Hipertensiune pulmonara

Hipertensiunea pulmonară este hipertensiunea arterială în vasele de sânge care furnizează plămânii (artere pulmonare).

Este o stare gravă care poate deteriora partea dreaptă a inimii.

Pereții arterelor pulmonare devin groși și rigid, și nu se pot extinde la fel de bine pentru a permite trecerea sângelui.

Fluxul de sânge redus face mai greu pentru partea dreaptă a inimii să pompeze sângele prin artere.

Dacă partea dreaptă a inimii tale trebuie să lucreze continuu mai mult, poate deveni mai slabă treptat. Acest lucru poate duce la insuficiență cardiacă .

Hipertensiunea pulmonară este o afecțiune rară care poate afecta oameni de toate vârstele, dar este mai frecventă la persoanele care au o altă afecțiune cardiacă sau pulmonară.

Simptomele hipertensiunii pulmonare

Printre simptomele hipertensiunii pulmonare se numără:

Simptomele se agravează adesea în timpul exercițiului fizic, ceea ce vă poate limita capacitatea de a lua parte la activități fizice.

Dacă aveți un tip de hipertensiune pulmonară cunoscută sub numele de hipertensiune arterială pulmonară (PAH) , este posibil să nu aveți niciun simptom până când afecțiunea este destul de avansată.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome de hipertensiune pulmonară. Vă vor întreba despre simptomele și istoricul medical și pot efectua un examen fizic.

Diagnosticarea corectă a hipertensiunii pulmonare poate dura uneori, deoarece simptomele sale sunt similare cu cele ale multor alte afecțiuni cardiace și pulmonare.

Testele pe care le-ați putut include includ un tip de scanare cardiacă numită ecocardiogramă și cateterismul cardiac drept, unde un tub subțire și flexibil este introdus în artera pulmonară.

Citiți mai multe despre diagnosticul hipertensiunii pulmonare .

Cauzele hipertensiunii pulmonare

Modificările arterelor pulmonare care duc la hipertensiune pulmonară pot fi cauzate de:

Citiți mai multe despre cauzele hipertensiunii pulmonare .

Tratarea hipertensiunii pulmonare

Hipertensiunea pulmonară nu poate fi vindecată, dar tratamentul poate reduce simptomele și vă poate ajuta să vă gestionați starea.

Hipertensiunea pulmonară se înrăutățește de obicei în timp. Lăsat netratat, poate provoca insuficiență cardiacă, care poate fi fatală, de aceea tratamentul important este început cât mai curând posibil.

Dacă o altă afecțiune provoacă hipertensiune pulmonară, mai întâi trebuie tratată afecțiunea de bază. Acest lucru poate preveni uneori deteriorarea arterelor pulmonare.

Tratamentele pentru hipertensiunea pulmonară pot include medicamente anticoagulante pentru a reduce capacitatea de îngroșare a sângelui (cheag) și diuretice pentru a îndepărta excesul de lichid ca urmare a insuficienței cardiace.

De asemenea, vi se poate oferi medicamente pentru lărgirea vaselor de sânge.

Tratamentul cu oxigen la domiciliu poate fi, de asemenea, prescris dacă nivelul de oxigen din sângele dvs. este scăzut.

Citiți mai multe despre tratarea hipertensiunii pulmonare .

perspectivă

Perspectiva hipertensiunii pulmonare variază, în funcție de factori precum:

  • ce o provoacă
  • cât de repede este diagnosticat
  • cât de avansate sunt simptomele tale
  • indiferent dacă aveți o altă stare de sănătate de bază

Specialistul care se ocupă de îngrijirea dvs. vă va putea oferi informații mai detaliate.

A avea hipertensiune pulmonară poate afecta capacitatea dumneavoastră de a desfășura activități de zi cu zi.

Caritate Pulmonary Hipertension Association din Marea Britanie oferă informații practice și sprijin pentru persoanele care trăiesc cu hipertensiune pulmonară și pentru prietenii și familiile lor.