Losartan: medicament pentru tratarea hipertensiunii arteriale

1. Despre losartan

Losartan este un medicament utilizat pe scară largă pentru a trata hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă și pentru a vă proteja rinichii dacă aveți atât boli renale, cât și diabet .

Losartan ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale , atacurilor de cord și a problemelor renale.

De asemenea, vă îmbunătățește supraviețuirea dacă o luați pentru insuficiență cardiacă sau după un atac de cord.

Acest medicament este disponibil numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete.

2. Fapte cheie

 • Losartan scade tensiunea arterială și ușurează inima să pompeze sânge în jurul corpului.
 • Este adesea utilizat ca tratament de a doua alegere dacă ați trebuit să încetați să mai luați un alt medicament pentru scăderea tensiunii arteriale, deoarece vă oferea o tuse uscată și iritantă.
 • Dacă aveți diaree și vărsături din cauza unei erori stomacale sau a unei boli în timp ce luați losartan, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să nu mai luați până când vă simțiți mai bine.
 • Principalele reacții adverse ale losartanului sunt amețelile și oboseala, dar de obicei sunt ușoare și reduse.
 • Losartan nu este recomandat în mod normal în sarcină sau în timpul alăptării. Discutați cu medicul dvs. dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau alăptați.
 • Losartan este numit și de numele Cozaar.

3. Cine poate și nu poate lua losartan

Losartan poate fi luat de adulți cu vârsta de peste 18 ani.

Copiii cu vârsta de 6 ani și mai mari o pot lua, dar numai pentru a trata hipertensiunea arterială.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie losartan dacă ați încercat să luați în trecut medicamente similare pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi ramiprilul și lisinoprilul , dar a trebuit să încetați să le luați din cauza efectelor secundare, cum ar fi o tuse uscată și iritantă.

Losartan nu este potrivit pentru unii oameni.

Pentru a vă asigura că losartan este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă :

4. Cum și când să o ia

Luați comprimate de losartan o dată pe zi.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați prima doză înainte de culcare, deoarece vă poate ameți. După prima doză, puteți lua losartan în orice moment al zilei. Încercați să o luați în același timp în fiecare zi.

Puteți lua comprimate de losartan cu sau fără mâncare. Înghițiți comprimatele cu o băutură de apă.

Cât voi lua?

Doza de losartan pe care o luați depinde de motivul pentru care aveți nevoie de medicament. Luați-l conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră.

De obicei, adulții iau:

 • 50 mg la 100 mg o dată pe zi pentru a trata hipertensiunea arterială și pentru a-și proteja rinichii
 • 12,5 mg la 150 mg o dată pe zi pentru insuficiență cardiacă

Doza poate fi mai mică dacă ați pierdut recent lichide corporale (de exemplu, din cauza diareei sau ați fost bolnav) sau dacă aveți peste 75 de ani.

Dacă copilul dumneavoastră are nevoie de losartan, medicul dumneavoastră va folosi de obicei greutatea copilului dvs. pentru a calcula doza potrivită.

Doza mea va urca sau coborî?

După câteva săptămâni, medicul vă va verifica tensiunea arterială și vă va întreba dacă aveți reacții adverse. De asemenea, este posibil să faceți analize de sânge pentru a verifica cât de bine funcționează rinichii și cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide apoi dacă vă schimbați doza de losartan.

Dacă losartan nu vă reduce tensiunea arterială, medicul dumneavoastră poate dori să crească doza. Dacă tensiunea arterială scade prea mult sau dacă aveți reacții adverse, medicul dumneavoastră poate dori să vă scade doza.

Important

Luați losartan chiar dacă vă simțiți bine, deoarece veți primi în continuare beneficiile medicamentului.

Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc în timp ce îl iau?

Dacă aveți o diaree severă sau vărsături din orice motiv, contactați medicul sau farmacistul. Vor putea să vă sfătuiască despre ce să faceți.

Aceștia ar putea să vă recomande să nu mai luați losartan până când veți fi mai buni și veți putea mânca și bea din nou normal.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă vă lipsește o doză de losartan, luați-o imediat ce vă amintiți. Nu luați o doză dublă pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă ajuta să vă amintiți medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Dacă luați din greșeală prea multe tablete de losartan, contactați medicul sau mergeți imediat la cel mai apropiat departament A&E al spitalului .

O supradoză de losartan poate provoca amețeli, somnolență și o bătaie a inimii bate .

Cantitatea de losartan care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: sunați un medic sau mergeți la A&E cât mai curând posibil dacă luați prea mult losartan

Dacă aveți nevoie să mergeți la cel mai apropiat departament de A&E al spitalului dvs., nu vă deplasați singuri – faceți pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați pachetul sau pliantul losartan în interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, losartan poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Efectele secundare se îmbunătățesc adesea pe măsură ce corpul tău obișnuiește cu medicamentul.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune se întâmplă la mai mult de 1 din 100 de persoane:

 • simțiți amețeli sau aveți senzație de învârtire (vertij)
 • dureri de cap
 • senzație de rău (greață)
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree
 • durere în articulații sau mușchi

Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați.

Reacții adverse grave

Se întâmplă rar, dar unele persoane au reacții adverse grave după ce au luat losartan.

Apelați imediat un medic dacă aveți:

 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acesta poate fi un semn al problemelor hepatice
 • dureri de stomac severe – acesta poate fi un semn al unui pancreas inflamat
 • pielea palidă, senzația de oboseală, leșin sau amețel, pete purpurii, orice semn de sângerare, dureri în gât și febră – acestea pot fi semne de tulburare de sânge sau măduvă osoasă
 • slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii, ace și ace și crampe musculare – acestea pot fi semne ale modificărilor nivelului de sodiu și potasiu din sângele dvs.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, losartan poate provoca o reacție alergică gravă (anafilaxie) .

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale losartanului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre :

 • te simți amețit – dacă losartan te face să te simți amețit atunci când te ridici în picioare, încearcă să te ridici foarte încet sau să stai așezat până când te simți mai bine. Dacă începeți să vă simțiți amețit, culcați-vă astfel încât să nu leșinați, apoi stați până vă simțiți mai bine. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau mașini dacă vă simțiți amețit, aveți crampe musculare sau dureri musculare sau dacă vă simțiți doar un pic cutremur.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Durerea de cap ar trebui, de obicei, să plece după prima săptămână de a lua losartan. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • senzație de rău (greață) – încercați să luați comprimatele cu sau după o masă sau gustare. De asemenea, vă poate ajuta dacă nu mâncați mâncare bogată sau picantă.
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree – beți multe lichide, cum ar fi apă sau dovlecei, pentru a preveni deshidratarea – dacă sunteți bolnav, luați înghițituri mici și dese. Vorbiți cu un farmacist dacă aveți semne de deshidratare , cum ar fi pipi mai puțin decât de obicei sau aveți pipi întunecat, cu miros puternic. Dacă prezentați diaree severă sau vărsături de la o boală sau o boală la stomac, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să încetați să luați losartan o perioadă de timp până vă simțiți mai bine.
 • dureri la nivelul articulațiilor sau mușchilor – dacă aveți dureri musculare neobișnuite, slăbiciune sau oboseală, care nu apar de la exerciții fizice sau muncă grea, adresați-vă medicului. Este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru a verifica ce ar putea să îl provoace.

7. Sarcina și alăptarea

Losartan nu este recomandat în mod normal în sarcină sau la alăptare. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră îl poate prescrie dacă consideră că beneficiile medicamentului depășesc riscurile.

Dacă încercați să rămâneți gravidă sau sunteți deja gravidă, discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și posibilele prejudicii ale luării de losartan. Acestea vor depinde de câte săptămâni sunteți gravidă și de motivul pentru care trebuie să o luați. Pot exista și alte tratamente care sunt mai sigure pentru tine.

Pentru mai multe informații despre modul în care losartan vă poate afecta pe dvs. și pe copilul dvs. în timpul sarcinii, vizitați site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Losartan și alăptare

Cantități mici de losartan pot intra în laptele matern. Aceasta poate provoca tensiune arterială scăzută la copil. Discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece alte medicamente ar putea fi mai bune în timp ce alăptați.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente interferează cu modul în care funcționează losartanul.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați :

 • alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv aliskiren, enalapril , captopril, lisinopril sau ramipril
 • calmante precum ibuprofen , naproxen , diclofenac , celecoxib sau etoricoxib
 • aspirină (dacă luați mai mult de 3 g pe zi)
 • suplimente de potasiu sau înlocuitori de sare care conțin potasiu
 • heparina (un medicament pentru subtierea sangelui)
 • comprimate care te fac să faci pipi mai mult (diuretice)
 • litiu (un medicament pentru problemele de sănătate mintală)
 • spironolactona (un medicament pentru tratarea insuficienței cardiace)

Amestecarea losartanului cu remedii sau suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu losartan.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează losartan?

Losartan este un tip de medicament care reduce tensiunea arterială, numit blocant al receptorilor angiotensinei.

Ca și alți blocanți ai receptorilor angiotensinei, losartan vă relaxează și vă lărgește vasele de sânge. Acest lucru scade tensiunea arterială și face mai ușor pentru inima dvs. să pompeze sânge în jurul corpului.

În boli renale diabetice, ajută la protejarea rinichilor și încetinește boala. Face acest lucru prin reducerea cantității de proteine pierdute prin rinichi și prin reducerea tensiunii arteriale ridicate.

Cât durează Losartan pentru a lucra?

Losartan începe să reducă hipertensiunea arterială după aproximativ 6 ore, dar poate dura 3 până la 6 săptămâni pentru a produce efect.

Dacă aveți hipertensiune arterială , este posibil să nu aveți niciun simptom. În acest caz, este posibil să nu vă simțiți altfel atunci când luați losartan. Acest lucru nu înseamnă că medicamentul nu funcționează și este important să îl luați.

Cât timp o voi lua?

De obicei, tratamentul cu losartan este pe termen lung și este posibil să fie nevoit să-l iei pentru tot restul vieții.

Este sigur să iei mult timp?

Losartan este, în general, sigur să dureze mult timp. De fapt, funcționează cel mai bine atunci când îl luați mult timp.

Cu toate acestea, a lua losartan pentru o lungă perioadă de timp poate provoca uneori rinichii să nu funcționeze la fel de bine. Medicul dumneavoastră va verifica cât de bine funcționează rinichii la testele de sânge obișnuite.

Ce se va întâmpla dacă încetez să o iau?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să încetați să luați losartan.

Oprirea losartanului poate determina creșterea tensiunii arteriale – iar acest lucru vă poate crește șansele de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dacă vă deranjează efectele secundare, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un alt medicament care reduce tensiunea arterială.

Pot ieși din losartan acum tensiunea arterială este mai mică?

Chiar dacă tensiunea arterială este scăzută cu succes de losartan, cel mai bine este să continuați să o luați. Dacă încetați să luați losartan, tensiunea arterială ar putea crește din nou.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, probabil va trebui să le luați pentru tot restul vieții.

Amintiți-vă, păstrându-vă tensiunea arterială scăzută, vă protejați împotriva atacurilor de cord sau a atacului cerebral în viitor.

Luarea sartanilor poate crește riscul de a face cancer?

În iulie 2018, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a amintit câteva pachete de valsartan produse de un producător din China. Unele probe conțineau urme ale unei substanțe chimice (NDMA). NDMA poate fi legată de un risc crescut foarte mic de apariție a cancerului.

De atunci, EMA a găsit, de asemenea, urme ale unui produs chimic similar (NDEA) în loturi de losartan, irbesartan și valsartan. Au reamintit orice lot afectat de la producători, în timp ce investigați în continuare.

Între timp, EMA recomandă să nu existe riscuri imediate pentru pacienți. Este important să vă continuați tratamentul pentru hipertensiune arterială și trebuie să luați medicamentul ca de obicei.

Dacă aveți griji sau îngrijorări cu privire la medicamentul pe care îl luați, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Pot bea alcool cu losartan?

Consumul de alcool poate crește efectul de scădere a tensiunii arteriale a losartanului, ceea ce vă poate face să vă simțiți amețit sau cu capul ușor.

În primele zile după administrarea de losartan sau după o creștere a dozei, cel mai bine este să opriți consumul de alcool până când vedeți cum vă afectează medicamentul.

Dacă găsiți losartan vă face să vă simțiți amețit, cel mai bine este să vă opriți din consumul de alcool.

Există vreo mâncare sau băutură pe care ar trebui să o evit?

Nu folosiți înlocuitori de sare, cum ar fi Lo-Salt. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt bogate în potasiu. Dacă sunt amestecate cu losartan, acestea pot face ca nivelul de potasiu din sângele tău să fie prea ridicat.

Nu trebuie să evitați nimic în timp ce luați losartan. Mâncarea unei alimentații sănătoase și echilibrate vă poate ajuta dacă aveți tensiune arterială ridicată.

Există medicamente similare cu losartan?

Există mai mulți alți blocanți ai receptorilor angiotensinei care funcționează în același mod ca și losartan. Acestea includ candesartan , irbesartan și valsartan .

Există și alte tipuri de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale:

 • blocante ale canalelor de calciu – de exemplu amlodipină
 • inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) – de exemplu ramipril
 • beta blocante – de exemplu bisoprolol
 • comprimate care te fac să faci pipi mai mult (diuretice) – de exemplu, bendroflumetiazida

Medicamentul pentru reducerea tensiunii arteriale pe care vi-l prescrieți depinde de vârsta și etnia dvs.

 • dacă aveți sub 55 de ani – de obicei vi se va oferi un inhibitor ACE sau un blocant al receptorilor angiotensinei
 • dacă aveți 55 de ani sau mai mult sau dacă aveți orice vârstă și de origine caraibeană sau africană neagră – de obicei vi se va oferi un blocant al canalelor de calciu

Multe persoane trebuie să ia o combinație de diferite medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale.

Care sunt diferențele dintre losartan și alte medicamente pentru hipertensiunea arterială?

Losartan funcționează la fel ca și alți blocanți ai receptorilor angiotensinei atunci când este folosit pentru a scădea tensiunea arterială. Efectele sale secundare sunt de asemenea similare.

De asemenea, funcționează ca și ramipril și alți inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) pentru a scădea tensiunea arterială.

Losartan poate fi luat de persoane care au încercat ramipril sau alți inhibitori ai ACE, dar au trebuit să înceteze să le ia din cauza efectelor secundare, cum ar fi o tuse uscată, iritantă.

Pot lua Losartan înainte de operație?

Dacă veți fi somn pentru o operație folosind un anestezic general , spuneți medicului dumneavoastră că luați losartan.

Losartan vă poate reduce tensiunea arterială atunci când este utilizat cu anestezice generale.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui probabil să încetați să luați losartan cu 24 de ore înainte de operație.

Pot lua losartan pentru migrene?

Există unele dovezi că losartanul ar putea ajuta la prevenirea migrenelor .

Cu toate acestea, losartan nu este oficial aprobat pentru migrenă. Probabil medicul vă va sfătui să încercați mai întâi alte medicamente.

Pot lua Losartan pentru fenomenul lui Raynaud?

În prezent, medicamente precum nifedipina sunt utilizate mai întâi pentru fenomenul Raynaud . Dar dacă starea ta nu se îmbunătățește, medicul tău ar putea încerca losartan.

Pot lua Losartan pentru a mă proteja împotriva bolii Alzheimer?

Au fost câteva studii care au analizat dacă medicamentele pentru tensiunea arterială ar putea ajuta la protejarea oamenilor împotriva Alzheimer. Cu toate acestea, în acest moment, nu există suficiente dovezi care să recomande administrarea de losartan sau a altor medicamente similare pentru Alzheimer.

Există pași pe care îi puteți face care vă pot reduce riscul de Alzheimer . Dacă sunteți îngrijorat de apariția bolii Alzheimer în viitor sau aveți un istoric familial al acestei afecțiuni, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Losartan este dependent?

Nu, nu există dovezi că losartan este dependență.

Îmi va afecta viața sexuală?

Losartan nu vă va afecta viața sexuală.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că luarea de losartan va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, dacă încercați să rămâneți gravidă, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră. Acest medicament nu este de obicei recomandat în sarcină.

Îmi va afecta contracepția?

Losartan nu va afecta niciun tip de contracepție.

Cu toate acestea, unele tipuri de metode hormonale de contracepție, cum ar fi pilula contraceptivă combinată și plasturele contraceptive , nu sunt de obicei recomandate femeilor cu hipertensiune arterială. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați un contraceptiv hormonal combinat.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Losartan vă poate face să vă simțiți amețit – mai ales când începeți să o luați pentru prima dată sau după ce luați o doză mai mare. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți o mașină, nu mergeți cu bicicleta sau nu folosiți instrumente sau utilaje până nu vă simțiți mai bine.

Schimbările de stil pot ajuta?

Puteți spori sănătatea inimii dvs. prin efectuarea unor modificări cheie ale stilului de viață. Acestea vor ajuta, de asemenea, dacă aveți hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă .

 • Renunțați la fumat – fumatul vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Renunțarea la fumat reduce tensiunea arterială și ameliorează simptomele insuficienței cardiace. Încercați să evitați și fumatul de ocazie.
 • Reduceți alcoolul – consumul prea mare de alcool crește tensiunea arterială în timp. De asemenea, agravează insuficiența cardiacă. Încercați să păstrați liniile directoare recomandate de cel mult 14 unități de alcool pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.
 • Exercițiu – exercițiile fizice obișnuite scad tensiunea arterială prin menținerea inimii și vaselor de sânge în stare bună. Nu trebuie să fie prea energic – mersul în fiecare zi vă va ajuta.
 • Mănâncă bine – urmărește să mănânci o dietă care să includă o mulțime de fructe și legume, wholegraine, produse lactate care nu conțin grăsimi sau sărace și proteine slabe. Este o idee bună să reduceți și sare . Mâncarea prea multă sare este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale – cu cât consumi mai multă sare, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Vizează-te pentru cel mult 6g de sare pe zi.
 • Faceți față stresului – când sunteți anxioși sau supărați, inima vă bate mai repede, respirați mai puternic și tensiunea arterială adesea crește. Acest lucru poate agrava și insuficiența cardiacă. Găsiți modalități de a reduce stresul în viața voastră. Pentru a-ți odihni inima, încearcă să-ți iei picioarele sau să îți ridici picioarele când este posibil. Petreceți-vă timp cu prietenii și familia pentru a fi social și pentru a ajuta la menținerea stresului.
 • Vaccinări – dacă aveți insuficiență cardiacă , ar trebui să aveți gripă gripală în fiecare an și o vaccinare împotriva pneumoniei la fiecare 5 ani. Întrebați-vă medicul despre aceste vaccinări. Le puteți elibera gratuit pe NHS.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!