Nifedipină: medicament pentru tratarea hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială)

1. Despre nifedipină

Nifedipina este un medicament utilizat pentru a trata hipertensiunea arterială .

Dacă aveți hipertensiune arterială, administrarea de nifedipină ajută la prevenirea viitoarelor boli de inimă , atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale .

Nifedipina este de asemenea folosită pentru a preveni durerile toracice cauzate de angină . Ocazional, este folosit pentru a trata fenomenul Raynaud și chilblains .

Medicamentul este disponibil numai pe bază de rețetă.

Vine sub formă de tablete sau capsule. De asemenea, vine sub formă de lichid sau picături de înghițit, dar acestea trebuie comandate special.

2. Fapte cheie

 • Nifedipina scade tensiunea arterială și ușurează inima să-ți pompeze sângele în jurul corpului.
 • Cele mai frecvente reacții adverse includ dureri de cap, înroșire, constipație, senzație de oboseală și glezne umflate. Acestea, de obicei, se îmbunătățesc după câteva zile de tratament.
 • Nu mâncați grapefruit și nu beți suc de grapefruit în timp ce luați nifedipină. Poate agrava efectele secundare.
 • Nifedipina este, de asemenea, numită de diferite mărci, de exemplu, Adalat, Adipine, Coracten, Fortipine, Nifedipress, Tensipine și Valni. Dacă numele mărcii are alte litere după aceasta (XL, LA, SR, MR sau Retard), înseamnă că nifedipina este eliberată lent și uniform pe parcursul zilei.

3. Cine poate și nu poate lua nifedipină

Nifedipina este utilizată mai ales pentru adulții cu vârsta de peste 18 ani. Ocazional este prescris pentru copii.

Nifedipina nu este potrivită pentru unii oameni.

Pentru a vă asigura că nifedipina este sigură pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă :

 • au avut o reacție alergică la nifedipină sau la orice alt medicament în trecut
 • încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau alăptați
 • au boli hepatice
 • aveți probleme cardiace (altele decât hipertensiunea arterială), inclusiv un atac de cord recent, insuficiență cardiacă sau angină instabilă
 • au diabet

4. Cum și când să o ia

Luați nifedipină exact așa cum v-a spus medicul dvs. și urmați indicațiile de pe etichetă. Dacă nu sunteți sigur, consultați medicul sau farmacistul.

Cât să iei

Doza dumneavoastră de nifedipină depinde de motivul pentru care aveți nevoie de medicament și de ce fel a prescris medicul dumneavoastră.

Nifedipina vine sub formă de capsule cu „acțiune scurtă” (cu eliberare imediată) sau ca tablete sau capsule cu acțiune lungă (cu eliberare lentă) (cu eliberare lentă). Dacă aveți nifedipină lichidă, funcționează ca și capsulele cu acțiune scurtă. Capsulele sau tabletele cu nifedipină cu acțiune îndelungată eliberează medicamentul în mod uniform pe parcursul zilei. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să le luați la fel de des.

Pentru a decide doza corectă pentru dumneavoastră, medicul vă va verifica tensiunea arterială. În funcție de motivul pentru care luați nifedipină, doza inițială obișnuită este:

 • capsule sau lichide cu acțiune scurtă: 5 mg de 3 ori pe zi (la fiecare 8 ore)
 • comprimate sau capsule cu acțiune lungă: 10 mg de două ori pe zi (la fiecare 12 ore) sau 20 până la 30 mg o dată pe zi (la fiecare 24 de ore, de preferință dimineața)

Dacă un medic o prescrie pentru copilul dumneavoastră, doza va fi de obicei mai mică. Va depinde de cât de vârstă are copilul dvs. și cât de mult cântăresc.

Doza mea va urca sau coborî?

Dacă doza inițială nu funcționează suficient de bine (tensiunea arterială nu scade suficient sau încă mai simțiți simptome), poate fi necesar să vă măriți doza. Dacă vă deranjează efectele secundare, poate fi necesar să rămâneți la o doză mai mică.

Dozele maxime uzuale de nifedipină sunt:

 • capsule sau lichide cu acțiune scurtă: 20mg de 3 ori pe zi (în total 60 mg pe zi)
 • capsule sau tablete cu acțiune lungă: 40 mg de două ori pe zi sau 90 mg o dată pe zi (în total 80 mg sau 90 mg pe zi)

Cum să o ia

Luați-vă capsula sau tableta nifedipină imediat ce ați scos-o din ambalajul blister. Nifedipina este foarte sensibilă la lumină și nu va funcționa corect dacă este lăsată din pachet prea mult timp.

Puteți lua nifedipină în orice moment al zilei, dar încercați să vă asigurați că este aproximativ la aceeași oră sau ori în fiecare zi.

Înghițiți capsulele sau tabletele întregi cu o băutură de apă. Nu rupeți, zdrobiți, mestecați sau nu deschideți capsulele decât dacă medicul sau farmacistul dvs. a spus că puteți.

Puteți lua nifedipină cu acțiune scurtă și cu acțiune lungă cu sau fără alimente.

Cu unele dintre tabletele cu acțiune lungă, puteți observa cum arată un comprimat întreg în poo. Nu vă faceți griji, acest lucru este normal. Este doar coaja exterioară a tabletei pe care corpul tău nu a digerat-o.

Nu mâncați și nu beți suc de grapefruit sau grapefruit în timp ce luați acest medicament. Grapefruit poate crește concentrația de nifedipină din corp și poate agrava efectele secundare.

Dacă luați nifedipină sub formă de lichid, de obicei, farmaciul dumneavoastră va fi constituit pentru dumneavoastră. Medicamentul va veni cu o seringă sau lingură de plastic pentru a vă ajuta să luați cantitatea corectă. Dacă nu aveți o seringă sau o lingură de plastic, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu va oferi suma corectă.

Important

Luați nifedipină chiar dacă vă simțiți bine, deoarece veți primi în continuare beneficiile medicamentului.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă uitați să luați o doză și luați de obicei nifedipină:

 • De 3 ori pe zi: lăsați afară această doză și luați următoarea doză la ora obișnuită.
 • de două ori pe zi: luați-l imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este mai puțin de 4 ore până la următoarea doză. În acest caz, lăsați în afara dozei pierdute și luați următoarea doză la ora obișnuită.
 • o dată pe zi: luați-l imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este mai puțin de 12 ore până la următoarea doză. În acest caz, lăsați în afara dozei pierdute și luați următoarea doză la ora obișnuită.

Nu luați niciodată o doză dublă pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Dacă luați prea mult nifedipină din întâmplare, contactați medicul sau mergeți imediat la cel mai apropiat spital.

Supradozajul de nifedipină poate provoca amețeli și bătăi neregulate ale inimii și te poate face să te simți rău (greață), confuz și somnolent.

Cantitatea de nifedipină care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: Sunați medicul sau mergeți imediat la A&E dacă luați prea multă nifedipină

Dacă aveți nevoie să mergeți la spital, nu vă conduceți singuri – luați pe altcineva să vă conducă sau să apeleze la o ambulanță.

Luați pachetul sau prospectul cu nifedipină din interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

Găsiți cel mai apropiat departament de A&E al spitalului .

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, nifedipina poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Efectele secundare se îmbunătățesc adesea pe măsură ce corpul tău obișnuiește cu medicamentul.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. De obicei, sunt ușoare și de scurtă durată.

Discutați cu medicul sau farmacistul dacă efectele secundare vă deranjează sau durează mai mult de câteva zile:

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave după administrarea de nifedipină sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Nu mai luați nifedipină și spuneți imediat unui medic dacă primiți:

 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acestea pot fi semne ale unor probleme ale ficatului
 • dureri în piept, care sunt noi sau mai grave – acest efect secundar trebuie verificat, deoarece durerea toracică este un posibil simptom al unui atac de cord

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibilă o reacție alergică gravă (anafilaxie) la nifedipină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale nifedipinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre :

 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant pentru dureri de cap. Paracetamolul este sigur de luat cu nifedipină. Durerea de cap ar trebui să dispară, de obicei, după prima săptămână de a lua nifedipină. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • te simți amețit – dacă nifedipina te face să te simți amețit, oprește ceea ce faci și stai sau te culci până te simți mai bine.
 • înroșire – încercați să reduceți cafeaua, ceaiul și alcoolul. S-ar putea să vă ajute să păstrați camera rece și să folosiți un ventilator. De asemenea, ți-ai putea pulveriza fața cu apă rece sau bea băuturi reci sau înghețate. Înroșirea ar trebui să dispară după câteva zile, așa că încercați să continuați să luați nifedipină pentru această dată. Dacă acesta nu dispare sau vă provoacă probleme, contactați medicul.
 • bătăi de inimă – dacă acest lucru se întâmplă regulat după ce luați medicamentul, încercați să-l luați într-un moment în care puteți sta sau să vă culcați în timp ce simptomele sunt în cele mai grave situații. Ar putea ajuta, de asemenea, să reduceți alcoolul, fumatul, cofeina și mesele mari, deoarece acestea pot agrava problema. Dacă încă mai aveți probleme după o săptămână, vorbiți cu medicul dumneavoastră, deoarece ar putea fi necesar să vă schimbați la un alt tip de medicament.
 • gleznele umflate – ridicați picioarele când stai jos.
 • constipație – mâncați o mulțime de alimente bogate în fibre , cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale și beți multă apă. Încercați să faceți exerciții fizice în mod regulat , de exemplu, mergând la o plimbare zilnică sau alergat. Este bine să folosești ocazional un laxativ.

7. Sarcina și alăptarea

Dacă încercați să rămâneți gravidă sau sunteți deja gravidă, discutați cu medicul despre beneficiile și posibilele prejudicii ale administrării de nifedipină. Pot exista și alte medicamente care sunt mai sigure pentru dumneavoastră.

Pentru mai multe informații despre cum poate afecta nifedipina dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, vizitați site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Nifedipină și alăptare

Cantități mici de nifedipină pot intra în laptele matern, dar în general este considerat sigur pentru mame și copii care alăptează. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți nelămuriri cu privire la administrarea nifedipinei în timpul alăptării.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Dacă luați alte medicamente care scad tensiunea arterială cu nifedipină, combinația vă poate scădea uneori prea mult tensiunea arterială. Acest lucru vă poate face să vă simțiți amețit sau leșin. Dacă vi se întâmplă acest lucru, spuneți-i medicului dumneavoastră deoarece este posibil să fie necesară modificarea dozei.

Unele medicamente pot interfera cu modul în care funcționează nifedipina.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați oricare dintre aceste medicamente înainte de a începe nifedipină :

 • antibiotice: claritromicina , eritromicina sau rifampicina
 • blocante ale canalelor de calciu: diltiazem sau verapamil
 • medicamentele antifungice: itraconazol sau fluconazol
 • medicamente pentru HIV sau VHC (virusul hepatitei C)
 • medicamente anti-epilepsie: carbamazepină, fenitoină, fenobarbital (fenobarbitonă), valproat de sodiu (acid valproic) sau primidonă
 • medicamente pentru reducerea reacțiilor imune, cum ar fi tacrolimus
 • medicamentul cu ulcer stomacal, cimetidină
 • antidepresivele: fluoxetina (Prozac) sau nefazodona
 • digoxina (un medicament pentru probleme cardiace)

Amestecarea nifedipinei cu remedii sau suplimente din plante

Pentru a fi în siguranță, discutați cu farmacistul sau medicul înainte de a lua orice remediu pe bază de plante sau alternative cu nifedipină.

Sunătoare, un medicament pe bază de plante luate pentru depresie, se crede că interferează cu modul în care funcționează nifedipina. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă gândiți să luați sunătoare.

Ginkgo biloba și ginseng sunt suplimente populare care pot afecta și nifedipina.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează nifedipina?

Nifedipina este un tip de medicament numit blocant al canalelor de calciu.

Dacă aveți tensiune arterială ridicată , funcționează blocând calciul care intră în mușchii inimii și vaselor de sânge. Mușchii au nevoie de calciu pentru a se contracta, așa că atunci când blocați calciul, acesta face ca celulele musculare să se relaxeze. Acest lucru scade tensiunea arterială și face mai ușor pentru inima dvs. să pompeze sânge în jurul corpului.

În angină , nifedipina funcționează îmbunătățind alimentarea cu sânge a inimii tale. Angina este durerea în piept care apare atunci când nu ajunge suficient sânge la mușchii inimii. De obicei, se întâmplă deoarece arterele inimii s-au întărit și s-au îngustat. Nifedipina lărgește arterele astfel încât mai mult oxigen să ajungă la inimă, care previne durerea toracică.

În ceea ce privește fenomenul lui Raynaud și chilbla , nifedipina funcționează prin relaxarea și extinderea vaselor de sânge și creșterea fluxului de sânge la degete și degetele de la picioare.

Cât timp durează nifedipina să funcționeze?

Nifedipina începe să funcționeze în ziua în care începeți să o luați, dar poate dura câteva săptămâni să intre în vigoare.

Dacă luați nifedipină pentru hipertensiune arterială , este posibil să nu aveți niciun simptom. În acest caz, este posibil să nu vă simțiți altfel atunci când îl luați. Acest lucru nu înseamnă că medicamentul nu funcționează – și este important să îl luați. Medicul dumneavoastră va verifica pentru a vedea cât de bine funcționează.

Dacă luați nifedipină pentru angină , probabil că va dura câteva săptămâni înainte să vă simțiți mai bine. Până atunci veți avea în continuare dureri în piept. Asigurați-vă, așadar, că aveți medicamentul dumneavoastră (spray sau tablete) pentru tratarea atacurilor cu angină cu dumneavoastră tot timpul și folosiți-l dacă trebuie. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile toracice nu se îmbunătățesc după câteva săptămâni. Dacă se agravează, spuneți imediat medicului dumneavoastră.

Cât timp o voi lua?

De obicei, tratamentul cu nifedipină este pe termen lung, chiar și pentru tot restul vieții.

Nifedipina este sigură să ia mult timp?

Nifedipina este, în general, sigură să dureze mult timp. De fapt, funcționează cel mai bine atunci când îl luați mult timp.

Ce se va întâmpla dacă încetez să o iau?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să încetați să luați nifedipină.

Oprirea nifedipinei vă poate determina creșterea tensiunii arteriale – iar acest lucru vă poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral .

Dacă vă deranjează efectele secundare, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un alt medicament.

Pot să scap de nifedipină acum tensiunea arterială este mai mică?

Chiar dacă nifedipina scade tensiunea arterială cu succes, cel mai bine este să continuați să o luați. Dacă încetați să luați nifedipină, tensiunea arterială ar putea crește din nou.

Dacă aveți nevoie de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, probabil va trebui să le luați pentru tot restul vieții.

Amintiți-vă, păstrându-vă tensiunea arterială scăzută, vă protejați împotriva atacurilor de cord sau a atacului cerebral în viitor.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool cu nifedipină. Cu toate acestea, consumul de alcool poate crește efectul de scădere a tensiunii arteriale a nifedipinei, ceea ce vă poate face să vă simțiți amețit sau ușor de cap. Dacă vi se întâmplă acest lucru, este mai bine să opriți consumul de alcool în timp ce îl luați.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu mâncați grapefruit și nu beți suc de grapefruit. Acest lucru se datorează faptului că grapefruit poate înrăutăți efectele secundare ale nifedipinei.

În caz contrar, puteți mânca și bea normal în timp ce luați nifedipină.

Mâncarea bine poate ajuta dacă aveți hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă.

Există medicamente similare cu nifedipina?

Pentru hipertensiune arterială

Există mai multe blocante ale canalelor de calciu care funcționează în același mod ca nifedipina. Acestea includ amlodipina , felodipina , lacidipina și lercanidipina .

Există, de asemenea, o mulțime de alte tipuri de medicamente pentru a vă scădea tensiunea arterială. Ele lucrează într-un mod diferit de blocanții canalelor de calciu și includ:

Dacă nu puteți lua nifedipină sau alte blocante ale canalelor de calciu din cauza efectelor secundare, este posibil să puteți trece la un alt medicament. Medicul dumneavoastră vă va sfătui care este cel mai potrivit pentru dvs. în funcție de vârstă, etnie și istoricul medical.

Pentru angină

Există și alte blocante ale canalelor de calciu, cum ar fi diltiazem și verapamil, care sunt utilizate pentru angină. Există, de asemenea, alte medicamente pentru angină care funcționează într-un mod diferit. Ei includ:

 • beta blocante – de exemplu bisoprolol
 • nitrați – de exemplu, dinitrat de izosorbid

Pentru fenomenul lui Raynaud și chilblains

Nifedipina este medicamentul care este utilizat în mod normal pentru a trata fenomenul Raynaud și chilblains . Uneori, medicul va prescrie alte medicamente, inclusiv inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE).

Există alte utilizări ale nifedipinei?

Există câteva alte utilizări posibile ale nifedipinei. Este folosit uneori ca tratament pentru:

 • pietre la rinichi
 • un anumit tip de angină instabilă numită angină Prinzmetal (sau angină variantă)

Dacă nu sunteți sigur de ce luați nifedipină sau dacă este medicamentul potrivit pentru dumneavoastră, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Nifedipina este dependentă?

Nu, nu există dovezi că nifedipina este dependență.

Îmi va afecta contracepția?

Nifedipina nu vă va afecta contracepția.

Cu toate acestea, unele tipuri de metode hormonale de contracepție, cum ar fi pilula contraceptivă combinată și plasturele contraceptive , nu sunt de obicei recomandate femeilor cu hipertensiune arterială.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați contraceptive hormonale combinate.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de nifedipină va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Dacă încercați pentru un copil sau aveți probleme de concepere în timp ce stați pe nifedipină, atunci adresați-vă medicului dumneavoastră.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Nifedipina poate face ca unele persoane să se simtă amețite. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți o mașină, nu mergeți cu bicicleta sau nu folosiți instrumente sau utilaje până nu vă simțiți mai bine.

Schimbările de stil pot ajuta?

Puteți spori sănătatea inimii dvs. prin efectuarea unor modificări cheie ale stilului de viață. Acestea vor ajuta, de asemenea, dacă aveți tensiune arterială ridicată sau angină .

 • Renunțați la fumat – fumatul vă crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Renunțarea la fumat reduce tensiunea arterială și ameliorează simptomele insuficienței cardiace. Încercați să evitați fumul uzat.
 • Reduceți alcoolul – consumul prea mare de alcool crește tensiunea arterială în timp. De asemenea, agravează insuficiența cardiacă. Încercați să păstrați liniile directoare recomandate de cel mult 14 unități de alcool pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.
 • Exercițiu – exercițiile fizice obișnuite scad tensiunea arterială prin menținerea inimii și vaselor de sânge în stare bună. Nu trebuie să fie prea energic – mersul în fiecare zi vă va ajuta.
 • Mănâncă bine – urmărește să mănânci o dietă care să includă o mulțime de fructe și legume, wholegraine, produse lactate care nu conțin grăsimi sau sărace și proteine slabe. Este o idee bună să reduceți și sare . Mâncarea prea multă sare este cea mai mare cauză a hipertensiunii arteriale – cu cât consumi mai multă sare, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Vizează-te pentru cel mult 6g de sare pe zi.
 • Faceți față stresului – când sunteți anxioși sau supărați, inima vă bate mai repede, respirați mai puternic și tensiunea arterială adesea crește. Acest lucru poate agrava și insuficiența cardiacă. Găsiți modalități de a reduce stresul în viața voastră. Pentru a-ți odihni inima, încearcă să-ți iei picioarele sau să îți ridici picioarele când este posibil. Petreceți timp cu prietenii și familia pentru a fi social și pentru a ajuta la evitarea stresului.
 • Vaccinări – dacă aveți insuficiență cardiacă , este recomandat să aveți gripă gripală în fiecare an și o vaccinare împotriva pneumoniei la fiecare 5 ani. Întrebați-vă medicul despre aceste vaccinări. Le puteți elibera gratuit pe NHS.