Spina bifida – Simptome

Spina bifida poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv probleme de mișcare, probleme ale vezicii urinare și ale intestinului și probleme asociate cu hidrocefalie (exces de lichid la creier).

Severitatea simptomelor spinei bifide variază considerabil, în mare măsură în funcție de locația decalajului la nivelul coloanei vertebrale.

Un decalaj mai mare la nivelul coloanei vertebrale este mai probabil să provoace paralizia picioarelor și dificultăți de mobilitate în comparație cu golurile din mijloc sau de la baza coloanei vertebrale, ceea ce poate provoca doar probleme de continuitate.

Un copil este mai probabil să aibă dificultăți de învățare dacă dezvoltă hidrocefalie.

Probleme de mișcare

Creierul controlează toți mușchii corpului cu nervii care trec prin măduva spinării. Orice deteriorare a nervilor poate duce la probleme cu controlul mușchilor.

Majoritatea copiilor cu spina bifida au un anumit grad de slăbiciune sau paralizie la membrele inferioare. Este posibil să fie nevoie să folosească suporturi pentru gleznă sau cârje pentru a-i ajuta să se deplaseze. Dacă au paralizie severă, vor avea nevoie de un scaun cu rotile.

Paraliza poate provoca și alte probleme asociate. De exemplu, deoarece mușchii picioarelor nu sunt folosiți în mod regulat, pot deveni foarte slabi.

Deoarece mușchii susțin oasele, slăbiciunea musculară poate afecta dezvoltarea oaselor. Acest lucru poate provoca articulații dislocate sau deformate, fracturi osoase, oase defecte și o curbură anormală a coloanei vertebrale ( scolioză ).

Probleme ale vezicii urinare

Multe persoane cu spina bifida au probleme cu stocarea și trecerea urinei. Acest lucru este cauzat de nervii care controlează vezica urinară care nu se formează corect. Poate duce la probleme precum:

Din cauza riscului de infecție, vezica urinară și rinichii vor trebui monitorizate în mod regulat. Este posibil să fie necesare scanări cu ultrasunete , precum și teste pentru a măsura volumul vezicii urinare și presiunea din interiorul acesteia.

Probleme ale intestinului

Nervii care trec prin măduva spinării controlează, de asemenea, intestinul și mușchii sfincterului care păstrează scaunele în intestin.

Multe persoane cu spina bifida au un control limitat sau deloc asupra mușchilor sfincterului și au incontinență intestinală .

Incontinența intestinală duce adesea la perioade de constipație urmate de episoade de diaree sau de murdărie.

Hidrocefalia

Unii bebeluși cu spina bifida au hidrocefalie (exces de lichid pe creier), care poate deteriora creierul și poate provoca probleme suplimentare.

Multe persoane cu spina bifida și hidrocefalie vor avea inteligență normală, deși unii vor avea dificultăți de învățare, cum ar fi:

  • un interval scurt de atenție
  • dificultăți în rezolvarea problemelor
  • dificultate la citit
  • dificultate în a înțelege unele limbi vorbite – în special conversații rapide între un grup de oameni
  • dificultăți în organizarea activităților sau în realizarea de planuri detaliate

De asemenea, acestea pot avea probleme cu coordonarea vizuală și fizică – de exemplu, sarcini precum legarea șireturilor sau butoanele de fixare.

Unii copii au o problemă în care părțile inferioare ale creierului sunt împinse în jos spre măduva spinării. Aceasta este cunoscută sub denumirea de malformație Arnold-Chiari de tip 2 și este legată de hidrocefalie.

Hidrocefalia poate provoca simptome suplimentare la scurt timp după naștere, cum ar fi iritabilitate, convulsii, somnolență, vărsături și hrănire slabă.

Citiți mai multe despre simptomele hidrocefaliei .

Alte probleme

Alte probleme asociate cu spina bifida includ: