Cancerul uterin (uter) – Diagnostic

Consultați un medic de familie dacă aveți sângerări vaginale anormale. Deși este puțin probabil să fie cauzat de cancerul uterin, cel mai bine este să fiți siguri.

Medicul dumneavoastră va întreba despre simptomele dvs. și când și cât de des se întâmplă.

Vi se va oferi un examen fizic (intern) pentru a vă evalua organele pelvine, inclusiv pântecele și ovarele.

Teste în spital

Pentru teste suplimentare, puteți fi trimis la un specialist în afecțiunile organelor de reproducție feminine (un ginecolog). Unele dintre aceste teste sunt prezentate mai jos.

Ecografie transvaginală (TVS)

Un TVS este un tip de scanare cu ultrasunete care folosește o sondă mică ca scaner.

Aceasta este plasată direct în vagin pentru a obține o imagine detaliată a interiorului uterului. Sonda se poate simți puțin inconfortabilă, dar nu ar trebui să fie dureroasă.

Televizorul verifică dacă există modificări ale grosimii căptușelii uterului care ar putea fi cauzate de prezența unui polip sau a celulelor canceroase.

Histeroscopie și biopsie

Dacă TVS detectează modificări ale grosimii căptușelii pântecelui, de obicei vi se va oferi o histeroscopie . Aici este introdus un tip subțire de telescop (histeroscop) prin vagin și în pântecul dvs., permițând unui profesionist din domeniul sănătății să privească mucoasa pântecelui.

Este posibil să aveți o biopsie în același timp. Aceasta presupune prelevarea unui esantion din mucoasa uterinului (endometrul). Eșantionul este apoi verificat pentru a detecta celule canceroase la un laborator.

Aceasta este de obicei o procedură ambulatorie în care nu va trebui să stai în spital.

Uneori este posibil să aveți o biopsie fără histeroscopie, numită „biopsie de aspirație”. Aici se folosește un tub flexibil mic, introdus în vagin și sus în pântecul tău, pentru a aspira un mic eșantion de celule.

În unele cazuri, poate fi oferită o histeroscopie și dilatație și chiuretaj (D&C). D&C este o procedură chirurgicală minoră, efectuată sub anestezic general (în timp ce dormi), unde anumite țesuturi din mucoasa uterină (biopsie) sunt îndepărtate. Țesutul este apoi trimis la un laborator pentru teste suplimentare.

Vrei să afli mai multe?

Teste suplimentare dacă aveți cancer la nivelul uterului

Dacă sunteți diagnosticat cu cancer la nivelul uterului, este posibil să aveți teste suplimentare care să vă ajute să determinați ce etapă este.

Stabilirea permite medicilor să descopere cât de mare este cancerul, indiferent dacă s-a răspândit și cele mai bune opțiuni de tratament pentru dumneavoastră.

Aceste teste pot include:

  • un piept cu raze X – în cazul în care se utilizează radiații pentru a verifica dacă cancerul sa extins la plamani
  • o scanare RMN – unde câmpurile magnetice sunt utilizate pentru a crea o imagine detaliată a interiorului corpului dvs. pentru a verifica dacă cancerul s-a răspândit
  • o scanare CT – unde o serie de raze X sunt utilizate pentru a crea o imagine detaliată a interiorului corpului dvs. pentru a verifica dacă cancerul s-a răspândit
  • alte teste de sânge – acestea sunt de obicei făcute pentru a vă verifica starea generală de sănătate și cât de bine funcționează unele organe

Consultați tratarea cancerului uterin pentru mai multe informații despre stadializare.

Vrei să afli mai multe?