Tuberculoza (TBC) – Cauze

Tuberculoza (TB) este cauzată de un tip de bacterie numit Mycobacterium tuberculosis.

Se răspândește atunci când o persoană cu boală TBC activă în plămâni tuse sau strănut și altcineva inhalează picăturile expulzate, care conțin bacterii TB.

Deși tuberculoza este răspândită într-un mod similar cu o răceală sau gripă , nu este la fel de contagioasă.

Ar trebui să petreci perioade prelungite (câteva ore) în contact strâns cu o persoană infectată pentru a prinde singur infecția.

De exemplu, infecțiile cu tuberculoză se răspândesc de obicei între membrii familiei care locuiesc în aceeași casă. Este foarte puțin probabil să vă infectați stând lângă o persoană infectată pe, de exemplu, un autobuz sau un tren.

Nu toată lumea cu TBC este infecțioasă. Copiii cu TBC sau persoanele cu o infecție cu tuberculoză care apare în afara plămânilor (TB extrapulmonară) nu răspândesc infecția.

TBC latentă sau activă

La majoritatea oamenilor sănătoși, sistemul imunitar este capabil să distrugă bacteriile care provoacă TBC.

Dar, în unele cazuri, bacteriile infectează organismul, dar nu provoacă niciun simptom (tuberculoză latentă) sau infecția începe să provoace simptome în câteva săptămâni, luni sau chiar ani (TBC activ).

Până la 10% din persoanele cu tuberculoză latentă dezvoltă în cele din urmă TBC activ după anii infectați.

Acest lucru se întâmplă de obicei fie în primul an sau doi de la infecție, fie atunci când sistemul imunitar este slăbit – de exemplu, dacă cineva este tratat cu chimioterapie pentru cancer.

Cine are cel mai mare risc?

Oricine poate primi tuberculoză, dar cei cu cel mai mare risc includ persoane: