Enalapril: medicament pentru tratarea hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială)

1. Despre enalapril

Enalapril este un medicament utilizat pentru reducerea tensiunii arteriale ridicate și pentru prevenirea sau tratarea insuficienței cardiace .

Dacă aveți tensiune arterială ridicată, administrarea de enalapril vă va ajuta la prevenirea unui viitor atac de cord sau accident vascular cerebral .

Acest medicament este disponibil numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete. De asemenea, vine ca un lichid pentru persoanele cărora le este greu să înghită comprimate, dar farmacistul dvs. va trebui să comande acest lucru pentru dumneavoastră.

Enalapril este, de asemenea, disponibil în amestec cu un alt medicament pentru tensiunea arterială numit hidrocolorotiazidă.

2. Fapte cheie

 • Enalapril scade tensiunea arterială și ușurează inima să-ți pompeze sângele în jurul corpului.
 • Prima doză de enalapril vă poate face să vă simțiți amețit, așa că este mai bine să o luați la culcare. După aceea, dacă nu vă simțiți amețit, îl puteți lua în orice moment al zilei.
 • Unii oameni obțin o tuse uscată și iritantă cu enalapril.
 • Dacă prezentați diaree severă sau vărsături de la o boală sau o boală la stomac, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să încetați să luați enalapril un timp până vă simțiți mai bine.
 • Consumul de alcool cu enalapril vă poate face să vă simțiți amețit sau apăsat ușor.
 • Enalapril este, de asemenea, numit de marca Innovace. Când este amestecat cu clorhidiazidă, numele său de marcă este Innozide.

3. Cine poate și nu poate lua enalapril

Enalapril poate fi luat de adulți și copii.

Dacă aveți diabet , verificați mai des glicemia (glucoza), în special în primele săptămâni. Acest lucru se datorează faptului că enalapril poate scădea nivelul de zahăr din sângele tău.

Enalapril nu este potrivit pentru toată lumea.

Pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră sau unui alt profesionist în sănătate dacă :

 • au avut o reacție alergică la enalapril sau la orice alt medicament în trecut
 • încearcă să rămână însărcinată, sunt deja gravidă sau alăptezi
 • prezintă dializă sau orice alt tip de filtrare a sângelui
 • au probleme cu inima, ficatul sau rinichii
 • au tensiune arterială instabilă sau scăzută
 • au diabet
 • urmează să aibă o operație majoră (intervenție chirurgicală) sau anestezic general pentru a vă pune în somn
 • au avut recent diaree sau vărsături
 • sunt pe o dietă săracă
 • urmează să aibă un tratament de desensibilizare pentru a vă reduce alergia la înțepăturile de insecte
 • au o problemă de sânge, cum ar fi un număr scăzut de globule albe din sânge (neutropenie sau agranulocitoză)

4. Cum și când să o ia

Este obișnuit să luați enalapril o dată sau de două ori pe zi.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luați prima doză înainte de culcare, deoarece vă poate ameți. După prima doză, dacă nu vă simțiți amețit, puteți lua enalapril în orice moment al zilei. Încercați să o luați în același timp în fiecare zi.

Dacă aveți enalapril de două ori pe zi, încercați să îl luați o dată dimineața și o dată seara. Lăsați 10-12 ore între doze dacă puteți.

Cât să iei

Doza de enalapril pe care o luați depinde de motivul pentru care aveți nevoie de medicament. Luați-l așa cum vă spune medicul dumneavoastră.

Pentru a decide doza corectă pentru dumneavoastră, medicul vă va verifica tensiunea arterială și vă va întreba dacă aveți reacții adverse. De asemenea, este posibil să faceți analize de sânge pentru a verifica cât de bine funcționează rinichii și cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră.

În funcție de motivul în care luați enalapril, doza inițială obișnuită este între 2,5 mg și 20 mg o dată pe zi. Aceasta va fi crescută treptat peste câteva săptămâni până la o doză obișnuită de:

 • 20mg o dată pe zi pentru hipertensiune arterială
 • 10 mg o dată pe zi sau 20 mg o dată pe zi pentru insuficiență cardiacă

Doza maximă este de 20mg de două ori pe zi.

Dozele sunt de obicei mai mici pentru copiii sau persoanele cu probleme renale.

Cum să o ia

Puteți lua enalapril cu sau fără mâncare. Înghițiți comprimatele întregi cu o băutură.

Dacă luați enalapril ca un lichid, acesta va veni cu o seringă sau lingură de plastic pentru a vă ajuta să măsurați doza potrivită. Dacă nu aveți unul, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu vă va oferi cantitatea corectă de medicament.

Doza mea va urca sau coborî?

La început vi se va prescrie o doză mică de enalapril, astfel încât să nu vă simtă amețit. Aceasta va fi de obicei crescută treptat până când veți ajunge la doza potrivită pentru dumneavoastră. Dacă vă deranjează efectele secundare cu enalapril, puteți rămâne cu o doză mai mică.

Important

Luați enalapril chiar dacă vă simțiți bine, deoarece veți primi în continuare beneficiile medicamentului.

Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc în timp ce îl iau?

Dacă aveți o diaree severă sau vărsături din orice motiv, încetați să luați enalapril. Când puteți mânca și bea normal, așteptați 24 până la 48 de ore, apoi începeți să îl luați din nou.

Dacă aveți întrebări în acest sens, contactați medicul sau farmacistul.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă vă lipsește o doză de enalapril, lăsați această doză și luați următoarea doză la ora obișnuită. Nu luați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă uitați frecvent dozele, poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Dacă luați prea multe tablete de enalapril, contactați-vă medicul sau mergeți imediat la cel mai apropiat spital de accident și de urgență (A&E) . O supradoză de enalapril poate provoca amețeli, somnolență și o bătaie a inimii .

Cantitatea de enalapril care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: Sunați medicul sau mergeți imediat la A&E dacă luați prea mult enalapril

Dacă aveți nevoie să mergeți la spital, nu vă conduceți singuri – luați pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați pachetul de enalapril sau prospectul din interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, enalapril poate provoca reacții adverse la unele persoane, dar multe persoane nu au reacții adverse sau doar la cele minore.

Efectele secundare adesea se îmbunătățesc pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu medicamentul.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. De obicei, sunt ușoare și de scurtă durată.

Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • tuse uscată, căptușită, care nu dispare
 • senzație de amețeală sau de cap, mai ales atunci când te ridici în picioare sau te așezi repede. Acest lucru este mai probabil să se întâmple atunci când începeți să luați enalapril sau să treceți la o doză mai mare
 • durere de cap
 • diaree
 • erupție ușoară a pielii
 • vedere neclara

Reacții adverse grave

Unele persoane au reacții adverse grave după ce au luat enalapril.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acesta ar putea fi un semn al problemelor hepatice
 • paloare, senzație de oboseală, leșin sau amețeli, orice semn de sângerare (cum ar fi sângerare din gingii sau vânătăi mai ușor), dureri în gât și febră și infectări mai ușoare – acestea ar putea fi semne ale unei tulburări ale sângelui sau ale măduvei osoase.
 • o frecvență cardiacă mai rapidă sau neregulată, dureri în piept și etanșeitate în piept – acestea ar putea fi semne ale unor probleme cardiace
 • lipsa de respirație, respirație șuierătoare și strângerea toracelui – acestea ar putea fi semne ale unor probleme pulmonare
 • dureri severe de stomac care ar putea ajunge până la spatele tău – acesta ar putea fi un semn al unui pancreas inflamat ( pancreatită )
 • gleznele umflate, sânge la pipă sau deloc pipi – acestea ar putea fi semne ale unor probleme renale
 • brațe și picioare slabe sau probleme de vorbire – este important să verificați aceste situații în cazul în care sunt semne ale unui accident vascular cerebral

Dacă bănuiești că tu sau altcineva suferă un accident vascular cerebral, sună imediat telefonul 999 și solicită o ambulanță.

Reacție alergică gravă

Este posibil să aveți o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la enalapril.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale enalaprilului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • tuse uscată, cu capuse – medicamentele pentru tuse nu ajută de obicei la tuse cauzată de enalapril. Uneori, tusea se va îmbunătăți pe cont propriu dacă continui să iei enalapril. Vorbeste cu medicul tau daca continua, te deranjeaza sau te opreste sa dormi. Un alt medicament vă poate potrivi mai bine. Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă să încetați să luați enalapril, tusea poate dura câteva zile la o lună pentru a pleca.
 • te simți amețit – dacă enalapril te face să te simți amețit atunci când te ridici în picioare, încearcă să te ridici foarte încet sau să stai așezat până când te simți mai bine. Dacă începeți să vă simțiți amețit, culcați-vă astfel încât să nu leșinați, apoi stați până vă simțiți mai bine. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau mașini în timp ce vă simțiți amețit sau cutremurător.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • diaree – bea multe lichide, cum ar fi apă sau dovlecei, pentru a evita deshidratarea . Vorbiți cu un farmacist dacă aveți semne de deshidratare, cum ar fi pipi mai puțin decât de obicei sau aveți pipi întunecat, cu miros puternic. Nu luați alte medicamente pentru a trata diareea fără să discutați cu un farmacist sau cu un medic.
 • mâncărime sau erupție ușoară – poate ajuta la administrarea unui antihistaminic pe care îl puteți cumpăra de la o farmacie. Consultați farmacistul pentru a vedea ce tip este potrivit pentru dvs.
 • vedere încețoșată – evitați conducerea vehiculelor sau folosiți instrumente sau mașini în timp ce se întâmplă acest lucru. Dacă durează mai mult de o zi sau două, vorbiți cu medicul dumneavoastră, deoarece ar putea fi necesar să vă schimbați tratamentul.

7. Sarcina și alăptarea

Enalapril nu este recomandat în mod normal în sarcină. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră îl poate prescrie dacă consideră că beneficiile medicamentului depășesc riscurile.

Dacă încercați să rămâneți gravidă sau sunteți deja gravidă, discutați cu medicul despre beneficiile și posibilele prejudicii ale administrării de enalapril. Acestea vor depinde de câte săptămâni sunteți gravidă și de motivul pentru care trebuie să o luați. Pot exista și alte tratamente care sunt mai sigure pentru tine.

Enalapril și alăptare

Cantități mici de enalapril pot intra în laptele matern. Aceasta poate provoca tensiune arterială scăzută la copil.

 • Dacă copilul dvs. s-a născut pe termen complet și sănătos, în general este sigur să luați enalapril în timp ce alăptați.
 • Dacă copilul tău a fost prematur, are o greutate scăzută la naștere sau alte probleme de sănătate, discutați cu medicul dumneavoastră.

Tensiunea arterială a bebelușului tău poate fi monitorizată, mai ales dacă copilul tău a fost prematur sau este nou-născut.

Discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece un alt medicament poate fi mai bun în timp ce alăptați.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Există unele medicamente care pot interfera cu modul de funcționare a enalaprilului.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați:

 • medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul , indometacina sau o doză mare de aspirină pentru ameliorarea durerii . O doză mică zilnică de aspirină – 75mg – este sigură de luat cu enalapril
 • medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale scăzute , insuficiență cardiacă, astm sau alergii, cum ar fi efedrina, noradrenalina sau adrenalina
 • medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, cum ar fi aliskeren
 • alte medicamente care vă pot scădea tensiunea arterială, cum ar fi unele antidepresive, nitrați (pentru dureri în piept), baclofen (un relaxant muscular), anestezice sau medicamente pentru o glandă de prostată mărită
 • medicamente pentru a umezi sistemul imunitar al organismului, cum ar fi ciclosporina sau tacrolimus
 • medicamente care te fac să faci pipi (diuretice), cum ar fi furosemidul
 • medicamente care pot crește cantitatea de potasiu din sângele tău, cum ar fi spironolactona, triamterenul, amilorida, suplimentele de potasiu, trimetoprimul (pentru infecții) și heparina (pentru subțierea sângelui)
 • medicamente cu steroizi precum prednisolon
 • alopurinol (pentru gută )
 • procainamidă (pentru probleme cu bătăile inimii)
 • medicamente pentru diabet
 • racecadotril (pentru diaree)
 • litiu (pentru probleme de sănătate mintală)

Amestecarea enalaprilului cu remedii sau suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu enalapril.

Pentru siguranță, adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră înainte de a lua orice remediu pe bază de plante sau alternative cu enalapril.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante și suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează enalaprilul?

Enalapril este un tip de medicament numit inhibitor ACE (enzimă care convertește angiotensina).

Ca și alți inhibitori ACE, vă relaxează și vă lărgește vasele de sânge. Acest lucru scade tensiunea arterială și face mai ușor pentru inima dvs. să pompeze sânge în jurul corpului.

Cât durează enalaprilul pentru a lucra?

Enalapril începe să reducă tensiunea arterială ridicată în câteva ore, dar poate dura câteva săptămâni pentru ca efectul să fie complet.

Dacă luați enalapril pentru insuficiență cardiacă , poate dura săptămâni, chiar luni, înainte de a vă simți mai bine.

Dacă luați enalapril pentru hipertensiune arterială, este posibil să nu aveți niciun simptom. În acest caz, este posibil să nu vă simțiți altfel atunci când luați enalapril. Acest lucru nu înseamnă că medicamentul nu funcționează și este important să îl luați.

Cât timp voi lua enalapril?

De obicei, tratamentul cu enalapril este pe termen lung și este posibil să fie necesar să îl luați pentru tot restul vieții.

Pot lua enalapril mult timp?

Enalapril este, în general, sigur să ia mult timp. De fapt, funcționează cel mai bine atunci când îl luați mult timp.

A lua enalapril pentru o lungă perioadă de timp poate provoca uneori rinichii să nu funcționeze la fel de bine. Medicul dumneavoastră va verifica cât de bine funcționează rinichii la testele de sânge obișnuite.

Ce se va întâmpla dacă mă declanșez?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să încetați să luați enalapril.

Oprirea acesteia poate determina creșterea tensiunii arteriale – iar acest lucru vă poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral .

Dacă vă deranjează efectele secundare, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un alt medicament.

Pot să scap de enalapril acum tensiunea mea este mai mică?

Chiar dacă enalapril reduce tensiunea arterială cu succes, cel mai bine este să continuați să o luați. Dacă încetați să o luați, tensiunea arterială ar putea reveni din nou.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru a vă scădea tensiunea arterială, probabil veți avea nevoie de ele pentru tot restul vieții.

Amintiți-vă, păstrându-vă tensiunea arterială scăzută, vă protejați împotriva atacurilor de cord sau a atacului cerebral în viitor.

Pot bea alcool cu el?

Enalapril scade tensiunea arterială și consumul de alcool îți poate crește efectele. Acest lucru vă poate face să vă simțiți amețit sau ușor de cap.

În primele zile de la administrarea enalaprilului sau după o creștere a dozei, cel mai bine este să opriți consumul de alcool până când vedeți cum vă afectează medicamentul.

Dacă găsiți enalapril vă face să vă simțiți amețit, cel mai bine este să opriți consumul de alcool.

Există medicamente similare cu enalapril?

Există câteva alte medicamente inhibitoare ACE care funcționează în același mod ca enalapril. Acestea includ ramipril , lisinopril și perindopril . Există, de asemenea, o mulțime de alte tipuri de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale:

 • blocante ale canalelor de calciu – de exemplu amlodipină
 • blocante ale receptorilor de angiotensină – de exemplu candesartan
 • beta blocante – de exemplu bisoprolol
 • comprimate care te fac să faci pipi mai mult (diuretice) – de exemplu, bendroflumetiazida

Dacă nu puteți lua enalapril sau alte medicamente care inhibă ACE din cauza efectelor secundare, cum ar fi o tuse uscată, este posibil să puteți trece la un alt medicament care reduce tensiunea arterială. Acesta va fi de obicei un medicament numit blocant al receptorilor de angiotensină, cum ar fi candesartan , irbesartan , losartan sau valsartan .

Care sunt diferențele dintre enalapril și alți inhibitori ACE?

Enalapril funcționează la fel ca și alți inhibitori ai ACE atunci când îl luați pentru a scădea tensiunea arterială și pentru insuficiența cardiacă . Reacțiile adverse sunt, de asemenea, similare cu cele ale altor inhibitori ACE.

Există câteva diferențe între enalapril și alți inhibitori ACE:

 • unii inhibitori ACE sunt aprobați oficial pentru a fi folosiți după un atac de cord pentru a preveni alții, dar enalapril nu este
 • unii inhibitori ACE sunt aprobați oficial pentru a fi folosiți în boala renală diabetică, dar enalapril nu este
Pot lua enalapril înainte de operație?

Spuneți medicului dumneavoastră că luați enalapril dacă veți fi somn cu un anestezic general pentru o operație sau veți avea o operație majoră, cum ar fi o cezariană, fără anestezie generală.

Enalapril vă poate reduce tensiunea arterială atunci când este utilizat cu un anestezic.

Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să încetați administrarea enalaprilului cu 24 de ore înainte de operație.

Enalapril este dependent?

Nu, nu există dovezi că enalapril este dependență.

Îmi va afecta contracepția?

Enalapril nu va afecta niciun tip de contracepție.

Cu toate acestea, unele tipuri de metode hormonale de contracepție, cum ar fi pilula combinată și plasturele contraceptive , nu sunt de obicei recomandate femeilor cu hipertensiune arterială.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați un contraceptiv hormonal combinat.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de enalapril va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu folosiți înlocuitori de sare, cum ar fi Lo-Salt. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt bogate în potasiu. Dacă sunt amestecate cu enalapril, acestea pot face ca nivelul de potasiu din sângele tău să fie prea mare.

Nu trebuie să evitați nimic în timp ce luați enalapril. Mâncarea bine poate ajuta dacă aveți hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Enalapril poate provoca o vedere încețoșată și poate face ca unele persoane să se simtă amețite sau slabe. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți o mașină, nu mergeți cu bicicleta sau nu folosiți instrumente sau mașini.

Senzația de amețeală este mai probabil să se întâmple atunci când începeți să luați prima dată enalapril sau după creșterea dozei. Cel mai bine este să opriți conducerea, să mergeți cu bicicleta și să folosiți instrumente sau mașini în aceste perioade.

Schimbările de stil pot ajuta?

Puteți spori sănătatea inimii dvs. prin efectuarea unor modificări cheie ale stilului de viață. Acestea vor ajuta, de asemenea, dacă aveți hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă .

 • Renunțați la fumat – fumatul vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Renunțarea la fumat reduce tensiunea arterială și ameliorează simptomele insuficienței cardiace. Încercați să evitați și fumatul de ocazie.
 • Reducerea alcoolului – consumul prea mare de alcool crește tensiunea arterială în timp și agravează insuficiența cardiacă. Bărbații și femeile nu ar trebui să bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.
 • Exercițiu – exercițiile fizice obișnuite scad tensiunea arterială prin menținerea inimii și vaselor de sânge în stare bună. Nu trebuie să fie prea energic – mersul în fiecare zi este suficient.
 • Mănâncă bine – urmărește să mănânci o dietă care să includă o mulțime de fructe și legume, wholegraine, produse lactate care nu conțin grăsimi sau sărace și proteine slabe. Este o idee bună să reduceți și sare . Mâncarea prea multă sare este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale – cu cât consumi mai multă sare, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Vizează-te pentru cel mult 6g de sare pe zi.
 • Faceți față stresului – când sunteți anxioși sau supărați, inima vă bate mai repede, respirați mai puternic și tensiunea arterială adesea crește. Acest lucru poate agrava și insuficiența cardiacă. Găsiți modalități de a reduce stresul în viața voastră. Pentru a-ți odihni inima, încearcă să-ți iei picioarele sau să îți ridici picioarele când este posibil. Petreceți timp cu prietenii și familia pentru a fi social și pentru a ajuta la evitarea stresului.
 • Vaccinări – dacă aveți insuficiență cardiacă , este recomandat să aveți gripă antigripală în fiecare an și o vaccinare împotriva pneumoniei (numită și vaccin pneumococic ) la fiecare 5 ani. Întrebați-vă medicul despre aceste vaccinări. Le puteți elibera gratuit pe NHS.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!