Transplant de rinichi

Un transplant de rinichi este transferul unui rinichi sănătos de la o persoană în corpul unei persoane care are o funcție renală mică sau deloc.

Rolul principal al rinichilor este de a filtra reziduurile din sânge și de a le transforma în oboseală. Dacă rinichii își pierd această abilitate, produsele reziduale se pot acumula, ceea ce poate pune viața în pericol.

Această pierdere a funcției renale, cunoscută sub numele de boală renală cronică în stadiu final sau insuficiență renală, este cel mai frecvent motiv pentru care este nevoie de un transplant de rinichi.

Este posibil să reproduci parțial funcțiile rinichilor folosind o procedură de filtrare a sângelui cunoscută sub numele de dializă . Cu toate acestea, acest lucru poate fi incomod și consumă timp, astfel încât un transplant de rinichi este tratamentul ales pentru insuficiența renală ori de câte ori este posibil.

Cine poate avea un transplant de rinichi?

Majoritatea persoanelor care au nevoie de un transplant de rinichi pot avea unul, indiferent de vârstă, atât timp cât:

  • sunt suficient de bine pentru a rezista la efectele intervenției chirurgicale
  • transplantul are o șansă relativ bună de succes
  • persoana este dispusă să se conformeze tratamentelor recomandate după transplant – cum ar fi luarea medicamentelor imunosupresive și participarea la programări periodice de urmărire

Motivele pentru care s-ar putea să nu fie sigur sau eficient să efectuați un transplant includ să aveți o infecție în desfășurare (aceasta trebuie să fie tratată mai întâi), boli cardiace severe, cancer care s-a răspândit în mai multe locuri din corpul dumneavoastră sau SIDA .

Donații pentru rinichi

Spre deosebire de multe alte tipuri de donare de organe, este posibil să donezi un rinichi în timp ce ești în viață, deoarece ai nevoie doar de un rinichi pentru a supraviețui. Aceasta este cunoscută ca o donație vie.

Persoanele care doresc să fie considerate donator de rinichi sunt testate cu atenție pentru a se asigura că sunt un donator adecvat și sunt potrivite pentru operația necesară pentru a elimina un rinichi.

În mod ideal, donațiile vii vor proveni dintr-o rudă apropiată, deoarece acestea au mai multe șanse să împartă același tip de țesut și aceeași grupă de sânge ca și destinatarul, ceea ce reduce riscul ca organismul să respingă rinichiul.

Donațiile rinichilor sunt posibile și de la persoane care au murit recent. Aceasta este cunoscută sub numele de donația renală decedată. Cu toate acestea, acest tip de donare a rinichilor are o șansă ușor mai mică de succes pe termen lung.

Citiți mai multe despre donarea unui rinichi .

Așteaptă un rinichi

Persoanele care au nevoie de un transplant de rinichi, dar nu au un donator viu adecvat, vor trebui să aștepte până când un rinichi donator adecvat decedat devine disponibil.

În medie, timpul de așteptare pentru un transplant de rinichi donator decedat este de 2 ani și jumătate până la 3 ani. Timpii de așteptare sunt atât de lungi, deoarece cererea de rinichi donat în Marea Britanie este mult mai mare decât oferta disponibilă de donatori.

Donatorii de rinichi sunt solicitați în special de la persoanele de origine etnică care nu sunt albe, deoarece ratele bolilor renale sunt deosebit de mari la persoanele de origine etnică din Asia de Sud, Africa și Caraibe. Cu toate acestea, nu există mulți donatori din aceste comunități.

Citiți mai multe despre lista de așteptare a transplantului de rinichi .

Procedura de transplant

Dacă primiți un rinichi de la un donator viu, aceasta va fi o operație planificată cu atenție.

Dacă așteptați un rinichi donator decedat, centrul de transplant vă va contacta atunci când va fi disponibil un rinichi adecvat. Acest lucru se poate întâmpla în orice moment al zilei sau al nopții. Personalul din centru va verifica dacă nu aveți probleme medicale noi și vă va cere să mergeți la centru, unde se vor efectua verificări finale pentru a vă asigura că transplantul va continua.

Vei avea apoi o intervenție chirurgicală pentru a introduce noul rinichi și pentru a-l conecta la vasele de sânge și vezică. Noul rinichi va fi plasat în partea inferioară a abdomenului (burtica). Rinichii tăi vor fi lăsați de obicei la locul lor.

Un transplant de rinichi este o procedură chirurgicală majoră, cu o gamă largă de riscuri potențiale. Pe termen scurt, aceste riscuri includ cheagurile de sânge și infecția. Problemele pe termen lung, care includ diabetul și un risc crescut de infecții, sunt de obicei legate de medicația pe care trebuie să o luați pentru a reduce șansa de respingere.

Din cauza riscului de probleme suplimentare, persoanele care au făcut un transplant de rinichi necesită controale regulate pentru tot restul vieții.

Citiți mai multe despre ce se întâmplă în timpul unui transplant de rinichi și riscurile unui transplant de rinichi .

Trăind cu un transplant de rinichi

A avea un stil de viață sănătos după un transplant de rinichi merge un drum lung pentru a reduce riscul de complicații.

Prin urmare, vă recomandăm să:

  • nu mai fumați dacă fumați
  • mananca o dieta sanatoasa
  • pierdeți în greutate dacă sunteți supraponderali sau obezi
  • faceți măsuri pentru a vă reduce riscul de a dezvolta infecții

Citiți mai multe despre viața cu un transplant .

Cât durează transplanturile de rinichi?

Există o serie de factori care afectează cât durează un rinichi transplantat.

Acestea includ dacă rinichul a provenit sau nu de la un donator viu, cât de bine se potrivește rinichiul în ceea ce privește grupa de sânge și tipul de țesut, precum și vârsta și sănătatea generală a persoanei care primește donația.

Dacă aveți un transplant de rinichi care nu reușește, puteți fi de obicei pus pe lista de așteptare pentru un alt transplant. Puteți avea nevoie între timp de dializă.

Registrul donatorilor de organe

În Marea Britanie, este necesar acordul înainte ca organele să poată fi donate. O persoană își poate da consimțământul pentru a deveni donator de organe după moarte, prin alăturarea Registrului donatorilor de organe sau prin discutarea dorințelor cu cei dragi.

În mod alternativ, organele unei persoane pot fi donate dacă se obține consimțământul după moartea acesteia de la o persoană autorizată, cum ar fi o rudă sau un prieten.

Alăturarea Registrului donatorilor de organe este rapid și simplu și va dura doar câteva minute din timp. Vă puteți scoate din registru în orice moment și puteți specifica ceea ce sunteți dispus să donați.