Varice – Complicații

Varicele pot provoca complicații, deoarece opresc curgerea sângelui corect.

Majoritatea persoanelor care au varice nu vor dezvolta complicații. Dacă se întâmplă, de obicei apar mai mulți ani după apariția varicelor.

Unele complicații posibile ale varicelor sunt explicate mai jos.

Sângerare

Varicele din apropierea suprafeței pielii dvs. pot sângera uneori dacă vă tăiați sau vă bateți piciorul. Sângerarea poate fi dificil de oprit.

Ar trebui să vă culcați, să ridicați piciorul și să aplicați presiune directă pe rană. Căutați imediat sfaturi medicale dacă acest lucru nu oprește sângerarea.

Cheaguri de sânge

Dacă cheagurile de sânge se formează în vene situate chiar sub suprafața pielii tale (vene superficiale), ar putea duce la condiții precum:

Insuficiență venoasă cronică

Dacă sângele din vene nu curge corect, acesta poate interfera cu modul în care pielea ta schimbă oxigen, nutrienți și produse reziduale cu sângele.

Dacă schimbul este perturbat pe o perioadă lungă de timp, este cunoscut sub numele de insuficiență venoasă cronică.

Insuficiența venoasă cronică poate provoca uneori alte condiții, inclusiv:

  • eczema varicoasă – o afecțiune care face ca pielea ta să devină roșie, solzoasă și lipsită de flăcări
  • lipodermatoscleroza – ceea ce face ca pielea ta, de obicei în jurul zonei gambei să se întărească și să fie strânsă și este posibil să găsești că devine o culoare roșie sau maro
  • ulcerații venoase ale picioarelor – acest lucru se dezvoltă atunci când există o presiune crescută în venele piciorului inferior, ceea ce poate provoca ulcer