Irbesartan: medicament pentru tratarea hipertensiunii arteriale

1. Despre irbesartan

Irbesartan este un medicament utilizat pe scară largă pentru tratarea tensiunii arteriale ridicate .

Irbesartan ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale , atacurilor de cord și a problemelor renale.

Acest medicament este disponibil numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete.

2. Fapte cheie

 • Irbesartan scade tensiunea arterială și ușurează inima să-ți pompeze sângele în jurul corpului.
 • Este adesea folosit ca tratament de a doua alegere dacă ați trebuit să încetați să luați un medicament similar, deoarece vă oferea o tuse uscată și iritantă.
 • Principalele reacții adverse ale irbesartanului sunt amețeli, dureri de cap, senzație sau rău (greață sau vărsături) și tensiune arterială scăzută – dar, de obicei, sunt ușoare și de scurtă durată.
 • Dacă prezentați diaree severă sau vărsături de la o boală sau o boală la stomac, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să încetați să luați irbesartan o perioadă de timp până vă simțiți mai bine.
 • Irbesartan nu este recomandat în mod normal în sarcină. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă încercați să rămâneți gravidă sau sunteți deja gravidă.
 • Irbesartan este numit și de numele mărcii Aprovel.

3. Cine poate și nu poate lua irbesartan

Irbesartan poate fi luat de adulți cu vârsta peste 18 ani.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie irbesartan dacă ați încercat să luați în trecut medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, cum ar fi ramipril și lisinopril , dar au fost nevoiți să încetați să le luați din cauza efectelor secundare, cum ar fi un uscat, iritant tuse.

Irbesartan nu este potrivit pentru unii oameni.

Pentru a vă asigura că irbesartan este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă :

4. Cum și când să o ia

Luați comprimate de irbesartan o dată pe zi.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați prima doză înainte de culcare, deoarece vă poate ameți. După prima doză, puteți lua irbesartan în orice moment al zilei. Încercați să o luați în același timp în fiecare zi.

Puteți lua irbesartan comprimate cu sau fără mâncare. Înghițiți comprimatele întregi cu o băutură de apă.

Cât voi lua?

Doza de irbesartan pe care o luați depinde de motivul pentru care aveți nevoie de medicament. Luați-l conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră.

Doza uzuală este de 150 mg la 300 mg o dată pe zi.

Dacă aveți peste 75 de ani sau aveți probleme la ficat sau rinichi, doza dvs. poate fi mai mică.

Doza mea va urca sau coborî?

După câteva săptămâni, medicul vă va verifica tensiunea arterială și vă va întreba dacă aveți reacții adverse. De asemenea, este posibil să faceți analize de sânge pentru a verifica cât de bine funcționează rinichii și cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va decide apoi dacă vă schimbați doza de irbesartan.

Dacă irbesartan nu scade tensiunea arterială, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să crească doza. Dacă tensiunea arterială scade prea mult sau dacă aveți reacții adverse, medicul dumneavoastră poate dori să vă scade doza de irbesartan.

Important

Luați irbesartan chiar dacă vă simțiți bine, deoarece veți primi în continuare beneficiile medicamentului.

Ce se întâmplă dacă mă îmbolnăvesc în timp ce îl iau?

Dacă aveți o diaree severă sau vărsături din orice motiv, contactați medicul sau farmacistul. Vor putea să vă sfătuiască despre ce să faceți.

Aceștia ar putea să vă recomande să încetați să luați irbesartan până când sunteți mai bine și veți putea mânca și bea din nou normal.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă vă lipsește o doză de irbesartan, luați-o imediat ce vă amintiți. Nu luați o doză dublă pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Dacă luați din greșeală prea multe tablete de irbesartan, contactați medicul sau mergeți imediat la cel mai apropiat spital. O supradoză de irbesartan poate provoca tensiune arterială scăzută și modificări ale ritmului cardiac.

Cantitatea de irbesartan care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: contactați un medic sau mergeți la A&E cât mai curând posibil dacă luați prea mult irbesartan

Dacă aveți nevoie să mergeți la un departament de accidente de urgență și de urgență (A&E) , nu vă conduceți singuri – cereți pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați pachetul sau pliantul irbesartan în interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, irbesartan poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Efectele secundare se îmbunătățesc adesea pe măsură ce corpul tău obișnuiește cu medicamentul.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune se întâmplă la mai mult de 1 din 100 de persoane:

 • simțiți amețeli sau aveți senzație de învârtire (vertij)
 • durere de cap
 • senzație de rău (greață)
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree
 • durere în articulații sau mușchi

Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați.

Reacții adverse grave

Se întâmplă rar, dar unele persoane au reacții adverse grave după ce au luat irbesartan.

Apelați imediat un medic dacă aveți:

 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acesta poate fi un semn al problemelor hepatice
 • pielea palidă, senzația de oboseală, leșin sau amețel, pete purpurii, orice semn de sângerare, dureri în gât și febră – acestea pot fi semne de tulburare de sânge sau măduvă osoasă
 • slăbiciune, bătăi neregulate ale inimii, ace și ace și crampe musculare – acestea pot fi semne ale modificărilor nivelului de sodiu și potasiu din sângele dvs.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, irbesartan poate provoca o reacție alergică gravă (anafilaxie) .

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale irbesartanului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre :

 • te simți amețit – dacă irbesartan te face să te simți amețit atunci când te ridici în picioare, încearcă să te ridici foarte încet sau să stai așezat până când te simți mai bine. Dacă începeți să vă simțiți amețit, culcați-vă astfel încât să nu leșinați, apoi stați până vă simțiți mai bine. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau mașini dacă vă simțiți amețit, aveți crampe musculare sau dureri musculare sau dacă vă simțiți doar un pic cutremur.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Durerea de cap ar trebui, de obicei, să plece după prima săptămână de a lua irbesartan. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • senzație de rău (greață) – încercați să luați comprimatele cu sau după o masă sau gustare. De asemenea, vă poate ajuta dacă nu mâncați mâncare bogată sau picantă.
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree – bea multă apă pentru a preveni deshidratarea. Dacă sunteți bolnav, încercați înghițituri mici și dese. Vorbiți cu un farmacist dacă aveți semne de deshidratare , cum ar fi pipi mai puțin decât de obicei sau aveți pipi întunecat, cu miros puternic. Dacă prezentați diaree severă sau vărsături de la o boală sau o boală la stomac, spuneți medicului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să încetați să luați irbesartan o perioadă de timp până vă simțiți mai bine.
 • dureri la nivelul articulațiilor sau mușchilor – dacă aveți dureri musculare neobișnuite, slăbiciune sau oboseală, care nu apar de la exerciții fizice sau muncă grea, adresați-vă medicului. Este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru a verifica ce ar putea să îl provoace.

7. Sarcina și alăptarea

Irbesartan nu este recomandat în mod normal în sarcină sau la alăptare. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră îl poate prescrie dacă consideră că beneficiile medicamentului depășesc riscurile.

Dacă încercați să rămâneți gravidă sau sunteți deja gravidă, discutați cu medicul despre beneficiile și posibilele prejudicii ale administrării de irbesartan. Acestea vor depinde de câte săptămâni sunteți gravidă și de motivul pentru care trebuie să o luați. Pot exista și alte tratamente care sunt mai sigure pentru tine.

Pentru mai multe informații despre modul în care irbesartanul poate afecta dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, vizitați site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Irbesartan și alăptare

Cantități mici de irbesartan pot intra în laptele matern. Aceasta poate provoca tensiune arterială scăzută la copil. Discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece alte medicamente ar putea fi mai bune în timp ce alăptați.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente interferează cu modul în care funcționează irbesartanul.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați:

 • alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, inclusiv aliskiren, enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril
 • calmante precum ibuprofen , naproxen , diclofenac, celecoxib sau etoricoxib
 • aspirină (dacă luați mai mult de 3 g pe zi)
 • suplimente de potasiu sau înlocuitori de sare care conțin potasiu
 • heparină (un medicament pentru subțierea sângelui)
 • medicamente care te fac să faci pipi mai mult (diuretice)
 • litiu (un medicament pentru problemele de sănătate mintală)
 • spironolactona (un medicament pentru tratarea insuficienței cardiace)

Amestecând irbesartan cu remedii sau suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu irbesartan.

Pentru siguranță, adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră înainte de a lua orice remediu pe bază de plante sau alternative cu irbesartan.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează irbesartanul?

Irbesartan este un tip de medicament pentru scăderea tensiunii arteriale numit blocant al receptorilor angiotensinei.

Ca și alți blocanți ai receptorilor angiotensinei, irbesartanul vă relaxează și vă lărgește vasele de sânge. Acest lucru scade tensiunea arterială și face mai ușor pentru inima dvs. să pompeze sânge în jurul corpului.

Dacă aveți boală renală diabetică, vă ajută să vă protejați rinichii și încetinește boala. Face acest lucru prin reducerea cantității de proteine pierdute prin rinichi și prin reducerea tensiunii arteriale ridicate.

Cât timp durează irbesartan la muncă?

Irbesartan începe să funcționeze după aproximativ 3 până la 6 ore pentru a reduce tensiunea arterială ridicată, dar poate dura până la 4 până la 6 săptămâni pentru efect complet.

Dacă aveți hipertensiune arterială, este posibil să nu aveți niciun simptom. În acest caz, este posibil să nu vă simțiți altfel atunci când luați irbesartan. Acest lucru nu înseamnă că medicamentul nu funcționează și este important să îl luați.

Cât timp o voi lua?

Pentru hipertensiunea arterială și boala renală diabetică, tratamentul cu irbesartan este de obicei pe termen lung, chiar și pentru tot restul vieții.

Este sigur să iei mult timp?

Irbesartanul este în general sigur pentru a lua mult timp. De fapt, funcționează cel mai bine atunci când îl luați mult timp.

A lua irbesartan pentru o lungă perioadă de timp poate provoca uneori rinichii să nu funcționeze la fel de bine. Medicul dumneavoastră va verifica cât de bine funcționează rinichii la testele de sânge obișnuite.

Ce se va întâmpla dacă încetez să o iau?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să încetați să luați irbesartan.

Oprirea acesteia poate determina creșterea tensiunii arteriale – iar acest lucru vă poate crește șansele de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Dacă vă deranjează efectele secundare, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un alt medicament care reduce tensiunea arterială.

Pot ieși din irbesartan acum tensiunea arterială este mai mică?

Chiar dacă tensiunea arterială este redusă cu succes de irbesartan, cel mai bine este să continuați să o luați. Dacă încetați să luați irbesartan, tensiunea arterială ar putea crește din nou.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, probabil va trebui să le luați pentru tot restul vieții.

Amintiți-vă, păstrându-vă tensiunea arterială scăzută, vă protejați împotriva atacurilor de cord sau a atacului cerebral în viitor.

Luarea sartanilor poate crește riscul de a face cancer?

În iulie 2018, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a amintit câteva pachete de valsartan produse de un producător din China. Unele probe conțineau urme ale unei substanțe chimice (NDMA). NDMA poate fi legată de un risc crescut foarte mic de apariție a cancerului.

De atunci, EMA a găsit, de asemenea, urme ale unui produs chimic similar (NDEA) în loturi de irbesartan, losartan și valsartan. Au reamintit orice lot afectat de la producători, în timp ce investigați în continuare.

Între timp, EMA recomandă să nu existe riscuri imediate pentru pacienți. Este important să vă continuați tratamentul pentru hipertensiune arterială și trebuie să luați medicamentul ca de obicei.

Dacă aveți griji sau îngrijorări cu privire la medicamentul pe care îl luați, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Pot bea alcool cu irbesartan?

Consumul de alcool poate crește efectul de scădere a tensiunii arteriale a irbesartanului, ceea ce vă poate face să vă simțiți amețit sau ușor de cap.

În primele zile după administrarea de irbesartan sau după o creștere a dozei, cel mai bine este să opriți consumul de alcool până când veți vedea cum vă afectează medicamentul.

Dacă găsiți irbesartan vă face să vă simțiți amețit, cel mai bine este să nu beți alcool.

Există vreo mâncare sau băutură pe care ar trebui să o evit?

Nu folosiți înlocuitori de sare, cum ar fi Lo-Salt. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt bogate în potasiu. Când sunt amestecate cu irbesartan, acestea pot face ca nivelul de potasiu din sângele tău să fie prea mare.

Nu trebuie să evitați nimic în timp ce luați irbesartan. Mâncarea unei alimentații sănătoase, echilibrate poate ajuta dacă aveți tensiune arterială ridicată.

Există medicamente similare cu irbesartan?

Există mai mulți alți blocanți ai receptorilor angiotensinei care funcționează în același mod ca și irbesartanul. Acestea includ candesartan , losartan și valsartan .

Există, de asemenea, o mulțime de alte tipuri de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi:

 • blocante ale canalelor de calciu – de exemplu amlodipină
 • inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) – de exemplu ramipril
 • beta blocante – de exemplu bisoprolol
 • comprimate care te fac să faci pipi mai mult (diuretice) – de exemplu, bendroflumetiazida

Medicamentul pentru reducerea tensiunii arteriale pe care vi-l prescrieți depinde de vârsta și etnia dvs.

 • dacă aveți sub 55 de ani – de obicei vi se va oferi un inhibitor ACE sau un blocant al receptorilor angiotensinei
 • dacă aveți 55 de ani sau mai mult sau aveți orice vârstă și de origine africană sau caraibeană africană – de obicei vi se va oferi un blocant al canalelor de calciu

Multe persoane trebuie să ia o combinație de diferite medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale.

Care sunt diferențele dintre irbesartan și alte medicamente pentru hipertensiunea arterială?

Irbesartan funcționează la fel ca și alți blocanți ai receptorilor angiotensinei atunci când este utilizat pentru a scădea tensiunea arterială. Efectele sale secundare sunt de asemenea similare.

De asemenea, funcționează ca și ramipril și alți inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) pentru a scădea tensiunea arterială.

Irbesartan poate fi utilizat de către persoanele care au încercat să ia ramipril sau alți inhibitori ACE, dar au trebuit să renunțe la acestea, deoarece le-au dat o tuse uscată și iritantă.

Pot lua irbesartan înainte de operație?

Dacă veți fi somn pentru o operație, spuneți medicului dumneavoastră că luați irbesartan.

Irbesartan îți poate reduce tensiunea arterială atunci când este utilizat cu anestezice generale (care te culcă).

Medicul dumneavoastră vă va sfătui probabil să încetați administrarea de irbesartan cu 24 de ore înainte de operație.

Pot lua irbesartan pentru migrene?

Există unele dovezi că irbesartanul ar putea ajuta la prevenirea migrenelor.

Cu toate acestea, irbesartan nu este oficial aprobat pentru migrenă. Probabil că medicul dumneavoastră vă va sfătui mai întâi să încercați alte medicamente.

Pot să iau irbesartan pentru a mă proteja împotriva bolii Alzheimer?

Au fost câteva studii care au analizat dacă medicamentele pentru tensiunea arterială ar putea ajuta la protejarea oamenilor împotriva Alzheimer. Cu toate acestea, în acest moment, nu există suficiente dovezi pentru a recomanda administrarea de irbesartan sau alte medicamente similare pentru Alzheimer.

Există pași pe care îi puteți face care vă pot reduce riscul de Alzheimer . Dacă sunteți îngrijorat de apariția bolii Alzheimer în viitor sau aveți un istoric familial al acestei afecțiuni, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Este dependență de Irbesartan?

Nu, nu există dovezi că irbesartanul este dependent.

Îmi va afecta viața sexuală?

Irbesartan nu vă va afecta viața sexuală.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că luarea de irebesartan va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Îmi va afecta contracepția?

Irbesartan nu va afecta niciun tip de contracepție.

Cu toate acestea, unele tipuri de metode hormonale de contracepție, cum ar fi pilula contraceptivă combinată și plasturele contraceptive , nu sunt de obicei recomandate femeilor cu hipertensiune arterială.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați un contraceptiv hormonal combinat.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Irbesartan poate face ca unele persoane să se simtă amețite – mai ales când începeți să o luați pentru prima dată sau după ce luați o doză mai mare. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți o mașină, nu mergeți cu bicicleta sau nu folosiți instrumente sau utilaje.

Schimbările de stil pot ajuta?

Puteți spori sănătatea inimii dvs. prin efectuarea unor modificări cheie ale stilului de viață. Acestea vor ajuta, de asemenea, dacă aveți tensiune arterială ridicată sau angină .

 • Renunțați la fumat – fumatul vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Renunțarea la fumat reduce tensiunea arterială și ameliorează simptomele insuficienței cardiace. Încercați să evitați fumul uzat.
 • Reducerea alcoolului – consumul prea mare de alcool crește tensiunea arterială în timp și agravează insuficiența cardiacă. Bărbații și femeile nu ar trebui să bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.
 • Exercițiu – exercițiile fizice obișnuite scad tensiunea arterială prin menținerea inimii și vaselor de sânge în stare bună. Nu trebuie să fie prea energic – mersul în fiecare zi vă va ajuta.
 • Mănâncă bine – urmărește să mănânci o dietă care să includă o mulțime de fructe și legume, wholegraine, produse lactate care nu conțin grăsimi sau sărace și proteine slabe. Este o idee bună să reduceți și sare . Mâncarea prea multă sare este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale – cu cât consumi mai multă sare, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Vizează-te pentru cel mult 6g de sare pe zi.
 • Faceți față stresului – când sunteți anxioși sau supărați, inima vă bate mai repede, respirați mai puternic și tensiunea arterială adesea crește. Acest lucru poate agrava și insuficiența cardiacă. Găsiți modalități de a reduce stresul în viața voastră. Pentru a-ți odihni inima, încearcă să-ți iei picioarele sau să îți ridici picioarele când este posibil. Petreceți timp cu prietenii și familia pentru a fi social și pentru a ajuta la evitarea stresului.
 • Vaccinări – dacă aveți insuficiență cardiacă , este recomandat să aveți gripă antigripală în fiecare an și o vaccinare împotriva pneumoniei (numită și vaccin pneumococic ) la fiecare 5 ani. Întrebați-vă medicul despre aceste vaccinări. Le puteți elibera gratuit pe NHS.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!