Scanare PET

Scanări tomografice cu emisie de pozitroni (PET) sunt utilizate pentru a produce imagini detaliate în 3 dimensiuni ale interiorului corpului.

Imaginile pot arăta clar partea corpului care este investigat, inclusiv orice zone anormale și pot evidenția cât de bine funcționează anumite funcții ale corpului.

Scanările PET sunt adesea combinate cu scanările CT pentru a produce imagini și mai detaliate. Aceasta este cunoscută sub numele de scanare PET-CT.

De asemenea, pot fi combinate ocazional cu o scanare RMN (cunoscută sub numele de scanare PET-RMN).

De ce se utilizează scanări PET

O scanare PET poate arăta cât de bine funcționează anumite părți ale corpului, în loc să arate pur și simplu cum arată.

Scanările PET sunt utile în special pentru investigarea cazurilor confirmate de cancer pentru a determina cât de mult s-a răspândit cancerul și cât de bine reacționează la tratament.

Scanările PET sunt uneori folosite pentru a ajuta operațiunile de planificare, cum ar fi o grefă de bypass coronariană sau chirurgia creierului pentru epilepsie .

De asemenea, pot ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni care afectează funcționarea normală a creierului, cum ar fi demența .

Cum funcționează scanările PET

Scanerele PET funcționează detectând radiația emisă de o substanță injectată în braț, numită radiotracer, deoarece se colectează în diferite părți ale corpului.

În majoritatea scanărilor PET se folosește un radiotracer numit fluorodeoxiglucoză (FDG), care este similar cu glucoza naturală (un tip de zahăr), astfel încât corpul tău o tratează într-un mod similar.

Analizând zonele în care radiotracerul face și nu se acumulează, este posibil să descoperi cât de bine funcționează anumite funcții ale corpului și să identifice orice anomalii.

De exemplu, o concentrație de FDG în țesuturile corpului poate ajuta la identificarea celulelor canceroase, deoarece celulele canceroase utilizează glucoza într-un ritm mult mai rapid decât celulele normale.

Pregătirea pentru o scanare PET

Scanările PET sunt de obicei efectuate în ambulatoriu. Aceasta înseamnă că nu va trebui să stai peste noapte în spital.

Este important să ajungeți la timp pentru scanare, deoarece radiotracerul utilizat are o durată scurtă de valabilitate, iar scanarea dvs. poate fi anulată dacă întârziați.

Scrisoarea dvs. de întâlnire va menționa orice trebuie să faceți pentru a vă pregăti pentru scanare. De obicei, vi se va recomanda să nu mâncați nimic timp de 6 ore înainte.

Băutul este permis, dar în mod ideal ar trebui să beți doar apă. De asemenea, ar trebui să evitați exercițiile fizice puternice timp de 24 de ore înainte de programare.

Este o idee bună să porți haine libere, confortabile. Poate fi posibil să le purtați în timpul scanării, deși uneori vi se poate cere să vă schimbați într-un halat de spital.

Evitați să purtați bijuterii și haine care au piese metalice, cum ar fi fermoarele, deoarece acestea vor trebui eliminate.

Dacă sunteți claustrofob, întrebați personalul spitalului înainte de ziua scanării despre posibilitatea de a avea un sedativ ușor care vă va ajuta să vă relaxați.

Ce se întâmplă în timpul scanării

Injecție de radioterapie

Înainte de scanare, radiotracerul este injectat într-o venă în braț sau mână. Va trebui să aștepți în liniște aproximativ o oră pentru a-i oferi timp să fie absorbit de celulele din corpul tău.

Este important să vă relaxați, să vă mențineți cât mai mult și să evitați să vorbiți în timp ce așteptați, deoarece mișcarea și vorbirea pot afecta unde merge radiotracerul în corpul vostru.

Înainte de a face scanarea, veți putea merge la toaletă.

Scanarea

În timpul scanării, vă întindeți pe un pat plat care este mutat în centrul scanerului cilindric mare.

Imagine a unui scaner PET

Credit:

JEAN-CLAUDE REVY, BIBLIOTECA FOTO ISM / ȘTIINȚĂ


Stai liniștit și nu vorbi în timp ce scanerul face poze cu corpul tău.

De obicei, scanarea durează până la 30 de minute. A face scanarea este complet nedureroasă, dar s-ar putea să vă simțiți incomod când stai încă mult timp.

Dacă vă simțiți rău în orice moment, puteți apăsa un sunet pentru a avertiza echipa medicală. Vă vor putea vedea pe parcursul scanării.

După scanare

Nu trebuie să apară niciun fel de reacții adverse după ce ați efectuat o scanare PET și, de obicei, puteți merge acasă curând după aceea.

Rezultatele scanării dvs. nu vor fi de obicei disponibile în aceeași zi. Acestea vor fi trimise la specialist pentru a fi discutate la următoarea programare.

Există riscuri?

Orice expunere la radiații prezintă un risc foarte mic de deteriorare potențială a țesuturilor care ar putea duce la cancer la o dată ulterioară.

Dar cantitatea de radiații la care sunteți expus într-o scanare standard PET este mică – aproximativ aceeași cantitate pe care o obțineți din surse naturale, cum ar fi soarele, de peste 3 ani.

Radioterapia devine rapid mai puțin radioactivă în timp și de obicei va fi transmisă din corpul tău în mod natural în câteva ore. Consumul mult de lichid după scanare poate ajuta la eliminarea acestuia din corp.

Ca măsură de precauție, vi se poate recomanda să evitați contactul strâns prelungit cu femeile însărcinate, bebelușii sau copiii mici pentru câteva ore după ce au efectuat o scanare PET, deoarece veți fi ușor radioactivi în acest timp.

Componenta CT a unei scanări PET-CT implică, de asemenea, expunerea la o cantitate mică de radiații suplimentare, dar riscul ca acestea să creeze probleme în viitor este încă foarte mic.