Tulburare de coordonare a dezvoltării (dispraxie) la copii

Tulburarea de coordonare a dezvoltării (DCD), cunoscută și sub numele de dispraxie, este o afecțiune care afectează coordonarea fizică. Acesta provoacă un copil să funcționeze mai puțin decât se aștepta în activitățile zilnice pentru vârsta lui și par să se miște neclintit.

Se crede că DCD este de aproximativ 3 sau 4 ori mai frecventă la băieți decât la fete, iar starea se întâmplă uneori în familii.

Acest subiect este despre DCD la copii, deși afecțiunea cauzează adesea probleme la vârsta adultă.

Aflați mai multe despre DCD la adulți .

Simptomele DCD

Obiectivele de dezvoltare timpurii ale târârii, mersului, alimentării și îmbrăcării pot fi întârziate la copiii mici cu DCD. Desenul, scrierea și performanța în sport sunt, de asemenea, de obicei în spatele așteptărilor pentru vârsta lor.

Deși semnele afecțiunii sunt prezente de la o vârstă fragedă, copiii variază foarte mult în ritmul lor de dezvoltare. Aceasta înseamnă că un diagnostic cert al DCD nu se întâmplă de obicei până când un copil cu afecțiunea are 5 ani sau mai mult.

Aflați mai multe despre simptome de DCD la copii .

Când să solicitați sfaturi medicale

Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea sau dezvoltarea copilului dvs., discutați cu un medic de familie sau vizitatori de sănătate sau vorbiți cu o asistentă medicală, un medic sau un coordonator educațional special (SENCO) la școala copilului dumneavoastră.

Dacă este necesar, ei pot trimite copilul dumneavoastră la un pediatru comunitar, care îi va evalua și va încerca să identifice orice probleme de dezvoltare.

Aflați mai multe despre diagnosticarea DCD la copii .

Cauzele DCD

Efectuarea mișcărilor coordonate este un proces complex care implică mulți nervi și părți ale creierului diferite.

Orice problemă în acest proces poate duce la dificultăți de mișcare și coordonare.

De obicei, nu este clar de ce coordonarea nu se dezvoltă, precum și alte abilități la copiii cu DCD.

Cu toate acestea, au fost identificate o serie de factori de risc care pot crește probabilitatea copilului de a dezvolta DCD.

Acestea includ:

  • fiind născut prematur, înainte de a 37-a săptămână de sarcină
  • fiind născut cu o greutate scăzută la naștere
  • având antecedente familiale de DCD, deși nu este clar exact genele care pot fi implicate în afecțiune
  • mama bea alcool sau ia droguri ilegale în timpul sarcinii

Tratarea DCD

Nu există tratament pentru DCD, dar o serie de terapii pot ajuta copiii să-și gestioneze problemele.

Acestea includ:

  • fiind învățați modalități de a face activități pe care le găsesc dificile, cum ar fi descompunerea mișcărilor dificile în părți mai mici și exersarea lor în mod regulat
  • adaptarea sarcinilor pentru a le face mai ușoare, cum ar fi utilizarea mânerurilor speciale pe stilouri și creioane, astfel încât să fie mai ușor de ținut

Deși DCD nu afectează cât de inteligent este un copil, poate face mai dificil pentru ei să învețe și pot avea nevoie de ajutor suplimentar pentru a ține pasul la școală.

Tratamentul pentru DCD va fi adaptat copilului dvs. și implică de obicei o serie de profesioniști diferiți din domeniul sănătății care lucrează împreună.

Deși coordonarea fizică a unui copil cu DCD va rămâne sub medie, aceasta devine adesea o problemă mai mică pe măsură ce îmbătrânește.

Cu toate acestea, dificultățile din școală – în special producerea de lucrări scrise – pot deveni mult mai proeminente și necesită ajutor suplimentar din partea părinților și a profesorilor.

Aflați mai multe despre tratarea DCD la copii .

Dispraxia sau DCD?

În timp ce mulți oameni din Regatul Unit folosesc termenul dispraxie pentru a se referi la dificultățile cu mișcarea și coordonarea care se dezvoltă mai întâi la copiii mici, acest termen este folosit mai rar de către profesioniștii din domeniul sănătății.

În schimb, majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății folosesc termenul tulburare de coordonare a dezvoltării (DCD) pentru a descrie afecțiunea.

Acest termen este, în general, preferat de către profesioniștii din domeniul sănătății, deoarece dispraxia poate avea mai multe semnificații.

De exemplu, dispraxie poate fi folosit pentru a descrie dificultăți de mișcare care se întâmplă mai târziu în viață , din cauza leziuni ale creierului, cum ar fi de la un accident vascular cerebral sau de cap de prejudiciu .

Unii profesioniști din domeniul sănătății pot utiliza, de asemenea, termenul tulburări specifice de dezvoltare a funcției motorii (SDDMF) pentru a face referire la DCD.