Cancerul uterului (uter) – Tratament

Chirurgia este adesea principalul tratament pentru cancerul uterin. Cel mai bun tratament va depinde de circumstanțele dvs. individuale.

Echipa ta de îngrijire a cancerului

Persoanele cu cancer ar trebui să fie îngrijite de o echipă de specialiști.

Echipa este adesea formată dintr-un chirurg specializat în cancer, un oncolog (un specialist în radioterapie și chimioterapie), un radiolog, un patolog, un radiograf și o asistentă specializată.

Alți membri pot include un dietetician, un kinetoterapeut și un terapeut. De asemenea, este posibil să aveți acces la asistența psihologiei clinice.

Atunci când decideți ce tratament este cel mai potrivit pentru dvs., profesioniștii dumneavoastră din domeniul sănătății vor avea în vedere:

  • tipul și dimensiunea cancerului
  • ce grad este
  • starea ta de sănătate generală
  • indiferent dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului
  • dacă fertilitatea este o problemă de îngrijorare – acest lucru este rar datorită vârstei în care apare de obicei cancerul uterin

Vor discuta și vă vor recomanda cel mai bun tratament pentru dumneavoastră pe baza acestor considerente. Decizia finală asupra tipului de tratament pe care îl aveți, dacă este cazul, este întotdeauna a ta.

Înainte de a merge la spital pentru a discuta despre opțiunile de tratament, vă poate fi util să scrieți o listă de întrebări pe care doriți să le adresați specialistului. De exemplu, poate doriți să aflați care sunt avantajele și dezavantajele unor tratamente speciale.

Etapele cancerului uterin și principalele opțiuni de tratament sunt prezentate mai jos.

Etapele cancerului uterin

Medicii vor folosi rezultatele testelor dvs. pentru a identifica „stadiul” cancerului dumneavoastră (cât de mult s-a răspândit cancerul). Etapa va determina ce tipuri de tratamente vor fi necesare.

Șansele dvs. de a supraviețui cancerului uterin depind de stadiul în care este diagnosticat.

Vrei să afli mai multe?

Prezentare generală a tratamentului

Tratamentul principal pentru cancerul uterin este îndepărtarea uterului (histerectomie) împreună cu ovarele și trompele uterine.

Aceasta este uneori urmată de radioterapie sau chimioterapie pentru a încerca să omori orice posibile celule canceroase rămase, în funcție de stadiul și gradul cancerului.

Tratament pentru femeile care nu au trecut prin menopauză

A avea o histerectomie înseamnă că nu veți mai putea rămâne însărcinată. Femeile mai tinere care nu au ajuns deja la menopauză pot să nu-și dorească să-și scoată pântecele și ovarele dacă doresc să aibă copii.

În acest caz, poate fi posibil, în circumstanțe foarte specifice, tratarea cancerului cu ajutorul hormonoterapiei.

Tratarea cancerului avansat

Cancerul uterin avansat necesită un curs diferit de tratament, de obicei depinzând mai mult de chimioterapie.

Cancerul avansat s-ar putea să nu fie vindecabil, dar tratamentul urmărește realizarea unei remisiuni, în care cancerul se micșorează, făcându-te să te simți normal și capabil să te bucuri de viață la maximum.

Chiar dacă nu există nicio șansă de leac, poate fi efectuată o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta cât mai mult cancerul.

Radioterapia, chimioterapia sau hormonoterapia pot reduce simptomele precum durerea prin micșorarea cancerului sau încetinirea creșterii acestuia.

Vrei să afli mai multe?

Interventie chirurgicala

Chirurgie pentru cancerul uterin în stadiul 1

Dacă aveți cancer în stadiul 1, veți avea probabil o histerectomie . Aceasta implică îndepărtarea uterului, precum și a ovarelor și a trompelor uterine, într-o procedură numită salpingo-ooforectomie bilaterală (BSO).

Chirurgul poate preleva, de asemenea, probe din ganglionii limfatici din pelvis și abdomen și din alte țesuturi din apropiere. Acestea vor fi trimise la laborator pentru a vedea dacă cancerul s-a răspândit.

Isterectomia poate fi efectuată ca o intervenție chirurgicală cu gaura cheii folosind un telescop (histerectomie laparoscopică) sau cu o tăietură mare pe burtă (histerectomie abdominală). Histerectomia laparoscopică are beneficiul unei cicatrici minime și a unei recuperări mai rapide.

Probabil vei fi gata să te duci acasă la 1 până la 3 zile după operație, în funcție de tipul de operație. Dar poate dura multe săptămâni pentru a se recupera complet.

După operație, veți fi încurajat să începeți să vă deplasați cât mai curând posibil. Este foarte important.

Chiar dacă trebuie să stați în pat, va trebui să continuați să faceți mișcări regulate ale picioarelor pentru a vă ajuta circulația și pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Asistenții medicali sau fizioterapeutul vă vor prezenta exerciții pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor.

Când plecați acasă, va trebui să faceți exerciții ușoare pentru a vă consolida puterea și fitnessul. Discutați cu medicul sau fizioterapeutul ce tipuri de exerciții ar fi potrivite pentru dumneavoastră.

Chirurgie pentru cancerul uterin în stadiul 2 sau 3

Dacă aveți cancer la nivelul uterului în stadiul 2 sau 3 și cancerul s-a răspândit în colul uterin sau în ganglionii limfatici din apropierea pelviului, este posibil să aveți o histerectomie radicală sau totală.

Aceasta implică îndepărtarea colului uterin și a vârfului vaginului, precum și îndepărtarea ganglionilor pelvini. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de radioterapie sau chimioterapie după operație pentru a reduce riscul de revenire a cancerului.

Chirurgie pentru cancer avansat (stadiul 4)

Dacă aveți cancer la nivelul uterului avansat, este posibil să aveți o intervenție chirurgicală pentru a elimina cât mai mult cancer. Aceasta se numește chirurgie de debulking.

Acest lucru nu va vindeca cancerul, dar poate ușura unele dintre simptome. Medicul dumneavoastră va discuta dacă operația de deconectare este potrivită pentru dumneavoastră.

Vrei să afli mai multe?

Radioterapie

Un curs de radioterapie va fi recomandat dacă echipa dumneavoastră de tratament consideră că există un risc semnificativ pentru care cancerul ar putea reveni în pelvis.

Radioterapia poate fi de asemenea folosită pentru a încetini răspândirea cancerului atunci când nu este posibilă o cură chirurgicală.

Există două tipuri de radioterapie utilizate pentru tratarea cancerului uterin:

  • radioterapie internă (denumită și brahiterapie) – unde un tub de plastic este introdus în interiorul pântecului și tratamentul cu radiații este trecut în jos în tubul uterin
  • radioterapie externă – în cazul în care o mașină este utilizată pentru a furniza impulsuri de radiații în pelvis

Un curs de radioterapie externă vă este de obicei administrat ca ambulatoriu timp de 5 zile pe săptămână, cu pauză în weekend. Tratamentul durează câteva minute. Întregul curs de radioterapie poate dura aproximativ 4 săptămâni, în funcție de stadiul și poziția cancerului uterin.

Unele femei au brahiterapie, precum și radioterapie externă. În timpul brahiterapiei, dispozitivul care furnizează radiații este plasat în vagin.

Există diferite tipuri de brahiterapie, care implică fie doze mici, medii sau mari. Cu metode de doză redusă, radiația este livrată mai lent, astfel încât dispozitivul trebuie să rămână în interiorul tău mai mult timp. Va trebui să stați la spital în timp ce veți beneficia de tratament. Medicul dumneavoastră va discuta acest lucru cu dumneavoastră.

Radioterapia are unele efecte secundare. Pielea din zona tratată poate deveni roșie și dureroasă și poate apărea căderea părului. Radioterapia în zona pelvină poate afecta intestinul și poate provoca afecțiuni și diaree .

Pe măsură ce cursul dumneavoastră de tratament progresează, este foarte probabil să vă obosiți. Majoritatea acestor reacții adverse vor dispărea când se va termina tratamentul dvs., deși aproximativ 5% dintre femei prezintă efecte de tratament pe termen lung, cum ar fi diareea și sângerarea de jos.

Vrei să afli mai multe?

chimioterapia

Dacă aveți cancer la nivelul uterului în stadiul 3 sau 4, vi se poate administra un curs de chimioterapie .

Chimioterapia poate fi folosită după operație pentru a încerca să prevină revenirea cancerului. În cazurile de cancer avansat, acesta poate fi utilizat pentru a încetini răspândirea cancerului și pentru a ameliora simptomele.

Chimioterapia este administrată de obicei sub formă de injecție în venă (intravenos). De obicei veți putea merge acasă în aceeași zi în care faceți chimioterapie, dar uneori este posibil să aveți nevoie de o ședere scurtă în spital.

Chimioterapia este administrată de obicei în cicluri, cu o perioadă de tratament urmată de o perioadă de odihnă pentru a permite refacerea organismului.

Efectele secundare ale chimioterapiei pot include:

Există, de asemenea, un risc crescut de apariție a unei infecții în fluxul sanguin (sepsis) , deoarece capacitatea corpului de a combate infecția este redusă prin chimioterapie.

Reacțiile adverse ar trebui să se oprească după terminarea tratamentului.

Vrei să afli mai multe?

Terapia cu hormoni

Unele cancere ale uterului sunt afectate de hormonul estrogen feminin. Aceste tipuri de cancer pot răspunde la tratamentul cu hormonoterapie. Medicul dumneavoastră va discuta dacă acesta este un posibil tratament pentru cancerul uterin.

Terapia hormonală înlocuiește de obicei un hormon numit progesteron, care apare în mod natural în corpul tău. Utilizează progesteron artificial și este de obicei administrat sub formă de tablete.

Tratamentul este utilizat în principal pentru cancerul uterin în stadiu avansat sau cancer care a revenit și poate ajuta la reducerea tumorii și la controlul oricăror simptome.

Tratamentul poate avea unele reacții adverse, inclusiv greață ușoară, crampe musculare ușoare și creștere în greutate. Medicul dumneavoastră va discuta despre acestea cu dumneavoastră.

Vrei să afli mai multe?

Studii clinice

S-au înregistrat multe progrese în tratamentul cancerului uterin, iar mai multe femei trăiesc mai mult cu mai puține efecte secundare. Unele dintre aceste progrese au venit prin studii clinice, în care noi tratamente și combinații de tratamente sunt comparate cu tratamentul standard.

Toate studiile clinice pentru cancer din Marea Britanie sunt monitorizate cu atenție pentru a vă asigura că studiul este demn de realizat și în siguranță. Participanții la studiile clinice sunt adesea mai buni în general decât cei în îngrijirea de rutină.

Dacă sunteți invitați să participați la un proces, vi se va oferi o fișă informativă. Dacă doriți să participați, vi se va cere consimțământul . Sunteți întotdeauna liber să refuzați sau să vă retrageți dintr-un studiu clinic fără ca acesta să vă afecteze îngrijirile.

Vrei să afli mai multe?