Tuberculoza (TBC) – Tratament

Tratamentul pentru tuberculoză (TB) implică de obicei administrarea de antibiotice timp de câteva luni.

În timp ce TBC este o afecțiune gravă care poate fi fatală dacă este lăsată netratată, decesele sunt rare dacă tratamentul este finalizat.

Majoritatea oamenilor nu trebuie să fie internați la spital în timpul tratamentului.

TBC pulmonar

Vi se va prescrie cel puțin un curs de 6 luni pentru o combinație de antibiotice dacă vi se pune diagnosticul de TBC pulmonar activ, în care plămânii dvs. sunt afectați și aveți simptome.

Tratamentul obișnuit este:

 • 2 antibiotice (izoniazidă și rifampicină) timp de 6 luni
 • 2 antibiotice suplimentare (pirazinamidă și etambutol) pentru primele 2 luni din perioada de tratament de 6 luni

Este posibil să treacă câteva săptămâni înainte să începi să te simți mai bine. Durata exactă de timp va depinde de sănătatea dvs. generală și de severitatea tuberculozei.

După ce au luat antibiotice timp de 2 săptămâni, majoritatea oamenilor nu mai sunt infecțioși și se simt mai bine.

Cu toate acestea, este important să continuați să luați medicamentul exact așa cum s-a prescris și să completați întregul curs de antibiotice.

Luarea medicamentelor timp de 6 luni este cea mai bună metodă de a asigura uciderea bacteriilor TBC.

Dacă încetați să vă luați antibioticele înainte de a completa cursul sau săriți o doză, infecția cu tuberculoză poate deveni rezistentă la antibiotice.

Acest lucru este potențial grav, deoarece poate fi dificil de tratat și va necesita un curs mai lung de tratament cu terapii diferite și, eventual, mai toxice.

Dacă vi se pare dificil să luați medicamentul în fiecare zi, echipa dumneavoastră de tratament poate colabora cu dvs. pentru a găsi o soluție.

Acest lucru poate include contactul regulat cu echipa dumneavoastră de tratament acasă, la clinică sau în altă parte, care este mai convenabil.

Dacă tratamentul este finalizat corect, nu trebuie să mai aveți nevoie de verificări suplimentare de către un specialist TB. Vi se poate da sfaturi cu privire la semnele de depistare a faptului că boala a revenit, deși acest lucru este rar.

TBC extrapulmonară

TBC extrapulmonară – TB care apare în afara plămânilor – poate fi tratată folosind aceeași combinație de antibiotice ca și cele utilizate pentru tratarea tuberculozei TBC pulmonare.

Dacă aveți TBC în zone precum creierul sau sacul care vă înconjoară inima (pericard), vi se poate prescrie inițial un corticosteroid, cum ar fi prednisolon, timp de câteva săptămâni, în același timp cu antibiotice. Acest lucru va ajuta la reducerea oricăror umflături în zonele afectate.

Ca și în cazul tuberculozei pulmonare, este important să luați medicamentele exact așa cum este prescris și să terminați întregul curs.

TBC rezistentă la medicamente

Deși mai puțin frecvente în Marea Britanie, există tulpini de tuberculoză care sunt rezistente la 2 sau mai multe antibiotice. Aceasta este cunoscută sub denumirea de tuberculoză rezistentă la multidrug.

TBC rezistentă la medicamente necesită un curs mult mai lung de antibiotice; între 9 până la 24 de luni în funcție de tulpină. TBC rezistentă la medicamente tinde să aibă rezultate mai puțin favorabile decât TB standard.

TBC latent

TBC latent este locul în care ați fost infectat cu bacteriile TB, dar nu prezintă niciun simptom de infecție activă.

Dacă aveți TBC latent și aveți 65 de ani sau mai puțin, de obicei este recomandat tratamentul. Cu toate acestea, antibioticele utilizate pentru tratarea tuberculozei pot provoca leziuni hepatice la adulții în vârstă.

Dacă afectarea hepatică este o problemă și aveți vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, echipa dumneavoastră de tuberculoză va discuta cu voi avantajele și dezavantajele tratamentului pentru tuberculoză latentă.

TBC latentă nu este întotdeauna tratată dacă se crede că este rezistent la medicamente. În acest caz, este posibil să fiți monitorizat periodic pentru a verifica dacă infecția nu devine activă.

În unele cazuri, testarea și tratamentul tuberculozei latente pot fi recomandate persoanelor care necesită un tratament care să-și slăbească sistemul imunitar, cum ar fi medicamente steroizi pe termen lung, chimioterapie sau inhibitori biologici precum inhibitori ai TNF. Acest lucru se datorează faptului că există riscul ca infecția să devină activă.

Tratamentul pentru tuberculoză latentă implică, în general:

 • fie luând o combinație de rifampicină și izoniazid timp de 3 luni
 • sau izoniazid pe cont propriu timp de 6 luni

Efecte secundare ale tratamentului

Izoniazida poate provoca leziuni nervoase (neuropatie periferică) . Vi se vor administra suplimente de vitamina B6 (piridoxină) pe care să le luați alături pentru a reduce acest risc. Funcția dvs. hepatică va fi testată înainte de începerea tratamentului.

În cazuri rare, antibioticele utilizate pentru tratarea tuberculozei pot provoca leziuni oculare, care pot fi grave. Dacă veți fi tratat cu etambutol, vederea trebuie să fie testată și la începutul tratamentului.

Contactați echipa de tratament TB dacă prezentați simptome îngrijorătoare în timpul tratamentului, cum ar fi:

 • a fi bolnav
 • îngălbenirea pielii și albii ochilor (icter)
 • o temperatură ridicată inexplicabilă
 • furnicături sau amorțeală în mâini sau picioare
 • o erupție cutanată sau mâncărime
 • modificări la vederea ta, cum ar fi vederea încețoșată

Rifampicina poate reduce eficacitatea unor tipuri de contracepție, cum ar fi pilula contraceptivă combinată . Ar trebui să utilizați o metodă alternativă de contracepție, cum ar fi prezervativele , în timp ce luați rifampicină.

Rifampicina poate interacționa, de asemenea, cu alte medicamente, de aceea este important ca echipa dumneavoastră de tuberculoză să știe despre tot medicamentul pe care îl luați înainte de a începe tratamentul pentru TBC.

Prevenirea răspândirii infecției

Dacă vi s-a pus diagnosticul de tuberculoză pulmonară, veți fi contagios până la aproximativ 2 până la 3 săptămâni în cursul tratamentului.

De obicei nu va trebui să fiți izolat în acest timp, dar este important să luați câteva măsuri de bază pentru a opri răspândirea tuberculozei în familia și prietenii.

Tu ar trebui:

 • stai departe de muncă, școală sau colegiu până când echipa de tratament TB te sfătuiește că este sigur să te întorci
 • acoperă întotdeauna gura – de preferință cu un țesut de unică folosință – când tușești, strănut sau râzi
 • aruncați cu atenție orice țesuturi folosite într-o pungă de plastic sigilată
 • deschide ferestre, atunci când este posibil, pentru a asigura o bună aprovizionare cu aer proaspăt în zonele în care îți petreci timpul
 • nu dormi în aceeași cameră ca și alți oameni – ai putea tuși sau strecura în somn fără să-ți dai seama

Ce se întâmplă dacă cineva pe care îl cunosc are tuberculoză?

Când cineva este diagnosticat cu tuberculoză, echipa sa de tratament va evalua dacă alte persoane sunt expuse riscului de infecție.

Aceasta poate include contacte apropiate, cum ar fi persoanele care locuiesc cu persoana care are tuberculoză, precum și contacte ocazionale, cum ar fi colegii de muncă și persoanele de contact social.

Oricine se crede că este în pericol, i se va cere să facă teste și va primi sfaturi și orice tratament necesar după rezultatele lor.

Consultați diagnosticarea tuberculozei pentru mai multe informații.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!