Cancer testicular – Tratament

Chimioterapia, radioterapia și chirurgia sunt cele 3 tratamente principale pentru cancerul testicular.

Planul dvs. de tratament recomandat va depinde de:

Prima opțiune de tratament pentru toate cazurile de cancer testicular, indiferent de stadiu, este eliminarea chirurgicală a testiculului afectat (o orhidectomie).

Pentru seminoamele din stadiul 1, după ce testicul a fost îndepărtat, se poate administra o singură doză de chimioterapie pentru a preveni revenirea cancerului.

Uneori este recomandat un scurt curs de radioterapie .

Dar, în multe cazuri, șansa de reapariție este mică, iar medicii dvs. vă pot recomanda să fiți monitorizați cu atenție în următorii câțiva ani.

Tratamentul suplimentar este de obicei necesar doar pentru numărul mic de persoane care au o recurență.

Pentru stadiul 1 non-seminoame, poate fi, de asemenea, recomandată o monitorizare atentă (supraveghere) sau un curs scurt de chimioterapie folosind o combinație de medicamente diferite.

Pentru cancerul testicular în stadiul 2 și 3, se administrează 3 – 4 cicluri de chimioterapie folosind o combinație de medicamente diferite.

Uneori este necesară o intervenție chirurgicală ulterioară chimioterapiei pentru a îndepărta nodulii limfatici sau depozitele afectate în plămâni sau, mai rar, în ficat.

Unele persoane cu seminoame în stadiul 2 pot fi potrivite pentru un tratament mai puțin intens cu radioterapie, uneori cu adăugarea unei forme mai simple de chimioterapie.

În tumorile cu celule germinale non-seminomice, poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară după chimioterapie pentru a elimina tumorile din alte părți ale corpului, în funcție de întinderea tumorii.

Să te decizi ce tratament este cel mai potrivit pentru tine poate fi dificil. Echipa ta de cancer va face recomandări, dar decizia finală va fi a ta.

Înainte de a discuta despre opțiunile de tratament cu specialistul dvs., puteți găsi util să scrieți o listă de întrebări pentru a le pune.

De exemplu, este posibil să doriți să aflați avantajele și dezavantajele tratamentelor speciale.

orhiectomie

O orhidectomie este o procedură chirurgicală pentru îndepărtarea unui testicul.

Dacă aveți cancer testicular, întregul testicul afectat va trebui eliminat, deoarece numai eliminarea tumorii poate duce la răspândirea cancerului.

Prin eliminarea întregului testicul, șansele dvs. de a face o recuperare completă sunt mult îmbunătățite. Viața sexuală și abilitatea ta față de copiii tată nu vor fi afectate.

Aproximativ 1 din 50 de persoane vor primi un al doilea cancer testicular nou în testiculul rămas.

În astfel de circumstanțe, uneori este posibil să eliminați doar partea din testicul care conține tumora. Ar trebui să vă întrebați chirurgul despre asta dacă sunteți în această poziție.

Dacă cancerul testicular este detectat în stadiile sale foarte timpurii, o orhidectomie poate fi singurul tratament pe care îl solicitați.

O orhidectomie nu este efectuată prin scrot. Se face făcând o tăietură în inghilă, prin care testicul este eliminat, împreună cu toate tuburile și vasele de sânge atașate la testicul care trec prin inghinal în burtă. Operația se desfășoară sub anestezic general .

Puteți avea un testicul artificial (protetic) introdus în scrot, astfel încât aspectul testiculelor dvs. nu este foarte afectat.

Testiculul artificial este de obicei din silicon, un tip moale de plastic. Probabil nu va fi exact ca testiculul vechi sau cu cel pe care îl mai aveți. Poate fi ușor diferită ca dimensiune sau textură.

După o orhidectomie, de multe ori este posibil să fii externat rapid, deși poate trebuie să stai în spital câteva zile. Dacă se elimină doar 1 testicul, nu ar trebui să existe efecte secundare de durată.

Dacă ambele testicule sunt îndepărtate (o orhidectomie bi-laterală), vei fi infertil.

Înlăturarea ambelor testicule în același timp este foarte rar necesară și doar 1 din 50 de cazuri necesită eliminarea celuilalt test la o dată ulterioară.

S-ar putea să îți poți banca spermatozoizii înainte de a avea o orhidectomie bilaterală pentru a-ți permite copiilor tată, dacă decizi.

Sperm bancare

Majoritatea oamenilor sunt încă fertile după ce au eliminat 1 testicul. Dar unele tratamente pentru cancerul testicular pot provoca infertilitate .

Unele persoane cu cancer testicular pot avea un număr scăzut de spermă din cauza modificărilor care apar la testicule înainte de apariția cancerului.

Pentru unele tratamente, cum ar fi chimioterapia, poate apărea infertilitatea, dar chimioterapiile standard au o șansă mai mică de 50% de a provoca infertilitate dacă testicul rămas este normal.

La persoanele care trebuie să aibă o îndepărtare post-chimioterapie a baloanelor din spatele abdomenului, cunoscută sub denumirea de disecție a ganglionilor limfatici retroperitoneali (RPLND), capacitatea de a ejacula poate fi afectată, chiar dacă testicul rămas poate produce încă spermă.

Înainte de a începe tratamentul dvs., poate doriți să luați în considerare activitatea bancară a spermatozoizilor.

Aici este înghețat un eșantion de spermă, astfel încât poate fi folosit la o dată ulterioară pentru a-ți impregna partenerul în timpul inseminării artificiale .

Înainte de activitatea bancară a spermei, vi se poate cere să faceți teste pentru HIV , hepatită B și hepatită C.

Dacă aveți o chimioterapie complexă pentru cancerul testicular în stadiul 2 și 3, trebuie să vi se ofere întotdeauna bancare de spermă. Întrebați-vă dacă vă preocupă fertilitatea.

Nu toți bărbații sunt potriviți pentru activitățile bancare de spermă. Pentru ca tehnica să funcționeze, sperma trebuie să fie de o calitate rezonabilă.

Pot exista, de asemenea, situații în care este considerat prea periculos să întârzie tratamentul pentru activitatea bancară de spermatozoizi.

Majoritatea centrelor de tratament pentru cancerul oferă un serviciu gratuit de bancare a spermei. Însă, în fiecare zonă a țării, trebuie să decidă dacă depozitează sperma gratuit sau dacă trebuie să plătiți.

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre activitatea bancară a spermatozoizilor , inclusiv costul depozitării spermei.

Terapia de înlocuire a testosteronului

Dacă mai aveți un testicul sănătos rămas, ar trebui să facă suficient testosteron, astfel încât să nu observați nicio diferență.

Dacă există probleme cu testicul rămas, puteți prezenta simptome cauzate de lipsa de testosteron.

Aceste simptome pot fi cauzate din alte motive, dar pot include:

Dacă eliminați ambele testicule, vă va opri cu siguranță producerea de testosteron și veți dezvolta simptomele de mai sus.

Terapia de înlocuire a testosteronului este cea în care vi se administrează testosteron sub formă de injecție, plasture de piele sau gel pentru a vă freca pielea.

Dacă aveți injecții, de obicei, va trebui să le aveți la fiecare 2-3 luni.

După ce ați efectuat terapia de înlocuire a testosteronului, veți putea menține o erecție, iar antrenamentul dvs. sexual se va îmbunătăți.

Reacțiile adverse asociate cu acest tip de tratament sunt mai puțin frecvente și orice reacții adverse pe care le experimentați vor fi de obicei ușoare.

Acestea pot include:

 • ten gras, care poate provoca uneori debutul acneei
 • mărirea și umflarea sânilor
 • o schimbare a tiparelor normale de pipi, cum ar fi necesitatea de a face pipi mai frecvent sau a avea probleme de pipi cauzate de o glandă a prostatei mărită care pune presiune asupra vezicii urinare

Ganglionii limfatici și chirurgia pulmonară

Cazurile mai avansate de cancer testicular se pot răspândi în ganglionii dumneavoastră. Ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar al organismului, care ajută la protejarea împotriva bolilor și a infecțiilor.

Chirurgia ganglionilor limfatici se efectuează sub anestezic general. Ganglionii limfatici din burtă sunt nodurile care cel mai probabil au nevoie de îndepărtare.

În unele cazuri, nervii din apropierea ganglionilor limfatici pot deveni deteriorați, ceea ce înseamnă că, mai degrabă decât să ejaculezi materialul seminal din penis în timpul sexului sau masturbării, materialul seminal se deplasează înapoi în vezică. Aceasta este cunoscută sub denumirea de ejaculare retrogradă .

Dacă aveți o ejaculare retrogradă, veți simți totuși senzația de a avea un orgasm în timpul ejaculării, dar nu veți putea să tatăl un copil.

Există o serie de moduri de tratare a ejaculării retrograde, inclusiv utilizarea medicamentelor care întăresc mușchii din jurul gâtului vezicii urinare pentru a preveni curgerea materialului seminal în vezică.

Bărbații care doresc să aibă copii pot avea spermă prelevată din urină pentru a fi utilizate în inseminare artificială sau FIV .

Unele persoane cu cancer testicular au depuneri de cancer în plămâni, iar acestea pot fi de asemenea eliminate după chimioterapie dacă nu au dispărut sau au dimensiunea redusă suficient.

Acest tip de intervenție chirurgicală se realizează, de asemenea, sub anestezic general și nu afectează în mod semnificativ respirația pe termen lung.

Disecția ganglionilor retroperitoneali cu economie nervoasă

Un nou tip de chirurgie a ganglionilor limfatici numit disecție a ganglionilor limfatici retroperitoneali (RPLND) este din ce în ce mai mult utilizat, deoarece prezintă un risc mai mic de a provoca ejacularea retrogradă și infertilitatea.

În RPLND cu economii nervoase, locul operației este limitat la o zonă mult mai mică. Aceasta înseamnă că există mai puține șanse de apariție a leziunilor nervoase.

Dezavantajul este că operația este mai solicitantă din punct de vedere tehnic.

RPLND cu economie nervoasă este disponibilă în prezent numai în centrele de specialitate care angajează chirurgi cu pregătirea necesară.

Disecția ganglionilor retroferitoneali laparoscopici

Disecția ganglionilor retroferitoneali laparoscopici (LRPLND) este un tip de chirurgie cu cheie care poate fi utilizată pentru îndepărtarea ganglionilor limfatici.

În timpul LRPLND, chirurgul va face o serie de mici tăieturi în burtă.

Un instrument numit endoscop este introdus în 1 dintre tăieturi. Un endoscop este un tub subțire, lung, flexibil, cu o lumină și o cameră la 1 capăt, permițând retransmiterea imaginilor din interiorul corpului pe un monitor de televiziune extern.

Instrumentele chirurgicale mici sunt transmise endoscopului și pot fi utilizate pentru a îndepărta ganglionii limfatici afectați.

Avantajul LRPLND este că există o durere postoperatorie mai mică și un timp de recuperare mai rapid.

De asemenea, la fel ca în cazul RPLND cu economie nervoasă, în LRPLND există o șansă mai mică ca deteriorarea nervului să conducă la ejacularea retrogradă.

Dar, deoarece LRPLND este o tehnică nouă, există puține dovezi disponibile cu privire la siguranța și eficacitatea pe termen lung a procedurii.

Dacă aveți în vedere LRPLND, ar trebui să înțelegeți că există încă incertitudini cu privire la siguranța și eficacitatea procedurii.

Radioterapie

Radioterapia folosește fascicule de radiații cu energie mare pentru a ajuta la distrugerea celulelor canceroase.

Uneori, seminoamele pot necesita radioterapie după intervenția chirurgicală pentru a preveni revenirea cancerului.

Poate fi necesar și în cazurile avansate în care cineva nu este în măsură să tolereze chimioterapiile complexe utilizate de obicei pentru tratarea cancerului testicular în stadiul 2 și 3.

Dacă cancerul testicular s-a răspândit la ganglionii dumneavoastră limfatici, este posibil să solicitați radioterapie după un curs de chimioterapie.

Efectele secundare ale radioterapiei pot include:

 • înroșirea și calmarea pielii, care este similară cu arsurile solare
 • simtindu-se bolnav
 • diaree
 • oboseală

Aceste reacții adverse sunt, de obicei, doar temporare și ar trebui să se îmbunătățească la finalizarea tratamentului.

chimioterapia

Chimioterapia folosește medicamente puternice pentru a ucide celulele maligne (canceroase) din corpul tău sau pentru a le opri înmulțirea.

Este posibil să aveți nevoie de chimioterapie dacă aveți cancer testicular avansat sau dacă este răspândit în corp. Este, de asemenea, utilizat pentru a preveni revenirea cancerului.

Chimioterapia este folosită în mod obișnuit pentru tratarea seminoamelor și a tumorilor non-seminom.

Medicamentele de chimioterapie pentru cancerul testicular sunt de obicei injectate într-o venă.

În unele cazuri, se folosește un tub special numit linie centrală, care rămâne în venă pe tot parcursul tratamentului, astfel încât să nu fiți nevoiți să faceți analize de sânge sau ace plasate într-o nouă venă.

Uneori, medicamentele de chimioterapie pot ataca celulele normale, sănătoase ale corpului. Acesta este motivul pentru care poate avea multe efecte secundare diferite.

Cele mai frecvente includ:

 • a fi bolnav
 • simtindu-se bolnav
 • Pierderea parului
 • ulcerații dureroase ale gurii și gurii
 • pierderea poftei de mâncare
 • oboseală
 • respirație și leziuni pulmonare
 • infertilitate
 • care vă sună în urechi (tinitus)
 • piele care sângerează sau se învinește ușor
 • număr scăzut de sânge
 • vulnerabilitate crescută la infecție
 • amorțeală și furnicături (ace și ace) în mâini și picioare
 • leziuni renale

Aceste reacții adverse sunt de obicei doar temporare și ar trebui să se îmbunătățească după ce ați terminat tratamentul.

Efectele secundare, cum ar fi infecțiile care apar atunci când ai un număr scăzut de sânge, pot pune viața în pericol și este esențial să apelezi întotdeauna la echipa de îngrijire a cancerului dacă ești îngrijorat între tratamentele de chimioterapie.

bleomicină

Unul dintre medicamentele utilizate frecvent, numit bleomicină, poate provoca leziuni pulmonare pe termen lung.

Ar trebui să discutați acest lucru cu medicii dvs. dacă deteriorarea plămânilor dvs. ar avea probleme specifice pentru cariera sau stilul dvs. de viață.

Dar sfatul poate să fie totuși că ar trebui să-l primești pentru cele mai mari șanse de o cură.

Să ai copii

Nu trebuie să-i tatăți pe copii în timp ce faceți chimioterapie și timp de un an după terminarea tratamentului.

Acest lucru se datorează faptului că medicamentele chimioterapice vă pot deteriora temporar spermatozoizii, crescând riscul de a crește un copil cu defecte de naștere grave.

Va trebui să folosiți o metodă fiabilă de contracepție , precum un prezervativ , în acest timp.

Prezervativele trebuie de asemenea utilizate în primele 48 de ore după efectuarea unui curs de chimioterapie.

Acest lucru este pentru a vă proteja partenerul de orice efecte potențial dăunătoare ale medicamentelor chimioterapice din spermă.

Aflați mai multe despre efectele secundare ale chimioterapiei

Urmare

Chiar dacă cancerul dvs. a fost vindecat complet, există riscul ca acesta să revină.

Riscul revenirii cancerului dvs. va depinde de stadiul în care ați fost diagnosticat și de ce tratament ați avut de atunci.

Majoritatea recurențelor de cancer testicular non-seminom apar în termen de 2 ani de la operația sau finalizarea chimioterapiei.

În seminoame, recurențele apar încă până la 3 ani. Recidivele după 3 ani sunt rare, care apar la mai puțin de 5% din oameni.

Din cauza riscului de recurență, veți avea nevoie de teste regulate pentru a verifica dacă cancerul a revenit.

Acestea includ:

Urmărirea și testarea sunt de obicei recomandate în funcție de amploarea cancerului și de tratamentul oferit.

Aceasta este de obicei mai frecventă în primul an sau 2, dar programările de urmărire pot dura până la 5 ani.

În anumite cazuri, poate fi necesară continuarea programărilor de urmărire timp de 10 ani sau mai mult.

Dacă cancerul revine în urma tratamentului pentru cancerul testicular în stadiul 1 și este diagnosticat într-un stadiu incipient, de obicei este posibil să-l vindecăm folosind chimioterapie și, eventual, și radioterapie.

Unele tipuri de cancer testicular recurente au o rată de vindecare de peste 95%.

Recidivele care se întâmplă după chimioterapia combinată anterioară pot fi, de asemenea, vindecate, dar șansele acestui lucru vor varia între indivizi și va trebui să ceri medicii să discute acest lucru cu tine.

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre urmărirea cancerului testicular .