Tumora benigna a creierului (non-canceroasa)

O tumoră benignă (non-canceroasă) a creierului este o masă de celule care crește relativ lent în creier.

Tumorile cerebrale necanceroase tind să rămână într-un singur loc și nu se răspândesc. De obicei nu va reveni dacă toată tumora poate fi îndepărtată în siguranță în timpul operației.

Dacă tumora nu poate fi înlăturată complet, există riscul ca ea să crească înapoi. În acest caz, acesta va fi monitorizat îndeaproape folosind scanări sau tratat cu radioterapie .

Citiți mai multe despre tumorile maligne (canceroase) ale creierului .

Tipuri și grade de tumoră cerebrală non-canceroasă

Există multe tipuri diferite de tumori cerebrale necanceroase, care sunt legate de tipul de celule ale creierului afectate.

Exemplele includ:

Site-ul Cancer Research UK are mai multe informații despre diferitele tipuri de tumori cerebrale .

Tumorile cerebrale sunt clasificate de la unu la patru în funcție de cât de rapid cresc și se răspândesc și cât de probabil sunt acestea să crească înapoi după tratament.

Tumorile cerebrale necanceroase sunt de gradul unu sau două, deoarece acestea tind să crească lent și este puțin probabil să se răspândească.

Nu sunt canceroase și adesea pot fi tratate cu succes, dar sunt încă grave și pot pune viața în pericol.

Simptomele tumorilor cerebrale necanceroase

Simptomele unei tumori cerebrale non-canceroase depind de cât de mare este și de unde se află în creier. Unele tumori cu creștere lentă nu pot cauza simptome la început.

Simptomele comune includ:

  • dureri de cap noi, persistente
  • convulsii (potriviri epileptice)
  • greață persistentă, vărsături și somnolență
  • modificări mentale sau de comportament, cum ar fi schimbări de personalitate
  • slăbiciune sau paralizie , probleme de vedere sau probleme de vorbire

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome ale unei tumori cerebrale. Deși este puțin probabil să fie o tumoră, aceste simptome trebuie evaluate de către un medic.

Medicul dumneavoastră vă va examina și vă va întreba despre simptomele dumneavoastră. De asemenea, vă pot testa sistemul nervos.

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că este posibil să aveți o tumoră cerebrală sau nu sunt siguri care vă cauzează simptomele, vă vor referi la un specialist în creier și nervi numit neurolog.

Cauzele tumorilor cerebrale necanceroase

Nu se cunoaște cauza majorității tumorilor cerebrale necanceroase, dar este mai probabil să dezvolți una dacă:

Telefoanele mobile pot provoca tumori cerebrale?

Dovezile actuale sugerează că telefoanele mobile nu provoacă probleme de sănătate, cum ar fi tumorile cerebrale.

Citiți despre siguranța telefonului mobil .

Tratarea tumorilor cerebrale necanceroase

Tratamentul pentru o tumoră cerebrală non-canceroasă depinde de tipul și locația tumorii.

Chirurgia este folosită pentru a elimina majoritatea tumorilor cerebrale non-canceroase și, de obicei, nu revin după ce au fost îndepărtate. Dar uneori tumorile cresc din nou sau devin canceroase.

Dacă nu se poate elimina toată tumoarea, pot fi necesare alte tratamente, cum ar fi radioterapia și chimioterapia , pentru a controla creșterea celulelor anormale rămase.

Recuperarea de la tratament pentru o tumoră cerebrală non-canceroasă

După tratament, este posibil să aveți probleme persistente, cum ar fi convulsii și dificultăți de vorbire și mers. Este posibil să aveți nevoie de tratament de susținere care să vă ajute să vă recuperați sau să vă adaptați la aceste probleme.

În cele din urmă, mulți oameni își pot relua activitățile normale, inclusiv munca și sportul, dar poate dura timp.

S-ar putea să vă fie util să vorbiți cu un consilier dacă doriți să vorbiți despre aspectele emoționale ale diagnosticului și tratamentului dumneavoastră.

Brain Tumor Charity are legături cu grupuri de asistență din Marea Britanie , iar Brain Tumor Research are și detalii despre liniile de asistență pe care le puteți contacta .