Inseminarea intrauterină (IUI)

Inseminarea intrauterină (IUI) este un tratament de fertilitate care implică introducerea directă a spermei în pântecul femeii.

Accesarea IUI pe

Vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă aveți în vedere să aveți IUI pe .

Vi se poate oferi IUI dacă:

Rețineți că lista de așteptare pentru tratamentul IUI poate fi foarte lungă în unele zone.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a fi eligibil pentru IUI pot varia, de asemenea. Consultați-vă cu Medic de familie-ul sau CCG local pentru a afla care sunt regulile în care locuiți.

Plata pentru IUI în privat

IUI este disponibil și de la unele clinici private de fertilitate. Autoritatea pentru fertilizare umană și embriologie (HFEA) are un clinician care găsește fertilitate .

Costurile variază de la aproximativ 800 lire sterline la 1.300 lire sterline pentru fiecare ciclu de tratament IUI.

Testele de fertilitate înainte de IUI

Înainte de realizarea IUI, fertilitatea dvs. și partenerul dvs. trebuie să fie evaluate pentru a afla de ce întâmpinați dificultăți în conceperea și pentru a vedea dacă IUI este potrivit pentru dumneavoastră.

Citiți mai multe despre diagnosticarea infertilității .

Pentru ca o femeie să aibă IUI, tuburile sale uterine (tuburile care leagă ovarele la pântec) trebuie să fie deschise și sănătoase.

De obicei, dumneavoastră și partenerul dvs. nu veți primi IUI dacă aveți:

  • infertilitate inexplicabilă
  • un număr scăzut de spermatozoizi sau sperma de calitate slabă
  • endometrioză ușoară

Acest lucru se datorează faptului că există unele dovezi care sugerează că nu vă vor crește șansele de a rămâne însărcinată în aceste circumstanțe în comparație cu încercările naturale.

Programarea tratamentului dvs. IUI

Vi se poate oferi IUI într-un ciclu natural (nestimulat) sau într-un ciclu stimulat.

Pentru a-ți mări șansele de reușită, trebuie efectuat un ciclu de IUI imediat după ovulație. Ovulația se întâmplă de obicei între 12 și 16 zile după ce o femeie a avut perioada lor, dacă aveți un ciclu menstrual regulat. Aceasta poate varia dacă aveți un ciclu menstrual neregulat.

Vi se poate oferi un kit de predicție a ovulației (OPK) pentru a vă ajuta să calculați data ovulației. Un dispozitiv OPK detectează hormoni eliberați în timpul ovulației în urină sau salivă.

În caz contrar, testele de sânge pot fi utilizate pentru a afla când urmează să ovulați.

IUI stimulat

Uneori, medicamentele pentru fertilitate sunt utilizate pentru a stimula ovulația înainte de IUI. În acest caz, ecografiile vaginale sunt folosite pentru a urmări dezvoltarea ouălor. Imediat ce un ou va fi matur, vi se va administra o injecție de hormoni pentru a stimula eliberarea acestuia.

IUI folosind sperma unui partener

Dacă un cuplu decide să aibă IUI folosind propriul lor spermă, bărbatului i se va cere să furnizeze o probă de spermă la clinica de fertilitate prin masturbarea într-o cupă de probă. Acest lucru se întâmplă de obicei în aceeași zi în care are loc tratamentul IUI.

Proba de spermă va fi „spălată” și filtrată pentru a produce o probă concentrată de spermatozoizi sănătoși.

Un instrument numit specul este introdus în vaginul femeii pentru a-l menține deschis. Un tub subțire, flexibil, numit cateter, este apoi plasat în interiorul vaginului și ghidat în pântece. Proba de spermă este apoi trecută prin cateter și în pântec.

Acest proces este în mare parte nedureros, deși unele femei se confruntă cu o crampe ușoară pentru o perioadă scurtă de timp.

Procesul durează de obicei nu mai mult de 10 minute. Ar trebui să poți merge acasă după o scurtă odihnă.

IUI folosind spermă donatoare

Sperma congelată de la un donator poate fi, de asemenea, utilizată pentru IUI, indiferent dacă sunteți singur sau în parteneriat, homosexual sau drept.

Toate clinicile autorizate de fertilitate din Marea Britanie sunt obligate să analizeze sperma donatorilor pentru infecții și boli moștenite.

Unele infecții durează câtva timp, astfel spermatozoizii vor fi înghețați timp de șase luni pentru a permite detectarea timpului pentru infecții, cum ar fi HIV.

Sperma este înghețată indiferent dacă este de la cineva pe care îl cunoașteți sau de la o bancă înregistrată autorizată de spermă.

Alegerea de a folosi sperma donată poate fi o decizie dificilă și trebuie să vă oferiți consiliere înainte de a merge mai departe.

Citiți mai multe despre utilizarea unui donator de spermă .

Șansele dvs. de succes cu IUI

Aceasta depinde de multe lucruri diferite, inclusiv:

  • cauza infertilității
  • vârsta femeii
  • numărul de spermatozoizi al bărbatului și calitatea spermatozoizilor (utilizarea spermei proaspete duce la rate mai mari de concepție decât folosirea spermei înghețate)
  • dacă medicamentele pentru fertilitate sunt sau nu utilizate pentru stimularea ovulației (acest lucru vă poate crește șansele de succes)

Există mulți factori diferiți, așa că este mai bine să discutați cu echipa dvs. de fertilitate despre șansele dvs. individuale de succes.

Există riscuri?

Unele femei prezintă crampe ușoare similare cu durerile perioadei, dar altfel riscurile implicate de IUI sunt minime.

Dacă luați un medicament pentru fertilitate pentru a stimula ovulația, există un risc mic de a dezvolta o afecțiune numită sindrom de hiperstimulare ovariană . Există, de asemenea, șansa că vei avea mai mult de un copil, ceea ce prezintă riscuri suplimentare atât pentru tine, cât și pentru bebelușii tăi .