Spirometrie

Spirometria este un test simplu utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni pulmonare, măsurând cât de mult aer puteți respira într-o respirație forțată.

Se realizează cu ajutorul unui dispozitiv numit spirometru, care este o mașină mică atașată printr-un cablu la un purtător de cuvânt.

Spirometria poate fi efectuată de o asistentă sau de un medic la chirurgia dumneavoastră Medic de familie, sau poate fi efectuată în timpul unei vizite scurte la un spital sau clinică.

De ce se efectuează spirometria

Spirometria poate fi folosită pentru a ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni pulmonare dacă aveți simptome ale unei probleme sau dacă medicul dumneavoastră crede că aveți un risc crescut de a dezvolta o anumită afecțiune pulmonară.

De exemplu, poate fi recomandată dacă aveți un persistente tuse sau lipsa de aer , sau dacă sunteți peste 35 de ani și fum.

Condițiile care pot fi ridicate și monitorizate cu ajutorul spirometriei includ:

  • astm – o afecțiune pe termen lung în care căile respiratorii se inflamează periodic (umflate) și se îngustează
  • boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – un grup de afecțiuni pulmonare în care căile respiratorii se îngustează
  • fibroza chistică – o afecțiune genetică în care plămânii și sistemul digestiv sunt înfundate cu mucus gros și lipicios
  • fibroza pulmonară – cicatrizarea plămânilor

Dacă ați fost deja diagnosticat cu una dintre aceste afecțiuni, spirometria poate fi efectuată pentru a verifica severitatea afecțiunii sau pentru a vedea cum răspundeți la tratament.

Spirometria este, de asemenea, un test standard pentru persoanele care pot fi luate în considerare pentru o intervenție chirurgicală sau pentru a verifica starea generală de sănătate a persoanelor care au alte afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă .

Pregătirea testului

Vi se va spune despre orice trebuie să faceți pentru a vă pregăti pentru test.

Dacă utilizați medicamente bronhodilatatoare (medicamente, de obicei inhalate, care ajută la relaxarea și lărgirea căilor respiratorii), poate fi necesar să încetați să îl utilizați în prealabil.

De asemenea, trebuie să evitați fumatul timp de 24 de ore înainte de test și să evitați consumul de alcool, exerciții fizice sau consumul de mese mari timp de câteva ore înainte.

Cel mai bine este să purtați haine libere și confortabile în ziua testului.

Ce se întâmplă în timpul unui test de spirometrie

Vei fi așezat în timpul testului și un clip moale va fi plasat pe nas în aer opri evadarea din ea.

Testerul vă va explica ce trebuie să faceți și vi se poate cere mai întâi câteva încercări de practică.

Imaginea testului de spirometrie

Credit:

BIBLIOTECA ȘTIINȚĂ


Când sunteți gata pentru test, vi se va cere:

  • inspiră complet, astfel încât plămânii să fie complet umpluți de aer
  • închideți bine buzele în jurul aparatului bucal
  • expirați cât mai repede și cu putere, asigurându-vă că vă goliți plămânii complet

În mod normal, acest lucru va trebui repetat de cel puțin 3 ori pentru a asigura un rezultat fiabil.

În unele cazuri, testul poate fi necesar să fie repetat în jurul a 15 minute de la luarea unor medicamente bronhodilatatoare inhalate.

Acest lucru poate arăta dacă aveți o afecțiune pulmonară care răspunde la aceste medicamente.

În general, programarea dvs. ar trebui să dureze în jur de 30 până la 90 de minute. Vei putea merge acasă curând după terminarea testelor și poți reveni la activitățile tale normale.

Rezultatele tale

Persoana care efectuează testul nu va putea, de obicei, să vă dea imediat rezultatele.

Mai întâi, rezultatele trebuie să fie analizate de un specialist și apoi vor fi trimise medicului care v-a trimis pentru testare, care le va discuta cu voi câteva zile mai târziu.

Un spirometru măsoară cantitatea de aer pe care o poți respira într-o secundă și volumul total de aer pe care îl poți expira într-o respirație forțată.

Aceste măsurători vor fi comparate cu un rezultat normal pentru cineva de vârsta, înălțimea și sexul dvs., ceea ce vă va ajuta să vă prezentați dacă plămânii nu funcționează corect.

Măsurătorile vor arăta, de asemenea, dacă vreo problemă cu plămânii dvs. este „obstructivă”, „restrictivă” sau o combinație a celor două:

  • boala obstructivă a căilor respiratorii – în cazul în care capacitatea dvs. de a respira rapid este afectată de restrângerea căilor respiratorii, dar cantitatea de aer pe care o puteți ține în plămâni este normală (cum ar fi astmul sau BPOC)
  • boală pulmonară restrictivă – în care cantitatea de aer pe care o puteți inspira este redusă, deoarece plămânii dvs. nu sunt în măsură să se extindă complet (cum ar fi în fibroza pulmonară).

Există riscuri sau reacții adverse?

Spirometria este un test simplu și, în general, este considerat foarte sigur. Unii oameni se pot simți amețit , slab, șubred, bolnav sau obosit pentru o perioadă scurtă de timp după aceea.

Majoritatea oamenilor sunt capabili să facă un test de spirometrie în siguranță. Însă testul mărește presiunea în interiorul capului, pieptului, stomacului și ochilor pe măsură ce respirați, astfel încât poate fi nevoie să fie amânată sau evitată dacă aveți o afecțiune care ar putea fi agravată prin acest lucru.

De exemplu, spirometria poate să nu fie în siguranță dacă aveți sau aveți recent angină instabilă, atac de cord , tensiune arterială înaltă necontrolată sau o operație la nivelul capului, pieptului, stomacului sau ochilor.