Dializă

Dializa este o procedură de îndepărtare a deșeurilor și a excesului de lichid din sânge atunci când rinichii nu mai funcționează corect. Adesea implică devierea sângelui către o mașină pentru a fi curățată.

În mod normal, rinichii filtrează sângele, eliminând produsele reziduale dăunătoare și excesul de lichid și transformând acestea în urină pentru a fi transmise în afara corpului.

De ce am nevoie de dializă?

Dacă rinichii dumneavoastră nu funcționează corect – de exemplu, deoarece aveți o boală renală cronică avansată (insuficiență renală) – este posibil ca rinichii să nu poată curăța sângele corect.

Produsele uzate și lichidul pot crește până la niveluri periculoase din corp.

Lăsat netratat, acest lucru poate provoca o serie de simptome neplăcute și în cele din urmă poate fi fatal.

Dializa filtrează substanțele și lichidele nedorite din sânge înainte de a se întâmpla acest lucru.

Cât timp am nevoie de dializă?

Depinde. În unele cazuri, insuficiența renală poate fi o problemă temporară și dializa poate fi oprită atunci când rinichii dvs. se recuperează.

Dar de multe ori, cineva cu insuficiență renală va avea nevoie de un transplant de rinichi .

Nu este întotdeauna posibil să se efectueze imediat un transplant de rinichi, astfel încât poate fi necesară dializa până când un rinichi donator adecvat devine disponibil.

Dacă un transplant de rinichi nu este potrivit pentru dumneavoastră – de exemplu, pentru că nu sunteți suficient de bine pentru a avea o operație majoră – dializa poate fi necesară pentru tot restul vieții.

Ce se întâmplă în timpul dializei

Există 2 tipuri principale de dializă: hemodializă și dializă peritoneală.

hemodializa

Hemodializa este cel mai frecvent tip de dializă și de care sunt conștienți cei mai mulți.

În timpul procedurii, un tub este atașat de un ac în braț.

Sângele trece de-a lungul tubului și într-o mașină externă care îl filtrează, înainte de a fi trecut înapoi în braț de-a lungul altui tub.

La centrele de dializă, aceasta se efectuează de obicei 3 zile pe săptămână, fiecare sesiune durand în jur de 4 ore.

Se poate face și acasă. Câteva exemple de program de dializă la domiciliu includ:

 • De 4 ori pe săptămână timp de 4 ore
 • De 5 ori pe săptămână timp de 3 ore
 • 6 zile pe săptămână timp de 8 ore peste noapte

Dializa peritoneală

Dializa peritoneală utilizează căptușeala interioară a abdomenului (peritoneul) ca filtru, mai degrabă decât o mașină.

La fel ca rinichii, peritoneul conține mii de vase mici de sânge, ceea ce îl face un dispozitiv util de filtrare.

Înainte de începerea tratamentului, se face o tăietură (incizie) în apropierea butonului și un tub subțire numit cateter este introdus prin incizie și în spațiul din interiorul abdomenului (cavitatea peritoneală). Aceasta este lăsată în loc permanent.

Fluidul este pompat în cavitatea peritoneală prin cateter. Pe măsură ce sângele trece prin vasele de sânge care acoperă cavitatea peritoneală, produsele reziduale și excesul de lichid sunt extrase din sânge și în fluidul de dializă.

Lichidul folosit este scurs într-un sac câteva ore mai târziu și înlocuit cu lichid proaspăt.

Schimbarea lichidului durează de obicei aproximativ 30 până la 40 de minute și, în mod normal, trebuie repetată de aproximativ 4 ori pe zi.

Dacă doriți, acest lucru poate fi făcut de o mașină peste noapte în timp ce dormiți.

Citiți mai multe despre cum se efectuează dializa

Ce tip de dializă este cel mai bun?

În multe cazuri, veți putea alege ce tip de dializă doriți să aveți și unde să o aveți.

Cele 2 tehnici sunt la fel de eficiente pentru majoritatea oamenilor, dar fiecare are propriile avantaje și dezavantaje.

De exemplu:

 • hemodializă înseamnă că veți avea 4 zile fără tratament pe săptămână, dar ședințele de tratament durează mai mult și este posibil să fie nevoie să vizitați spitalul de fiecare dată
 • hemodializă la domiciliu – de obicei vi se va recomanda să aveți sesiuni de dializă mai des decât v-ați face într-o clinică, dar puteți alege un plan de tratament care să răspundă nevoilor dumneavoastră medicale și care să se potrivească în toată viața dvs.
 • dializa peritoneală se poate face destul de ușor acasă și uneori se poate face în timp ce dormi, dar trebuie făcută în fiecare zi

Dacă sunteți capabil să alegeți tipul de dializă pe care îl preferați, echipa dvs. de îngrijire va discuta despre argumentele pro și contra fiecărei opțiuni cu dvs. pentru a vă ajuta să luați o decizie.

Citiți mai multe despre avantajele și dezavantajele ambelor tipuri de dializă

Efectele secundare ale dializei

Hemodializa poate provoca mâncărimi ale pielii și crampelor musculare. Dializa peritoneală vă poate pune riscul de a dezvolta peritonită , o infecție a membranei subțiri care vă înconjoară abdomenul.

Ambele tipuri de dializă te pot face să te simți epuizat.

Citiți mai multe despre posibilele reacții adverse ale dializei .

Viața pe dializă

Mulți oameni aflați în dializă au o calitate bună a vieții.

Dacă altfel sunteți bine, ar trebui să puteți:

 • continuă să lucrezi sau să studiezi
 • conduce
 • exercițiu
 • merge la înot
 • du-te în vacanță

Majoritatea oamenilor pot rămâne în dializă mulți ani, deși tratamentul poate compensa doar parțial pierderea funcției renale.

A avea rinichi care nu funcționează corect poate plasa o tensiune semnificativă asupra organismului.

Aceasta înseamnă că oamenii pot muri în timpul dializei dacă nu au un transplant de rinichi, în special persoanele în vârstă și cei cu alte probleme de sănătate.

Cineva care începe dializa la sfârșitul anilor 20 se poate aștepta să trăiască până la 20 de ani sau mai mult, dar adulții de peste 75 de ani pot supraviețui doar 2 – 3 ani.

Dar ratele de supraviețuire ale persoanelor aflate în dializă s-au îmbunătățit în ultimul deceniu și se așteaptă să se îmbunătățească în viitor.