Dispraxia (tulburare de coordonare a dezvoltării) la adulți

Dispraxia, cunoscută și sub denumirea de tulburare de coordonare a dezvoltării (DCD), este o tulburare comună care vă afectează mișcarea și coordonarea.

Dispraxia nu vă afectează inteligența, dar vă poate îngreuna viața de zi cu zi. Vă poate afecta abilitățile de coordonare – cum ar fi sarcini care necesită echilibru, sporturi sau învățarea de a conduce o mașină – și abilitățile dvs. motrice fine, cum ar fi scrierea sau utilizarea obiectelor mici.

Această pagină se concentrează asupra dispraxiei la adulți. Puteți citi, de asemenea, despre disfraxia copilăriei .

Simptome de dispraxie

Simptomele de disfraxie pot varia între indivizi și se pot schimba în timp. S-ar putea să descoperiți sarcini de rutină dificile, iar confruntarea la locul de muncă poate fi dificilă.

Dacă aveți disgraxie, puteți avea probleme cu:

 • coordonare, echilibru și mișcare
 • învățarea de noi abilități, gândire și amintirea informațiilor la locul de muncă și în activitățile de agrement
 • abilități de viață zilnică, precum îmbrăcarea sau pregătirea meselor la timp
 • scrierea, tastarea, desenarea și apucarea obiectelor mici
 • situații sociale
 • tratând emoțiile tale
 • managementul timpului, planificarea și organizarea personală

Dispraxia nu trebuie confundată cu alte tulburări care afectează mișcarea, cum ar fi paralizia cerebrală și accidentul vascular cerebral . Poate afecta oameni de toate abilitățile intelectuale.

Când să vezi un medic

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că este posibil să aveți disgraxie nediagnosticată sau probleme cu coordonarea. Este o idee bună să păstrezi un jurnal al simptomelor tale.

Puteți face referire la un fizioterapeut sau la un terapeut ocupațional pentru teste. Vă vor evalua mișcările și modul în care simptomele vă afectează înainte de a face un diagnostic.

Dacă aveți disfraxie, este posibil să aveți și alte afecțiuni, cum ar fi:

Cauzele dispraxiei

Dispraxia este mai frecventă la bărbați și se întâmplă adesea în familii.

Nu se cunoaște care este cauza dispraxiei, dar este posibil să aveți un risc mai mare de a o dezvolta dacă ați născut prematur.

Tratament pentru dispraxie

Deși nu există un tratament pentru dispraxie, există terapii care vă pot ajuta să faceți față stării dvs. și să aveți succes în studiile, munca și viața de acasă, cum ar fi:

 • terapie ocupațională – pentru a vă ajuta să găsiți modalități practice de a rămâne independent și de a gestiona sarcinile de zi cu zi, cum ar fi scrisul sau pregătirea alimentelor
 • terapia cognitivă comportamentală (CBT) – o terapie de vorbire care vă poate ajuta să vă gestionați problemele schimbând modul în care gândiți și vă comportați

De asemenea, vă poate ajuta dacă:

 • păstrați -vă în formă – puteți găsi exerciții fizice care ajută la coordonare, reduce sentimentele de oboseală și vă împiedică să câștigați în greutate
 • învață cum să folosești un computer sau un laptop dacă scrisul de mână este dificil
 • utilizați un calendar sau un jurnal pentru a vă îmbunătăți organizația – este posibil să puteți sincroniza acest lucru cu telefonul și computerul
 • învață cum să vorbești pozitiv despre provocările tale și cum le-ai depășit
 • solicitați sprijin prin programe precum Accesul la muncă de la Jobcentre Plus

Sprijin pentru persoanele care trăiesc cu dispraxie

Dispraxia poate avea un efect mare asupra vieții voastre, dar asistența este disponibilă pentru a vă ajuta să vă gestionați starea și să aveți cea mai bună calitate posibilă a vieții.

S-ar putea să vă ajute să vorbiți cu alții care au aceeași condiție sau să se conecteze cu o caritate.

Puteți găsi utile următoarele link-uri: