Cancerul uterului (uter) – Trăind cu

Diagnosticul de cancer este o provocare pentru majoritatea oamenilor. Cât de cancer îți afectează viața de zi cu zi depinde de stadiul cancerului tău și de tratamentele utilizate.

Există multe modalități de a obține ajutor pentru a face față cancerului. Nu toate lucrează pentru toată lumea, dar unul sau mai mulți ar trebui să se dovedească de ajutor:

  • continuați să vorbiți cu prietenii și familia – pot fi un sistem puternic de asistență
  • comunicați cu alții în aceeași situație
  • afla despre starea ta
  • a stabilit obiective rezonabile
  • ia-ți timp pentru tine

Vrei să afli mai multe?

Dupa tratament

Femeile cu cancer uterin au de obicei o histerectomie. Aceasta poate fi o operație majoră, iar recuperarea poate dura între 6 și 12 săptămâni.

În acest timp, va trebui să evitați ridicarea lucrurilor – de exemplu, copii și pungi de cumpărături grele – și să faceți teme grele. Nu veți putea conduce între 3 și 8 săptămâni după operație.

Majoritatea femeilor au nevoie de 4-12 săptămâni de muncă după o histerectomie. Timpul de recuperare va depinde de tipul de intervenție chirurgicală pe care îl aveți, dacă se dezvoltă sau nu probleme și la ce tip de muncă veți reveni.

Unele dintre tratamentele pentru cancerul endometrial, în special radioterapia, te pot obosi foarte tare. Este posibil să fie nevoie să faceți o pauză de la unele activități normale pentru o perioadă. Nu îți fie frică să ceri ajutor practic de la familie și prieteni, dacă ai nevoie.

Urmare

După terminarea cursului dumneavoastră de tratament, veți fi probabil invitați înapoi la verificări periodice. La efectuarea controlului, medicul dumneavoastră vă va examina – este posibil să includă o examinare internă – și, eventual, să efectueze analize de sânge sau scanări pentru a vedea cum reacționează cancerul dumneavoastră la tratament.

Vrei să afli mai multe?

Relații și sex

Relațiile cu prietenii și familia

Să știi cum să vorbești cu prietenii și familia despre cancerul tău poate fi dificil și poate le este greu să vorbească și cu tine. Oamenii se confruntă cu probleme grave în moduri diferite.

Este greu de prezis cum te va afecta un diagnostic de cancer. A fi deschis și sincer cu privire la modul în care te simți și ceea ce familia și prietenii tăi pot face pentru a-i ajuta, îi poate pune în largul lor. Dar nu simți timid să le spui oamenilor că îți dorești ceva timp pentru tine, dacă asta îți trebuie.

Vrei să afli mai multe?

Viața voastră sexuală

Cancerul uterin și tratamentul acestuia vă pot afecta viața sexuală. Acest lucru se poate întâmpla în mai multe moduri.

Dacă nu ați avut deja menopauză, eliminarea ovarelor înseamnă că veți trece printr-o menopauză precoce. Simptomele pot include uscăciunea vaginală și pierderea dorinței sexuale.

Radioterapia pentru cancerul endometrial vă poate face vaginul mai îngust și mai puțin flexibil. Uneori, vaginul devine atât de îngust, făcând sexul devine dificil.

Pentru a opri acest lucru, ar trebui să vi se ofere un set de dilatatoare vaginale, care sunt conuri de plastic pe care le puneți în vagin pentru a-l întinde. De asemenea, vă puteți întinde vaginul făcând sex sau folosind degetele sau un vibrator.

Este frecvent ca femeile să-și piardă interesul pentru sex după tratamentul cancerului uterin. Tratamentul dvs. vă poate lăsa să vă simțiți foarte obosit. S-ar putea să vă simțiți șocat, confuz sau deprimat în privința diagnosticării cancerului și, de asemenea, s-ar putea să vă întristeze pierderea fertilității.

Este de înțeles că s-ar putea să nu ai chef să faci sex în timp ce trebuie să faci față cu toate acestea. Încercați să vă împărtășiți sentimentele cu partenerul.

Dacă simțiți că aveți probleme cu sexul care nu se îmbunătățesc în timp, este posibil să doriți să vorbiți cu un consilier sau cu un terapeut.

Vrei să afli mai multe?

Vorbind cu ceilalți

Fiind diagnosticat cu cancer poate fi greu pentru pacienți și familiile lor. Va trebui să faceți față dificultăților emoționale și practice.

În cazul cancerului uterin, trebuie să te descurci fizic cu recuperarea dintr-o histerectomie, precum și cu posibilul impact emoțional de a-ți pierde pântecele.

Este posibil ca femeile mai tinere să fie nevoite să se confrunte cu faptul că nu vor putea avea copii și pot face față durerii și mâniei care le poate provoca.

Adesea vă poate ajuta să discutați sentimentele și alte dificultăți cu un consilier sau terapeut pregătit. Puteți cere acest tip de ajutor în orice stadiu al bolii dumneavoastră. Există mai multe modalități de a găsi ajutor și sprijin:

Vrei să afli mai multe?

Bani și sprijin financiar

Dacă trebuie să vă limitați sau să opriți munca din cauza cancerului dvs., este dificil să faceți față financiar. Dacă aveți cancer sau aveți grijă de cineva cu cancer, este posibil să aveți dreptul la sprijin financiar.

Aflați din timp despre ce ajutor vă este disponibil. Puteți cere să vorbiți asistentului social de la spitalul dvs., care vă poate oferi informațiile de care aveți nevoie.

Rețete gratuite

Persoanele care sunt tratate pentru cancer au dreptul să solicite un certificat care oferă rețete gratuite pentru toate medicamentele, inclusiv medicamente pentru afecțiuni fără legătură.

Certificatul este valabil 5 ani, după care puteți solicita reînnoirea acestuia. Puteți solicita un certificat vorbind cu medicul dumneavoastră de familie sau specialistul în cancer.

Vrei să afli mai multe?

Se ocupă de moarte

Dacă vi s-a spus că nu se mai poate face nimic pentru a trata cancerul uterin, îngrijirea dvs. se va concentra pe controlul simptomelor și vă va ajuta să fiți cât mai confortabil. Aceasta se numește îngrijire paliativă.

Îngrijirea paliativă include, de asemenea, asistență psihologică, socială și spirituală pentru tine, familia sau îngrijitorii.

Vrei să afli mai multe?