Cancer testicular

Cancerul testiculului este unul dintre cazurile mai puțin obișnuite și tinde să afecteze mai ales bărbații între 15 și 49 de ani.

Simptomele tipice sunt o umflare sau o umflare nedureroasă la 1 dintre testicule sau orice modificare a formei sau texturii testiculelor.

Este important să fii conștient de ceea ce se simte normal pentru tine. Faceți cunoștință cu corpul dvs. și vedeți un medic de familie dacă observați modificări.

Citiți mai multe despre aspectul și senzația testiculelor normale , simptomele cancerului testicular și diagnosticul cancerului testicular .

Testiculele

Testiculele sunt cele 2 organe sexuale masculine în formă ovală, care stau în interiorul scrotului de o parte și de alta a penisului.

Testiculele sunt o parte importantă a sistemului reproducător masculin, deoarece produc spermatozoizi și hormon testosteron, care joacă un rol major în dezvoltarea sexuală masculină.

Tipuri de cancer testicular

Diferitele tipuri de cancer testicular sunt clasificate în funcție de tipul de celule în care cancerul începe.

Cel mai frecvent tip de cancer testicular este cancerul testicular cu celule germinale, care reprezintă aproximativ 95% din toate cazurile. Celulele germinale sunt un tip de celule pe care organismul le folosește pentru a crea spermatozoizi.

Există 2 subtipuri principale de cancer testicular cu celule germinale. Sunt:

  • seminoamele – care au devenit mai frecvente în ultimii 20 de ani și reprezintă acum 40 – 45% din cancerele testiculare
  • non-seminoame – care reprezintă cea mai mare parte a restului și includ teratoame, carcinoame embrionare, coriocarcinoame și tumori de sac de gălbenuș

Ambele tipuri tind să răspundă bine la chimioterapie .

Tipuri mai puțin frecvente de cancer testicular includ:

  • Tumorile cu celule Leydig – care reprezintă aproximativ 1 până la 3% din cazuri
  • Tumorile cu celule de Sertoli – care reprezintă mai puțin de 1% din cazuri

Acest subiect se concentrează asupra cancerului testicular cu celule germinale.

Puteți contacta specialiștii în domeniul apariției cancerului la Macmillan pentru mai multe informații despre tumorile cu celule Leydig și tumorile cu celule Sertoli.

Numărul de asistență Macmillan este 0808 808 00 00, deschis de luni până vineri, între 9:00 și 20:00.

Citiți mai multe despre limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin .

Cât de frecvent este cancerul testicular?

Cancerul testicular este un tip relativ rar de cancer, reprezentând doar 1% din toate cazurile de cancer la bărbați.

Aproximativ 2.300 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer testicular în fiecare an în Marea Britanie.

Cancerul testicular este neobișnuit în comparație cu alte tipuri de cancer, deoarece tinde să afecteze bărbații mai tineri.

Deși este relativ neobișnuit în general, cancerul testicular este cel mai frecvent tip de cancer care afectează bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani.

Din motive care nu sunt clare, bărbații albi au un risc mai mare de a dezvolta cancer testicular decât bărbații din alte grupuri etnice.

Numărul de cazuri de cancer testicular diagnosticat în fiecare an în Marea Britanie s-a dublat aproximativ de la mijlocul anilor ’70. Din nou, motivele pentru aceasta nu sunt clare.

Cauzele cancerului testicular

Nu se cunoaște cauza exactă sau cauzele cancerului testicular, dar au fost identificați o serie de factori care cresc riscul unui om de a-l dezvolta.

Testicule nedorite

Testiculele nedorite (criptorhidism) sunt factorul de risc cel mai semnificativ pentru cancerul testicular.

Aproximativ 3 – 5% dintre băieți se nasc cu testiculele lor în interiorul abdomenului. De obicei, coboară în scrot în primul an de viață, dar la unii băieți, testiculele nu coboară.

În cele mai multe cazuri, testiculele care nu coboară cu timpul când un băiat are un an coboară într-o etapă ulterioară.

Dacă testiculele nu coboară în mod natural, se poate efectua o operație cunoscută sub numele de orchidopexie pentru a muta testiculele în poziția corectă în interiorul scrotului.

Este important ca testiculele nedescendente să se deplaseze în scrot în timpul copilăriei, deoarece băieții cu testicule nedescendente au un risc mai mare de a dezvolta cancer testicular decât băieții ale căror testicule coboară normal.

De asemenea, este mult mai ușor să observi testiculele atunci când sunt în scrot.

Bărbații cu testicule nedescendente sunt de aproximativ 3 ori mai mari să dezvolte cancer testicular decât bărbații ale căror testicule coboară la naștere sau la scurt timp după.

Istorie de familie

Având o rudă strânsă cu antecedente de cancer testicular sau testicul nedescris vă crește riscul de a-l dezvolta.

De exemplu, dacă tatăl tău a avut cancer testicular, aveți de aproximativ 4 ori mai multe șanse să-l dezvoltați decât cineva cu istoric familial al afecțiunii.

Dacă fratele tău a avut cancer testicular, ești de aproximativ 8 ori mai probabil să îl dezvolți.

Cercetările actuale sugerează că o serie de gene pot fi implicate în dezvoltarea cancerului testicular în familiile în care mai mult de o persoană a avut afecțiunea.

Acesta este un domeniu continuu de cercetare la care pacienții și familiile lor pot fi invitați să participe.

Cancer testicular anterior

Bărbații care au fost diagnosticați anterior cu cancer testicular au între 12 și 18 ori mai multe șanse să-l dezvolte în celălalt testicul.

Din acest motiv, dacă ați fost diagnosticat cu cancer testicular, este foarte important să aveți o atenție atentă asupra celuilalt testicul.

Aflați cum ar trebui să arate și să simtă testiculele

Dacă ați fost diagnosticat cu cancer testicular, trebuie să fiți observat, de asemenea, pentru semne de recurență între 5 și 10 ani, de aceea este foarte important să participați la programările de urmărire .

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre riscurile și cauzele cancerului testicular .

perspectivă

Cancerul testicular este 1 dintre cele mai tratabile tipuri de cancer, iar perspectivele sunt 1 dintre cele mai bune pentru cancer.

În Anglia și Țara Galilor, aproape toți bărbații (99%) supraviețuiesc un an sau mai mult după ce au fost diagnosticați cu cancer testicular, iar 98% supraviețuiesc 5 ani sau mai mult după diagnostic.

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre ratele de supraviețuire pentru cancerul testicular .

Aproape toți bărbații care sunt tratați pentru tumorile cu celule germinale testiculare sunt vindecați și este rar ca starea să revină mai mult de 5 ani mai târziu.

Tratamentul include aproape întotdeauna îndepărtarea chirurgicală a testiculului afectat (orchidectomie sau orhiectomie), care nu afectează de obicei fertilitatea sau capacitatea de a face sex.

În unele cazuri, chimioterapia sau, mai puțin frecvent, radioterapia poate fi utilizată pentru seminoame (dar nu non-seminoame).

Aflați mai multe despre tratarea cancerului testicular

Video: cancer testicular