Spina bifida – Cauze

Nu se știe care provoacă spina bifida, dar o serie de lucruri pot crește riscul ca un copil să dezvolte afecțiunea.

Lipsa de acid folic

Să nu ai suficient acid folic în timpul sarcinii este unul dintre cei mai importanți factori care îți pot crește șansele de a avea un copil cu spina bifida.

Acidul folic (cunoscut și sub numele de vitamina B9) apare în mod natural în unele alimente, cum ar fi broccoli, mazăre și orez brun. De asemenea, se adaugă alimentelor, cum ar fi unele cereale pentru micul dejun. Tabletele cu acid folic sunt disponibile la farmacii și supermarketuri, sau medicul dumneavoastră de familie poate fi capabil să le prescrie pentru dumneavoastră.

Se estimează că a lua suplimente de acid folic înainte de a concepe și în timp ce sunteți gravidă, poate preveni până la 7 din 10 cazuri de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida.

Încă nu se știe cum acidul folic ajută la prevenirea spinei bifidei. Este probabil ca acidul folic să fie necesar pentru reacții biochimice importante în organism.

Citiți mai multe despre motivul pentru care aveți nevoie de acid folic în sarcină .

Istorie de familie

Dacă aveți un membru al familiei cu un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida, vă crește șansele de a avea un copil cu spina bifida.

Dacă ați avut anterior un copil cu spina bifida, șansa dvs. de a avea alți copii cu afecțiunea este semnificativ crescută – de la mai puțin de 1 din 1.500 la aproximativ 1 din 25.

Dacă aveți antecedente familiale de spina bifida, este foarte important să luați doză mare de acid folic, prescris de medicul dumneavoastră medical înainte de a rămâne însărcinată și pentru cel puțin primele 12 săptămâni de sarcină.

Medicament

Luarea anumitor medicamente în timpul sarcinii a fost legată de un risc crescut de a avea un copil cu spina bifida sau alte defecte de naștere.

Valproatul și carbamazepina sunt medicamente legate de spina bifida. Sunt adesea folosite pentru a trata epilepsia și unele afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea bipolară .

Medicii vor încerca să evite prescrierea acestor medicamente dacă există șanse de a putea rămâne însărcinată în timp ce le luați, dar pot fi necesare dacă alternativele nu sunt eficiente.

Este recomandabil să folosiți o formă de contracepție fiabilă dacă trebuie să luați unul dintre aceste medicamente și nu încercați să rămâneți însărcinată.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă vă gândiți să încercați un copil și trebuie să luați unul dintre aceste medicamente. Aceștia pot fi capabili să scadă doza și să prescrie suplimente de acid folic la o doză mai mare decât cea normală, pentru a reduce riscul de probleme.

Dacă nu sunteți sigur dacă un medicament vă poate afecta sarcina, consultați medicul, moașa sau farmacistul înainte de a-l lua. Nu încetați niciodată să luați un medicament prescris decât dacă vă recomandă medicul dumneavoastră de familie sau un alt profesionist din domeniul sănătății.

Condiții genetice

Foarte rar, spina bifida poate apărea alături de o afecțiune genetică, cum ar fi sindromul Patau, sindromul Edwards sau sindromul Down .

Dacă s-a descoperit că bebelușul tău are spina bifida și se crede că ar putea avea și unul dintre aceste sindroame, vi se va oferi un test de diagnostic, cum ar fi amniocenteza sau eșantionarea de viloze corionice, care pot spune cu siguranță dacă copilul dvs. are una dintre aceste genetice condiţii.

Alți factori de risc

Alți factori de risc pentru spina bifida includ:

  • obezitate – femeile care sunt obeze (au un IMC de 30 sau mai mult) au mai multe șanse să aibă un copil cu spina bifida decât cele cu greutate medie
  • diabet – femeile cu diabet pot avea un risc crescut de a avea un copil cu spina bifida