Angioedem – tratament

Tratamentul pentru angioedem depinde de ceea ce îl cauzează.

Există mai multe tipuri diferite de angioedem , fiecare dintre ele având o cauză diferită.

Angioedemul poate fi tratat de obicei la domiciliu, deși poate fi nevoie de cazuri severe în spital.

Angioedem alergic și idiopatic

Angioedema alergică și angioedema idiopatică sunt de obicei tratate într-un mod similar.

Evitarea declanșatorilor

Evitarea anumitor substanțe sau activități care îți declanșează simptomele poate contribui la reducerea șanselor de a suferi umflături.

De exemplu, dacă sunteți alergic la un anumit tip de aliment, vă poate ajuta să verificați ingredientele din produsele alimentare pe care le cumpărați și să fiți atenți atunci când mâncați afară.

Citiți despre prevenirea reacțiilor alergice pentru mai multe sfaturi.

Antihistaminice și medicamente steroizi

Medicul dumneavoastră poate sugera să luați antihistaminice pentru a reduce umflarea atunci când apare.

Antihistaminicele funcționează blocând efectele histaminei, unul dintre substanțele chimice responsabile de umflare. Unele tipuri pot fi cumpărate în farmacii și supermarketuri fără rețetă.

Unele antihistaminice te pot face să te simți somnolent. Evitați să conduceți, să beți alcool sau să folosiți utilaje periculoase dacă întâmpinați acest lucru. Dacă simptomele de umflare apar în timpul zilei, cel mai bine este să luați medicamente non-somnolente, cum ar fi cetirizina și loratadina.

Alte efecte secundare ale antihistaminicelor pot include:

Dacă umflarea este severă, medicul dumneavoastră poate prescrie un curs scurt de medicamente steroizi . Acesta este un medicament puternic, folosit doar pentru perioade scurte, deoarece poate avea reacții adverse supărătoare.

Auto-injectoare de adrenalină

Dacă aveți o alergie deosebit de gravă, vi se poate administra autoinjectoare de adrenalină pentru a utiliza dacă aveți o reacție alergică severă (anafilaxie) .

Există mai multe tipuri de auto-injectoare, care sunt utilizate în moduri ușor diferite.

Citiți despre prevenirea anafilaxiei pentru mai multe informații.

Angioedem indus de droguri

Dacă se crede că un anumit medicament pe care îl luați este responsabil pentru angioedemul dumneavoastră, medicul vă va recomanda de obicei oprirea acestuia.

Ele pot să vă prescrie un medicament diferit pentru a lua în schimb.

Acesta este, de obicei, tot ceea ce trebuie făcut. Spuneți medicului dumneavoastră dacă simptomele dvs. continuă sau revin după ce ați schimbat medicamentul.

Angioedem ereditar

Angioedemul ereditar nu poate fi vindecat, dar medicamentele pot ajuta la prevenirea și tratarea umflăturii.

Prevenirea umflăturilor

Medicamentele numite danazol și oxandrolonă pot ajuta la reducerea șanselor de umflare dacă aveți angioedem ereditar.

Aceste medicamente sporesc nivelul de inhibitor de esterază C1 din sângele dumneavoastră. Nivelurile scăzute ale acestei substanțe sunt cele care provoacă umflarea.

Efectele secundare ale acestor medicamente pot include:

Un medicament numit acid tranexamic poate fi uneori utilizat ca o alternativă, în special la copii și femei. Acest lucru provoacă mai puține efecte secundare, dar poate să nu fie la fel de eficient în prevenirea umflăturii.

Tratarea umflăturii

Cele două tratamente principale utilizate pentru tratarea umflăturii cauzate de angioedem ereditar sunt:

  • icatibant – un medicament administrat prin injecție care blochează efectele unora dintre substanțele chimice responsabile de umflare
  • Înlocuirea inhibitorilor de esterază C1 – un tratament administrat prin injecție care crește nivelul de inhibitor de esterază C1 în sângele dumneavoastră

Ocazional, înlocuirea inhibitorilor de esterază C1 poate fi, de asemenea, utilizată cu puțin timp înainte de operație sau tratament dentar, deoarece poate reduce riscul de declanșare a umflăturii.

Vi se poate administra o cantitate de medicamente pentru a vă păstra acasă și a fi învățat cum să administrați injecțiile singuri.