Dislexia

Dislexia este o dificultate obișnuită de învățare care poate cauza probleme la citire, scriere și ortografie.

Este o dificultate de învățare specifică, ceea ce înseamnă că provoacă probleme cu anumite abilități utilizate pentru învățare, cum ar fi cititul și scrisul.

Spre deosebire de un handicap de învățare , inteligența nu este afectată.

Se estimează că până la 1 din 10 persoane din Marea Britanie are un anumit grad de dislexie.

Dislexia este o problemă de-a lungul vieții care poate prezenta provocări zilnic, dar este disponibil sprijin pentru îmbunătățirea abilităților de citire și scriere și pentru a ajuta cei cu problema să aibă succes la școală și la muncă.

Care sunt semnele dislexiei?

Semnele dislexiei devin de obicei evidente atunci când un copil începe școala și începe să se concentreze mai mult pe învățarea cum să citească și să scrie.

O persoană cu dislexie poate:

  • citește și scrie foarte încet
  • confunda ordinea literelor în cuvinte
  • pune litere în mod greșit (cum ar fi scrierea „b” în loc de „d”)
  • au o ortografie slabă sau inconsistentă
  • înțelegeți informațiile atunci când sunt spuse verbal, dar întâmpinați dificultăți cu informațiile scrise
  • le este greu să efectuezi o succesiune de indicații
  • lupta cu planificarea și organizarea

Dar oamenii cu dislexie au adesea abilități bune în alte domenii, cum ar fi gândirea creativă și de rezolvare a problemelor.

Citiți mai multe despre simptomele dislexiei .

Obținerea de ajutor

Dacă credeți că copilul dvs. poate avea dislexie, primul pas este să vorbiți profesorului sau coordonatorului special al nevoilor educaționale ale școlii (SENCO) despre preocupările dvs.

Este posibil să fie în măsură să ofere asistență suplimentară pentru a vă ajuta copilul dacă este necesar.

Dacă copilul dvs. continuă să aibă probleme în ciuda unui sprijin suplimentar, este posibil ca dumneavoastră sau școala să doriți să luați în considerare solicitarea unei evaluări mai aprofundate de la un profesor de dislexie de specialitate sau un psiholog educațional.

Acest lucru poate fi aranjat prin școală sau puteți solicita o evaluare privată contactând:

Adulții care doresc să fie evaluați pentru dislexie trebuie să se adreseze unei asociații locale sau naționale de dislexie pentru sfaturi.

Citiți mai multe despre cum este diagnosticat dislexia .

Sprijin pentru persoanele cu dislexie

Dacă copilul dumneavoastră are dislexie, probabil că va avea nevoie de sprijin educațional suplimentar din partea școlii.

Cu un sprijin adecvat, de obicei nu există niciun motiv pentru care copilul dvs. nu poate merge la o școală obișnuită, deși un număr mic de copii pot beneficia de participarea la o școală de specialitate.

Tehnicile și suportul care vă pot ajuta copilul includ:

  • predare ocazională de la 1 la 1 sau lecții într-un grup mic cu un profesor de specialitate
  • fonica (o tehnică specială de învățare care se concentrează pe îmbunătățirea capacității de a identifica și procesa sunetele mai mici care compun cuvinte)
  • tehnologie precum computerele și software-urile de recunoaștere a vorbirii care pot face mai ușor pentru copilul tău să citească și să scrie atunci când este ceva mai mare

De asemenea, universitățile au personal specializat care poate sprijini tinerii cu dislexie în învățământul superior.

Tehnologia precum procesoarele de text și organizatorii electronici poate fi utilă și pentru adulți.

Angajatorii sunt obligați să facă ajustări rezonabile la locul de muncă pentru a ajuta persoanele cu dislexie, cum ar fi permis timp suplimentar pentru anumite sarcini.

Citiți mai multe despre modul în care este gestionată dislexia .

Grupuri de sprijin

La fel ca organizațiile caritabile de dislexie națională, cum ar fi British Dyslexia Association (BDA) , există mai multe asociații locale de dislexie (LDA) .

Acestea sunt organizații de caritate înregistrate independent, care conduc ateliere și ajută la furnizarea de sprijin local și acces la informații.

Ce provoacă dislexia?

Persoanelor cu dislexie le este greu să recunoască diferitele sunete care alcătuiesc cuvinte și să le coreleze cu litere.

Dislexia nu are legătură cu nivelul general de inteligență al unei persoane. Copiii și adulții de toate abilitățile intelectuale pot fi afectați de dislexie.

Cauza exactă a dislexiei este necunoscută, dar se pare că apar frecvent în familii.

Se crede că anumite gene moștenite de la părinții tăi pot acționa împreună într-un mod care afectează modul în care unele părți ale creierului se dezvoltă în timpul vieții timpurii.