulți din Marea Britanie.

De obicei, nu provoacă simptome, dar pot provoca ocazional episoade de durere (colică biliară) sau colecistită acută.

Colecistita acută este potențial gravă din cauza riscului de complicații.

De obicei, trebuie tratat în spital cu odihnă, lichide intravenoase și antibiotice .

Simptomele colecistitei

Principalul simptom al colecistitei acute este o durere bruscă și ascuțită în partea dreaptă superioară a burtei (abdomenului). Această durere se răspândește spre umărul tău drept.

Partea afectată a burtei este de obicei foarte fragedă, iar respirația profundă poate agrava durerea.

Spre deosebire de alte tipuri de dureri abdominale , durerea colecistitei acute este de obicei persistentă și nu dispare în câteva ore.

Unele persoane pot avea simptome suplimentare, cum ar fi:

 • o temperatură ridicată (febră)
 • simtindu-se bolnav
 • a fi bolnav
 • transpiraţie
 • pierderea poftei de mâncare
 • îngălbenirea pielii și albii ochilor (icter)
 • o umflătură în burtă

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați un medicament cât mai curând posibil dacă dezvoltați dureri abdominale subite și severe, în special dacă durează mai mult de câteva ore sau este însoțit de alte simptome, cum ar fi icterul și o temperatură ridicată.

Dacă nu puteți contacta imediat un medic, apelați serviciul local în afara programului sau apelați 111 pentru sfaturi.

Este important ca diagnosticul de colecistită acută să fie diagnosticat cât mai curând posibil, deoarece există riscul unor complicații grave, dacă nu este tratată prompt.

Ce provoacă colecistita acută?

Cauzele colecistitei acute pot fi grupate în 2 categorii principale: colecistită calculantă și colecistită acalculoasă.

Colecistită calculată

Colecistita calculată este tipul cel mai frecvent și, de obicei, mai puțin grav de colecistită acută. Reprezintă aproximativ 95% din toate cazurile.

Colecistita calculată se dezvoltă atunci când deschiderea principală a vezicii biliare, canalul chistic, este blocată de o piatră biliară sau de o substanță cunoscută sub numele de nămol biliar.

Nămolul biliar este un amestec de bilă, un lichid produs de ficat care ajută la digerarea grăsimilor și de colesterol mic și cristale de sare.

Blocajul în canalul chistic determină acumularea de bilă în vezica biliară, crescând presiunea în interiorul acesteia și determinând inflamarea acesteia.

În aproximativ 1 din 5 cazuri, vezica biliară inflamată devine, de asemenea, infectată de bacterii.

Colecistita acalculoasă

Colecistita acalculoasă este un tip de colecistită acută mai puțin frecventă, dar de obicei mai gravă.

De obicei se dezvoltă ca o complicație a unei boli grave, a unei infecții sau a unei leziuni care dăunează vezicii biliare.

Colecistita acalculoasă poate fi cauzată de deteriorarea accidentală a vezicii biliare în timpul intervenției chirurgicale majore, răni grave sau arsuri , sepsis , malnutriție severă sau HIV / SIDA .

Diagnosticarea colecistitei acute

Dacă aveți dureri de burtă severe, un medic de familie va efectua probabil un test simplu numit semnul lui Murphy.

Vi se va cere să inspirați adânc cu mâna medicului de familie apăsat pe burtă, chiar sub coșul tău.

Vezica biliară se va deplasa în jos în timp ce inspirați. Dacă aveți colecistită, veți simți dureri bruște pe măsură ce vezica biliară ajunge la mâna medicului.

Dacă simptomele dvs. sugerează să aveți colecistită acută, medicul dumneavoastră de medic vă va trimite imediat la spital pentru teste suplimentare și tratament.

Testele pe care le puteți avea în spital includ:

 • analize de sânge – pentru a verifica dacă există semne de inflamație în corp
 • o scanare cu ultrasunete a burtei dvs. – pentru a verifica dacă există pietre la fiere sau alte semne ale unei probleme cu vezica biliară

Alte scanări, cum ar fi radiografie , tomografie sau RMN , pot fi, de asemenea, efectuate pentru a examina vezica biliară mai detaliat dacă există o incertitudine cu privire la diagnosticul dumneavoastră.

Tratarea colecistitei acute

Dacă sunteți diagnosticat cu colecistită acută, va trebui probabil să fiți internat la spital pentru tratament.

Tratament inițial

Tratamentul inițial va implica de obicei:

De asemenea, vi se vor administra antibiotice dacă se crede că aveți o infecție.

Acestea de multe ori trebuie să fie continuate până la o săptămână, timp în care poate fi necesar să rămâneți în spital sau poate veți putea merge acasă.

După tratamentul inițial, orice calculi biliari, care ar fi putut cauza colecistita acută, de obicei, se întorc în vezica biliară și inflamația se va stabili adesea.

Interventie chirurgicala

Îndepărtarea vezicii biliare poate fi recomandată la un moment dat după tratamentul inițial pentru a preveni revenirea colecistitei acute și pentru a reduce riscul de a dezvolta complicații potențial grave.

Acest tip de intervenție chirurgicală este cunoscută sub numele de colecistectomie .

Deși neobișnuit, o procedură alternativă numită colecistostomie percutană poate fi efectuată dacă nu sunteți prea rău pentru a avea o intervenție chirurgicală.

Aici este introdus un ac prin burtă pentru a scurge lichidul acumulat în vezica biliară.

Dacă sunteți suficient de apt pentru a avea o intervenție chirurgicală, medicii dvs. vor decide când este cel mai bun moment pentru a elimina vezica biliară.

În unele cazuri, este posibil să fie nevoie de operație imediată sau în ziua următoare sau 2, sau poate fi necesar să așteptați câteva săptămâni până când inflamația s-a stins.

Chirurgia poate fi efectuată în 3 moduri:

 • colecistectomie laparoscopică – un tip de chirurgie a găurii cheii în care vezica biliară este îndepărtată folosind instrumente chirurgicale speciale inserate printr-o serie de mici tăieturi în abdomen.
 • colecistectomie laparoscopică cu o singură incizie – unde vezica biliară este îndepărtată printr-o singură tăietură, care se face de obicei în apropierea burtonului
 • colecistectomie deschisă – unde vezica biliară este îndepărtată printr-o singură tăiere mai mare în burtă

Deși unele persoane care și-au îndepărtat vezica biliară au raportat simptome de balonare și diaree după consumul anumitor alimente, este posibil să ducă o viață perfect normală fără vezică biliară.

Organul poate fi util, dar nu este esențial, deoarece ficatul tău va produce în continuare bilă pentru a digera alimentele.

Aflați mai multe despre recuperarea de la eliminarea vezicii biliare

Posibile complicații

Fără un tratament adecvat, colecistita acută poate duce uneori la complicații care pot pune viața în pericol.

Principalele complicații ale colecistitei acute sunt:

O intervenție chirurgicală de urgență pentru îndepărtarea vezicii biliare este necesară pentru a trata aceste complicații în aproximativ 1 din 5 cazuri de colecistită acută.

Prevenirea colecistitei acute

Nu este întotdeauna posibilă prevenirea colecistitei acute, dar puteți reduce riscul de a o dezvolta reducând riscul de a obține calculi biliari.

Unul dintre principalele lucruri pe care le puteți face pentru a reduce șansele de a obține calculi biliari este de a adopta o dietă sănătoasă, echilibrată și de a reduce numărul de alimente cu colesterol ridicat pe care le consumi, deoarece se crede că colesterolul contribuie la formarea calculilor biliari.

Fiind excesul de greutate, fiind deosebit de obezi , de asemenea , creste riscul de a dezvolta calculi biliari.

Prin urmare, ar trebui să vă controlați greutatea consumând o dietă sănătoasă și făcând exerciții fizice în mod regulat .

Dar dietele cu scădere rapidă în greutate rapidă în calorii ar trebui evitate, deoarece există dovezi că îți pot perturba chimia biliară și îți pot crește efectiv calculul biliar.

Cel mai bun este un plan de pierdere în greutate gradual .

Aflați mai multe despre prevenirea calculilor biliari

Vezica biliară

Vezica biliară este un organ mic în formă de pere situat sub ficat. Scopul principal este să păstreze și să concentreze bila.

Ficatul produce bilă, un lichid care ajută la digerarea grăsimilor și poartă toxinele excretate de ficat.

Bile sunt trecute din ficat printr-o serie de canale numite conducte biliare în vezica biliară, unde este depozitată.

De-a lungul timpului bila devine mai concentrată, ceea ce o face mai eficient la digestia grăsimilor.

Bilă de presă ale vezicii biliare în sistemul digestiv atunci când este necesar.

Vezica biliară este un organ util, dar nu esențial. Poate fi îndepărtat în siguranță, fără a interfera cu capacitatea dvs. de a digera alimentele.