Tuberculoza (TBC) – Diagnostic

Mai multe teste sunt utilizate pentru a diagnostica tuberculoza (TB), în funcție de tipul de TB suspectat.

Un Medic de familie vă poate consulta la un medic TB pentru testare și tratament dacă consideră că aveți TBC.

TBC pulmonar

Diagnosticarea tuberculozei pulmonare – TBC care afectează plămânii – poate fi dificilă și de obicei sunt necesare mai multe teste.

Este posibil să aveți un piept cu raze X pentru a căuta modificări ale aspectului plămânilor , care sunt sugestive pentru TB. Probele de flegmă vor fi, de asemenea, deseori prelevate și verificate pentru prezența bacteriilor TB.

Aceste teste sunt importante pentru a ajuta la a decide cel mai eficient tratament pentru dumneavoastră.

TBC extrapulmonară

Mai multe teste pot fi utilizate pentru a confirma TB extrapulmonară suspectată, care este TB în afara plămânilor.

Aceste teste includ:

  • o scanare CT , RMN sau scanare cu ultrasunete a părții afectate a corpului
  • o examinare a interiorului corpului dvs. folosind un tub lung, subțire, flexibil, cu lumină și cameră la un capăt (endoscopie) – endoscopul poate fi introdus printr-o deschidere naturală, cum ar fi gura, sau printr-o mică tăietură făcută în pielea ta (laparoscopie) dacă este nevoie să verifici și alte părți ale corpului tău
  • analize de urină și sânge
  • o biopsie – un eșantion mic de țesut sau lichid este preluat din zona afectată și testat pentru bacteriile TB

De asemenea, puteți avea o puncție lombară , unde un prelevat mic de lichid cefalorahidian (LCR) este prelevat de la baza coloanei vertebrale. LCR este un fluid care înconjoară creierul.

Eșantionul poate fi verificat pentru a vedea dacă tuberculoza v-a infectat creierul și măduva spinării (sistemul nervos central).

Testarea tuberculozei latente

În unele circumstanțe, poate fi necesar să faceți un test pentru a verifica TB latentă – unde ați fost infectat cu bacteriile TB, dar nu aveți niciun simptom.

De exemplu, este posibil să fie necesar să faceți un test dacă ați fost în contact strâns cu cineva cunoscut că are boala TBC activă care implică plămânii sau dacă ați petrecut recent timp într-o țară în care nivelul TBC este ridicat.

Dacă tocmai v-ați mutat în Marea Britanie dintr-o țară în care tuberculoza este comună, ar trebui să vi se ofere informații și sfaturi despre necesitatea testării. Medicul dumneavoastră poate sugera efectuarea unui test atunci când vă înregistrați ca pacient.

Testul Mantoux

Testul Mantoux este un test utilizat pe scară largă pentru tuberculoză latentă. Ea presupune injectarea unei cantități mici dintr-o substanță numită tuberculină PPD în pielea antebrațului. Se mai numește și testul cutanat al tuberculinei (TST).

Dacă aveți o infecție latentă cu tuberculoză, pielea dvs. va fi sensibilă la tuberculină PPD și la locul injecției se va dezvolta o umflătură mică și roșie tare, de obicei în termen de 48 până la 72 de ore de la efectuarea testului.

Dacă aveți o reacție cutanată foarte puternică, este posibil să aveți nevoie de o radiografie toracică pentru a confirma dacă aveți boala TBC activă.

Dacă nu aveți o infecție latentă, pielea dvs. nu va reacționa la testul Mantoux. Cu toate acestea, deoarece TB poate dura mult timp pentru a se dezvolta, poate fi necesar să fiți ecranizat din nou într-o etapă ulterioară.

Dacă ați avut vaccinarea BCG , este posibil să aveți o reacție ușoară a pielii la testul Mantoux. Acest lucru nu înseamnă neapărat că aveți TBC latent.

Test de eliberare a interferon gamma (IGRA)

Testul de eliberare a interferon gamma (IGRA) este un test de sânge pentru tuberculoză, care devine din ce în ce mai disponibil.

IGRA poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea tuberculozei latente:

  • dacă aveți un test Mantoux pozitiv
  • dacă ați avut anterior vaccinarea BCG – testul Mantoux este posibil să nu fie de încredere în aceste cazuri
  • ca parte a screeningului TB dacă tocmai v-ați mutat în Marea Britanie dintr-o țară în care tuberculoza este comună
  • ca parte a unui control de sănătate atunci când vă înregistrați la un medic
  • dacă ești pe cale să ai un tratament care îți va suprima sistemul imunitar
  • dacă ești asistent medical