Cancer pancreatic

Cancerul pancreatic este cauzat de creșterea anormală și necontrolată a celulelor din pancreas, o glandă mare care face parte din sistemul digestiv.

Aproximativ jumătate din toate cazurile noi sunt diagnosticate la persoane cu vârsta peste 75 de ani. Este neobișnuit la persoanele sub 40 de ani.

Aceste informații sunt pentru cel mai frecvent tip de cancer pancreatic, cunoscut sub numele de adenocarcinom ductal pancreatic. Alte tipuri mai rare de cancer pancreatic pot fi tratate diferit.

Simptomele cancerului pancreatic

În stadiile incipiente, o tumoră în pancreas nu provoacă de obicei niciun simptom, ceea ce poate îngreuna diagnosticul.

Primele simptome vizibile ale cancerului pancreatic sunt adesea:

Alte simptome posibile ale cancerului pancreatic includ:

  • simțindu-te bolnav și bolnav
  • modificări ale mișcărilor intestinale (diaree sau constipație)
  • febră și tremură
  • indigestie
  • cheaguri de sânge

Este important să ne amintim că aceste simptome pot fi cauzate de multe afecțiuni diferite și nu sunt de obicei rezultatul cancerului.

Dar trebuie să contactați un medic de familie dacă sunteți îngrijorat sau aceste simptome încep brusc.

De asemenea, puteți dezvolta simptome ale diabetului dacă aveți cancer pancreatic. Acest lucru se datorează faptului că tumora poate opri pancreasul care produce insulină, așa cum ar face în mod normal.

Cauzele cancerului pancreatic

Nu se înțelege pe deplin ce cauzează cancerul pancreatic, dar au fost identificați o serie de factori de risc pentru dezvoltarea afecțiunii.

Factorii de risc pentru cancerul pancreatic includ:

În aproximativ 1 din 10 cazuri, cancerul pancreatic este moștenit. De asemenea, anumite gene îți cresc șansele de a avea pancreatită, ceea ce la rândul tău îți crește riscul de a dezvolta cancer de pancreas.

Dacă aveți 2 sau mai multe rude apropiate care au avut cancer pancreatic sau aveți o boală moștenită, cum ar fi sindromul Lynch sau Peutz-Jeghers, medicul dumneavoastră vă poate recomanda verificări periodice, deoarece puteți avea un risc crescut de cancer pancreatic.

Vrei să afli mai multe?

Diagnosticarea cancerului pancreatic

Un medic primar va întreba mai întâi despre sănătatea dvs. generală și va efectua un examen fizic. Vă pot examina burtica (abdomenul) pentru a vă prezenta un nod și pentru a vedea dacă ficatul dvs. este mărit.

Vă vor verifica, de asemenea, pielea și ochii dacă există semne de icter și vă pot solicita o probă de pipă și un test de sânge .

Dacă medicul dumneavoastră de familie suspectează cancerul pancreatic, de obicei, veți fi trimis la un specialist la un spital pentru investigații suplimentare.

Este posibil să aveți:

În funcție de rezultatele scanării, alte teste pot include:

  • ecografie endoscopică (EUS) – un tip de endoscopie care permite efectuarea de fotografii cu ultrasunete de aproape în pancreasul dvs.
  • colangiopancreatografie retrogradă endoscopică (ERCP) – un tip de endoscopie utilizat pentru a injecta un colorant special în vezica biliară și în conductele pancreatice; colorantul va apărea pe o radiografie și va evidenția orice tumori
  • laparoscopie – o procedură chirurgicală care permite chirurgului să vadă în interiorul corpului dvs. folosind un laparoscop (un microscop subțire, flexibil)
  • colangiopancreatografie cu rezonanță magnetică (MRCP) – care utilizează câmpuri magnetice pentru a permite imagini detaliate ale pancreasului dvs.

Este posibil să aveți o biopsie , unde un prelevat mic este prelevat dintr-o tumoră suspectată.

Tratarea cancerului pancreatic

Cancerul pancreasului este greu de tratat. Rar cauzează simptome în stadiile incipiente, deci de multe ori nu este detectat până când cancerul este destul de avansat.

Dacă tumora este mare sau s-a răspândit în alte zone ale corpului, tratarea cancerului va fi mai dificilă.

Dacă ați fost diagnosticat cu cancer pancreatic, tratamentul dvs. va depinde de tipul și locația cancerului dvs. și de cât de avansat este, cunoscut și sub denumirea de stadiul acestuia.

Vârsta, sănătatea generală și preferințele personale vor fi, de asemenea, luate în considerare.

Cele trei tratamente principale pentru cancerul pancreatic sunt:

De asemenea, vi se poate oferi un studiu clinic .

Unele stadii ale cancerului pancreatic necesită doar 1 formă de tratament, în timp ce altele pot necesita 2 tipuri de tratament sau o combinație a tuturor celor 3.

Recuperarea de la operație

Recuperarea din chirurgia cancerului pancreatic poate fi un proces lung și dificil.

Probabil că veți experimenta unele dureri după operație. Personalul din spitalul tău se va asigura că ai calmarea durerii adecvate.

După orice tip de intervenție la sistemul digestiv, intestinul dvs. va înceta temporar să funcționeze. Aceasta înseamnă că nu veți putea mânca sau bea imediat.

Treptat veți putea să sorbiți lichide înainte de a putea în cele din urmă să puteți bea și mânca mai mult în mod regulat.

Este posibil să fiți trimis la un dietetician, care vă poate sfătui despre ce alimente ar trebui să mâncați după operație.

De asemenea, vi se poate administra o terapie de înlocuire a enzimelor pancreatice. Acestea sunt comprimate pe care le luați care conțin enzimele de care aveți nevoie pentru a ajuta la digerarea alimentelor.

După ce tumoarea a fost înlăturată, veți avea probabil un curs de 6 luni de chimioterapie , ceea ce vă crește mult șansa de a fi vindecat.

Dar, deoarece cancerul pancreasului este dificil de diagnosticat și de tratat, unii oameni vor reveni în ciuda acestui tratament.