Varice – Tratament

Varicele nu au întotdeauna nevoie de tratament. Dacă varicele nu vă provoacă disconfort, este posibil să nu fie nevoie să aveți tratament.

Tratamentul varicelor este de obicei necesar:

 • pentru a ușura simptomele – dacă varicele vă provoacă durere sau disconfort
 • pentru a trata complicații – cum ar fi ulcerațiile picioarelor , umflarea sau decolorarea pielii
 • din motive cosmetice – dar acest tip de tratament este rareori disponibil pe , așa că, de obicei, va trebui să plătiți pentru ca acesta să fie făcut în privat

Dacă este necesar tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda mai întâi până la 6 luni de îngrijire de sine la domiciliu.

Aceasta poate implica:

 • folosind ciorapi de compresie (circulația sângelui va fi verificată mai întâi pentru a vedea dacă acestea sunt potrivite pentru dvs.)
 • exercitarea regulată
 • evitarea ridicării în picioare pentru perioade lungi
 • ridicarea zonei afectate la odihnă

Diferitele tratamente pentru varice sunt prezentate mai jos.

Ciorapi de compresie

Ciorapii cu compresie nu sunt potriviți pentru toată lumea. Înainte ca acestea să vă fie recomandate, va trebui să faceți un test special numit investigație Doppler pentru a vă verifica circulația sângelui.

Ciorapii cu compresie sunt special concepute pentru a strânge constant picioarele pentru a îmbunătăți circulația. De cele mai multe ori sunt mai strânse la gleznă și devin treptat mai lungi pe măsură ce merg mai departe pe picior. Acest lucru încurajează sângele să curgă în sus spre inima ta.

Acestea pot ajuta la ameliorarea durerii, disconfortului și umflarea picioarelor cauzate de varicele voastre. Dar nu se știe dacă ciorapii ajută la prevenirea agravării varicelor sau dacă împiedică apariția de noi vene varicoase.

Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) recomandă doar utilizarea ciorapilor de compresie ca tratament de lungă durată pentru varice, dacă toate celelalte tratamente nu sunt potrivite pentru dumneavoastră.

Dacă sunteți gravidă și aveți varice, NICE spune că vi se poate oferi ciorapi de compresiune pe toată durata sarcinii.

Ciorapii de compresie sunt disponibili într-o varietate de dimensiuni și presiuni diferite. Majoritatea persoanelor cu varice li se va prescrie o clasă de clasă 1 (compresie ușoară) sau clasa 2 (compresie medie).

De asemenea, sunt disponibile în:

 • culori diferite
 • lungimi diferite – unele ajung până la genunchi, în timp ce altele îți acoperă și coapsa
 • diferite stiluri de picior – unele acoperă piciorul întreg, iar altele se opresc înainte de degetele de la picioare

Dresurile de compresie sunt de asemenea disponibile, dar nu și pe . Pot fi cumpărate din farmacii sau direct de la producători.

Este posibil să fie nevoie să purtați ciorapi de compresie pentru tot restul vieții dacă aveți incompetență venoasă profundă (blocaje sau probleme cu supapele din venele profunde ale picioarelor).

În aceste condiții, va trebui să purtați ciorapi de compresiune, chiar dacă ați avut o intervenție chirurgicală pentru a trata unele vene varicoase.

Purtați ciorapi de compresie

De obicei, trebuie să vă puneți ciorapii de compresie imediat ce vă ridicați dimineața și să le scoateți când vă culcați.

Acestea pot fi incomode, în special în perioada caldă, dar este important să vă purtați ciorapii corect pentru a beneficia cel mai mult de acestea.

Trageți-le până la capăt, astfel încât nivelul corect de compresie să fie aplicat pe fiecare parte a piciorului. Nu lăsați ciorapii să se rostogolească, sau vă poate săpa în piele într-o bandă strânsă în jurul piciorului.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă ciorapii sunt inconfortabili sau nu par să se potrivească. Este posibil să obțineți ciorapi la comandă care să vă potrivească exact.

Dacă sunt recomandate ciorapi de compresie personalizați, picioarele dvs. trebuie să fie măsurate în mai multe locuri pentru a vă asigura că au dimensiunea corectă.

În cazul în care picioarele dvs. sunt adesea umflate, acestea trebuie măsurate dimineața, când orice umflare este probabil să fie minimă.

Dacă ciorapii de compresie provoacă uscarea pielii de pe picioare, încercați să aplicați o cremă hidratantă (emolientă) înainte de a merge la culcare pentru a vă menține pielea umedă.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la semnele dureroase de pe picioare, precum și la blistere și decolorare.

Grija pentru ciorapi de compresie

De obicei, ciorapii cu compresie trebuie înlocuiți la fiecare 3 până la 6 luni. În cazul în care ciorapii s-au deteriorat, adresați-vă medicului dumneavoastră de familie deoarece este posibil să nu mai fie eficienți.

Ar trebui să vi se prescrie 2 ciorapi (sau 2 seturi de ciorapi dacă purtați 1 pe fiecare picior), astfel încât o ciorapie să poată fi purtată în timp ce cealaltă este spălată și uscată.

Ciorapii de compresie trebuie spălați manual cu apă caldă și uscați departe de căldura directă.

Tratament suplimentar

Dacă varicele tale necesită tratament suplimentar sau cauzează complicații, tipul de tratament va depinde de sănătatea generală și de mărimea, poziția și severitatea venelor tale.

Un specialist vascular (un medic specializat în vene) va putea să vă sfătuiască despre cea mai potrivită formă de tratament pentru dumneavoastră.

Ablație endotermă

Unul dintre primele tratamente oferite va fi de obicei ablația endotermă.

Aceasta implică utilizarea energiei fie din unde radio cu frecvență înaltă (ablație prin radiofrecvență), fie lasere (tratament laser endovenos) pentru a sigila venele afectate.

Aceste tratamente sunt descrise mai detaliat mai jos.

Ablația radiofrecvenței

Ablația radiofrecvenței implică încălzirea peretelui venei varicoase cu ajutorul radiofrecvenței.

Vena este accesată printr-o tăietură mică făcută chiar deasupra sau sub genunchi.

Un tub îngust numit cateter este ghidat în venă folosind o scanare cu ultrasunete. O sondă este introdusă în cateterul care transmite energia de radiofrecvență.

Aceasta încălzește vena până când pereții ei se prăbușesc, închizând-o și închizând-o. Odată ce vena a fost închisă, sângele tău va fi redirecționat în mod natural către una dintre venele tale sănătoase.

Ablația radiofrecvenței poate fi efectuată sub anestezic local (sunteți treaz) sau anestezic general unde dormiți.

Procedura poate provoca unele reacții adverse pe termen scurt, cum ar fi ace și ace (parestezie).

Este posibil să fie nevoie să purtați ciorapi de compresiune până la o săptămână după ce ați ablat la radiofrecvență.

Tratament cu laser endovenos

La fel ca în cazul ablației cu radiofrecvență, tratamentul laser endovenos implică introducerea unui cateter în venă și utilizarea unei scanări cu ultrasunete pentru a-l ghida în poziția corectă.

Un laser minuscul este trecut prin cateter și poziționat în partea de sus a venei varicoase.

Laserul oferă scurte explozii de energie care încălzesc vena și o închid. Laserul este tras lent de-a lungul venei folosind scanarea cu ultrasunete pentru a-l ghida, permițând închiderea întregii lungimi a venei.

Tratamentul cu laser endovenos se realizează sub anestezic local sau general.

După procedură, puteți simți o etanșeitate la nivelul picioarelor, iar zonele afectate pot fi vânătăi și dureroase. Leziunile nervoase sunt, de asemenea, posibile, dar de obicei sunt doar temporare.

Scleroterapie cu spumă ghidată cu ultrasunete

Dacă tratamentul cu ablație endotermă nu este potrivit pentru dumneavoastră, de obicei vi se va oferi un tratament numit scleroterapie.

Acest tratament presupune injectarea spumei speciale în vene. Spuma cicatrizează venele, care le închide închise.

Este posibil ca acest tip de tratament să nu fie adecvat dacă ați avut anterior tromboză venală profundă .

Injecția este ghidată către venă folosind o scanare cu ultrasunete. Este posibil să tratați mai multe vene în aceeași sesiune.

Scleroterapia cu spumă se realizează, de obicei, sub anestezic local, unde se va folosi un medicament calmant pentru a amortiza zona tratată.

După scleroterapie, varicele tale ar trebui să înceapă să se estompeze după câteva săptămâni, deoarece venele mai puternice preiau rolul venei deteriorate, care nu mai este umplut cu sânge.

Este posibil să aveți nevoie de tratament de mai multe ori înainte ca vena să se estompeze și există șanse să reapară vena.

Deși scleroterapia s-a dovedit a fi eficientă, nu se știe încă cât de eficientă este scleroterapia cu spumă pe termen lung. NICE a constatat, în medie, tratamentul a fost eficient în 84 din 100 de cazuri.

Dar într-un studiu, varicele au revenit în mai mult de jumătate dintre cele tratate.

Scleroterapia poate provoca, de asemenea, reacții adverse, inclusiv:

 • cheaguri de sânge în alte vene ale picioarelor
 • dureri de cap
 • dureri de spate inferioare
 • modificări ale culorii pielii – de exemplu, pete maro pe zonele tratate
 • leșin
 • probleme de vedere temporară

Ar trebui să poți să te plimbi și să te întorci la muncă imediat după ce ai făcut scleroterapie. Va trebui să purtați ciorapi de compresie sau bandaje până la o săptămână.

În cazuri rare, se știe că scleroterapia are complicații potențiale grave, cum ar fi accidente vasculare cerebrale sau atacuri ischemice tranzitorii .

Interventie chirurgicala

Dacă tratamentele de ablație endotermă și scleroterapia nu sunt potrivite pentru dvs., de obicei, vi se va oferi o procedură chirurgicală numită ligatura și stripping pentru a elimina venele afectate.

Chirurgia varicoasă se efectuează de obicei sub anestezic general , ceea ce înseamnă că veți fi inconștienți în timpul procedurii.

Puteți pleca de obicei acasă în aceeași zi, dar uneori este necesară o ședere în spital, în special dacă faceți o intervenție chirurgicală pe ambele picioare.

Dacă vi se solicită o intervenție chirurgicală, poate doriți să vă adresați chirurgului câteva întrebări, cum ar fi:

 • cine îmi va face operația?
 • cât timp va trebui să aștept tratament?
 • va trebui să stau peste noapte la spital?
 • de câte sesiuni de tratament voi avea nevoie?

Citiți mai multe despre întrebările adresate medicului dumneavoastră .

Ligarea și dezbrăcarea

Cei mai mulți chirurgi folosesc o tehnică numită ligatura și dezbrăcare, care presupune legarea venei de la piciorul afectat și apoi îndepărtarea acesteia.

Se fac două incizii mici. Primul este făcut în apropierea inghinei tale în vârful varicelor și are aproximativ 5 cm (2in) în diametru.

Cea de-a doua tăiere mai mică se face mai jos în josul piciorului, de obicei în jurul genunchiului. Partea de sus a venei (lângă inghinalul tău) este legată și sigilată.

Un fir subțire și flexibil este trecut prin partea inferioară a venei și apoi extras cu grijă și scos prin tăierea inferioară a piciorului.

Fluxul de sânge în picioare nu va fi afectat de operație. Acest lucru se datorează faptului că venele situate adânc în picioarele dvs. vor prelua rolul venelor deteriorate.

Ligarea și dezbrăcarea pot provoca dureri, vânătăi și sângerare. Complicațiile mai grave sunt rare, dar ar putea include leziuni ale nervilor sau tromboză venoasă profundă , în care se formează un cheag de sânge într-una dintre venele profunde ale corpului.

După procedură, este posibil să aveți nevoie de până la 3 săptămâni pentru a vă recupera înainte de a reveni la serviciu, deși acest lucru depinde de sănătatea dvs. generală și de tipul de muncă pe care îl efectuați.

Este posibil să fie nevoie să purtați ciorapi de compresie până la o săptămână după operație.

Flebectomie alimentată cu transiluminare

Flebectomia transilluminată este un tratament relativ nou și există o anumită incertitudine cu privire la eficacitatea și siguranța acesteia.

NICE nu o recomandă ca parte a planului normal de tratament pentru varice. Dar ei spun că tratamentul poate fi oferit dacă medicul dumneavoastră crede că va ajuta și beneficiile și riscurile sunt explicate.

În timpul flebectomiei transilluminate, la nivelul piciorului se fac 1 sau 2 incizii mici.

Chirurgul tău va pune o lumină specială numită transilluminator endoscopic sub pielea ta, astfel încât să poată vedea ce vene trebuie eliminate. Venele afectate sunt tăiate înainte de a fi scoase prin incizii cu ajutorul unui dispozitiv de aspirație.

Flebectomia transiluminată alimentată poate fi efectuată sub anestezic general sau anestezic local. După aceea, puteți întâmpina o vânătăi sau sângerare.