Acromegalie

Acromegalia este o afecțiune rară în care organismul produce prea mult hormon de creștere, determinând creșterea mai rapidă a țesuturilor și oaselor corpului.

În timp, acest lucru duce la mâini și picioare anormal de mari și la o gamă largă de alte simptome.

Acromegalia este de obicei diagnosticată la adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, dar poate afecta persoane de orice vârstă. Când se dezvoltă înainte de pubertate, este cunoscut sub numele de „gigantism”.

Simptomele acromegaliei

Acromegalia poate provoca o gamă largă de simptome, care tind să se dezvolte foarte lent în timp.

Primele simptome includ:

Copiii și adolescenții vor fi anormal de înalți.

Pe măsură ce trece timpul, simptomele comune includ:

De multe ori simptomele devin mai vizibile pe măsură ce îmbătrânești.

Vedeți medicul dumneavoastră imediat dacă credeți că aveți acromegalie.

Acromegalia poate fi de obicei tratată cu succes, dar diagnosticul precoce și tratamentul este important pentru a preveni agravarea simptomelor și pentru a reduce șansele de complicații.

Riscurile acromegaliei

Dacă nu primiți tratament, este posibil să aveți riscul de a dezvolta:

Din cauza riscului de polipi intestinale, o colonoscopie ar putea fi recomandat pentru oricine diagnosticat cu acromegalie, si screening-ul colonoscopie regulat poate fi necesară.

Cauzele acromegaliei

Acromegalia se întâmplă pentru că glanda pituitară (o glandă de mărimi aflată chiar sub creier) produce prea mult hormon de creștere.

Aceasta este de obicei cauzată de o tumoare non-canceroasă la nivelul glandei hipofizare numită adenom.

Majoritatea simptomelor acromegaliei se datorează excesului de hormon de creștere în sine, dar unele provin din apăsarea tumorii pe țesuturile apropiate. De exemplu, puteți avea dureri de cap și probleme de vedere dacă o tumoare se impinge împotriva nervilor din apropiere.

Acromegalia se întâmplă uneori în familii, dar de cele mai multe ori nu este moștenită. Adenoamele se dezvoltă de obicei în mod spontan din cauza unei schimbări genetice într-o celulă a glandei hipofizare. Această modificare determină o creștere necontrolată a celulelor afectate, creând tumora.

În cazuri rare, acromegalia este cauzată de o tumoare în altă parte a corpului, cum ar fi plămânii, pancreasul sau o altă parte a creierului. Poate fi, de asemenea, legat de unele afecțiuni genetice.

Tratarea acromegaliei

Tipul de tratament oferit pentru acromegalie depinde de simptomele pe care le aveți. De obicei, scopul este:

 • reduce producția de hormoni de creștere la nivel normal
 • calmează presiunea pe care o tumoare o poate pune pe țesuturile din jur
 • tratați orice deficiențe hormonale
 • îmbunătățește-ți simptomele

Majoritatea persoanelor cu acromegalie vor avea o tumoare hipofizară care trebuie înlăturată chirurgical. Uneori, este posibil să fie nevoie de medicamente sau radioterapie după sau, în locul unei intervenții chirurgicale.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este eficientă la majoritatea oamenilor și poate vindeca complet acromegalia. Dar uneori tumora este prea mare pentru a fi îndepărtată în întregime și este posibil să aveți nevoie de o altă operație sau un tratament suplimentar cu medicamente sau radioterapie.

Sub anestezic general , chirurgul va face o mică tăietură în interiorul nasului sau în spatele buzei superioare pentru a accesa glanda hipofizară.

Un tub lung, subțire, flexibil, cu o cameră de lumină și video la un capăt, numit endoscop , este introdus în deschidere, astfel încât medicul să poată vedea tumora. Instrumentele chirurgicale sunt trecute prin aceeași deschidere și sunt folosite pentru îndepărtarea tumorii.

Îndepărtarea tumorii ar trebui să-ți scadă imediat nivelul de hormon de creștere și să ușureze presiunea asupra țesutului din jur. Adesea, caracteristicile faciale încep să revină la normal și umflarea se îmbunătățește în câteva zile.

În cazul operației, există riscul de:

 • cauzând pagube sănătoase ale glandei pituitare
 • scurgerea fluidului care vă înconjoară și vă protejează creierul
 • meningită – deși acest lucru este rar

Chirurgul tău va discuta aceste riscuri cu tine și va răspunde la orice întrebare.

Medicament

Dacă nivelul dvs. de hormon de creștere este încă mai mare decât normal după operație sau nu a fost posibilă intervenția chirurgicală, este posibil să vi se prescrie medicamente.

Se folosesc trei tipuri diferite de medicamente:

 • O injecție lunară fie octreotidă, lanreotida sau pasireotide: aceasta incetineste eliberarea hormonului de creștere și , uneori , se poate micșora , de asemenea , tumori.
 • O injecție pegvisomantă zilnică: aceasta blochează efectele hormonului de creștere și poate îmbunătăți semnificativ simptomele.
 • Tablete de bromocriptină sau cabergolină: acestea pot opri producerea hormonului de creștere, dar funcționează doar într-o proporție mică de oameni.

Fiecare dintre aceste medicamente are avantaje și dezavantaje diferite. Vorbește-ți medicului despre opțiunile pe care le ai la dispoziție și despre beneficiile și riscurile fiecăruia.

Radioterapie

Dacă intervenția chirurgicală nu este posibilă, nu toți tumora ar putea fi îndepărtată sau medicația nu a funcționat, atunci vi se poate oferi radioterapie .

În cele din urmă, acest lucru vă poate reduce nivelul hormonilor de creștere, dar este posibil să nu aibă un efect vizibil timp de câțiva ani și poate fi necesar să luați medicamente între timp.

Pentru tratarea acromegaliei sunt utilizate două tipuri principale de radioterapie:

 • Radioterapie stereotactică : un fascicul de radiații cu doze mari care vizează foarte precis adenomul dumneavoastră. Va trebui să purtați un cadru rigid al capului sau o mască de plastic pentru a vă menține capul în timpul tratamentului. Acest lucru se poate face de obicei într-o singură sesiune.
 • Radioterapia convențională : aceasta folosește și un fascicul de radiații pentru a viza adenomul, dar este mai largă și mai puțin precisă decât cea utilizată în radioterapia stereotactică. Acest lucru înseamnă că acest tratament poate dăuna glandei pituitare înconjurătoare și țesutului creierului, așa că este administrat în doze mici, timp de patru până la șase săptămâni, pentru a oferi țesuturilor timp pentru a se vindeca între tratamente.

Radioterapia stereotactică este mai frecvent utilizată pentru tratarea adenoamelor, deoarece reduce la minimum riscul de deteriorare a țesutului sănătos din apropiere.

Radioterapia poate avea o serie de reacții adverse. De multe ori va provoca o scădere treptată a nivelului altor hormoni produși de glanda pituitară, așa că, de obicei, veți avea nevoie de terapie de înlocuire hormonală pentru tot restul vieții. Poate avea, de asemenea, un efect asupra fertilității tale.

Medicul dumneavoastră vă va putea vorbi despre aceste riscuri și alte efecte secundare posibile.

Urmare

Tratamentul este adesea eficient pentru a opri producția excesivă de hormon de creștere și pentru a îmbunătăți simptomele acromegaliei.

După tratament, veți avea nevoie de întâlniri regulate de urmărire cu specialistul dumneavoastră pentru tot restul vieții. Acestea vor fi folosite pentru a monitoriza cât de bine funcționează glanda pituitară, pentru a verifica dacă sunteți la tratamentul corect de înlocuire a hormonilor și asigurați-vă că starea nu va reveni.

Diagnosticarea acromegaliei

Deoarece simptomele acromegaliei se dezvoltă adesea treptat peste câțiva ani, este posibil să nu obțineți imediat un diagnostic. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ceară să aduceți fotografii cu dvs. care să se întindă în ultimii ani pentru a căuta modificări treptate.

Analize de sange

Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți acromegalie, va trebui să faceți un test de sânge pentru a vă măsura nivelul hormonilor de creștere.

Pentru a vă asigura că testul de sânge dă un rezultat precis, vi se poate cere să beți o soluție zaharată înainte de a lua o serie de probe de sânge. Pentru persoanele fără acromegalie, consumul de soluție ar trebui să oprească eliberarea hormonului de creștere. La persoanele cu acromegalie, nivelul hormonului de creștere din sânge va rămâne ridicat. Acesta se numește test de toleranță la glucoză.

De asemenea, medicul dumneavoastră va măsura nivelul unui alt hormon, numit factor de creștere asemănător insulinei (IGF-1). Un nivel mai mare de IGF-1 este un indiciu foarte precis că s-ar putea să aveți acromegalie.

Scanări ale creierului

Dacă testele de sânge arată un nivel ridicat de hormon de creștere și IGF-1, s-ar putea să aveți o scanare RMN a creierului. Acest lucru va arăta unde se află adenomul în glanda pituitară și cât de mare este. Dacă nu puteți avea o scanare RMN, se poate efectua o scanare CT , dar aceasta este mai puțin precisă.