Talasemie – Tratament

Talasemia necesită, de obicei, tratament pe tot parcursul vieții cu transfuzii de sânge și medicamente.

Copiii și adulții cu talasemie vor fi susținuți de o echipă de diferiți profesioniști din domeniul sănătății care lucrează împreună la un centru de talasemie specializat.

Echipa dumneavoastră de asistență medicală vă va ajuta să aflați mai multe despre talasemie și să lucrați cu dvs. pentru a crea un plan individual de îngrijire care să țină cont de toate nevoile și problemele de sănătate.

Transfuzii de sânge

Majoritatea persoanelor cu talasemie majoră sau alte tipuri severe vor trebui să aibă transfuzii de sânge regulate pentru a trata anemia.

Aceasta implică să vi se administreze sânge printr-un tub introdus într-o venă în braț. De obicei se face în spital și durează câteva ore de fiecare dată.

Cât de des trebuie să aveți transfuzii depinde de tipul de talasemie pe care îl aveți.

Persoanele cu cel mai sever tip, beta-talasemia majoră, pot avea nevoie de o transfuzie de sânge aproximativ o dată pe lună. Cei cu tipuri mai puțin severe pot avea nevoie de ele doar ocazional.

Transfuziile de sânge sunt foarte sigure, dar pot provoca prea mult fier să se acumuleze în organism, astfel încât va trebui să luați medicamente pentru a îndepărta excesul de fier.

Medicament pentru a elimina excesul de fier

Tratamentul pentru a îndepărta excesul de fier cauzat de transfuziile de sânge obișnuite este cunoscut sub numele de terapie de chelare.

Este foarte important deoarece nivelurile ridicate de fier din organism pot deteriora organele.

De obicei, tratamentul va trebui să înceapă după ce dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați avut în jur de 10 transfuzii de sânge.

Medicamentele utilizate în terapia de chelare sunt cunoscute sub numele de agenți de chelare.

Există 3 agenți de chelare disponibili în prezent:

  • desferrioxamina (DFO) – administrată sub formă de perfuzie, în care o pompă alimentează încet lichidul medicamentului printr-un ac în piele peste 8 până la 12 ore; aceasta se face de 5 sau de 6 ori pe săptămână
  • deferiprone (DFP) – luate sub formă de tabletă sau lichid de 3 ori pe zi; este folosit uneori alături de DFO pentru a reduce numărul de perfuzii de care aveți nevoie
  • deferasirox (DFX) – luat o dată pe zi sub formă de tabletă pe care o dizolvați într-o băutură

Fiecare medicament are propriile sale avantaje și dezavantaje. Echipa dumneavoastră de asistență medicală vă va ajuta să decideți care este cel mai bine pentru dvs. sau copilul dumneavoastră.

Transplanturi de celule stem sau măduvă osoasă

Transplanturile de celule stem sau măduvă osoasă sunt singura leac pentru talasemie, dar nu se fac foarte des din cauza riscurilor semnificative implicate.

Celulele stem sunt produse în măduva osoasă, țesutul spongios care se găsește în centrul unor oase și are capacitatea de a se dezvolta în diferite tipuri de celule sanguine.

Pentru un transplant de celule stem, celulele stem de la un donator sănătos sunt administrate prin picurare într-o venă.

Aceste celule încep apoi să producă globule roșii sănătoase pentru a înlocui celulele afectate de talasemie.

Un transplant de celule stem este un tratament intensiv care prezintă o serie de riscuri.

Principalul risc este boala grefă versus gazdă, care este o problemă care pune în pericol viața în care celulele transplantate încep să atace celelalte celule din corpul tău.

Pentru persoanele cu tipuri grave de talasemie, beneficiile pe termen lung ale unui transplant de celule stem va trebui să fie luate în considerare împotriva riscurilor posibile pentru a ajuta la determinarea dacă tratamentul este adecvat.

Tratarea altor probleme

Talasemia poate provoca, de asemenea, o serie de alte probleme de sănătate care ar trebui să fie tratate.

De exemplu: