Sindromul Klinefelter

Sindromul Klinefelter (uneori numit Klinefelter’s, KS sau XXY) este locul în care băieții și bărbații se nasc cu un cromozom X suplimentar.

Cromozomii sunt pachete de gene care se găsesc în fiecare celulă din corp. Există 2 tipuri de cromozomi, numiți cromozomi sexuali, care determină sexul genetic al unui copil. Acestea poartă numele X sau Y.

De obicei, o femelă are 2 cromozomi X (XX), iar un bărbat are 1 X și 1 Y (XY). Dar în sindromul Klinefelter, un băiat se naște cu o copie suplimentară a cromozomului X (XXY).

Cromozomul X nu este un cromozom „feminin” și este prezent la toată lumea. Prezența unui cromozom Y denotă sex masculin.

Băieții și bărbații cu sindrom Klinefelter sunt încă bărbați genetic și, adesea, nu își vor da seama că au acest cromozom suplimentar, dar ocazional poate provoca probleme care ar putea necesita tratament.

Sindromul Klinefelter afectează aproximativ 1 din 660 de bărbați.

Simptomele sindromului Klinefelter

Sindromul Klinefelter nu cauzează de obicei simptome evidente la începutul copilăriei, ba chiar simptomele ulterioare pot fi dificil de observat.

Mulți băieți și bărbați nu își dau seama că au.

Caracteristicile posibile, care nu sunt întotdeauna prezente, pot include:

Probleme de sănătate în sindromul Klinefelter

Majoritatea băieților și bărbaților cu sindrom Klinefelter nu vor fi afectați în mod semnificativ și pot trăi vieți normale, sănătoase.

Infertilitatea tinde să fie principala problemă, deși există tratamente care vă pot ajuta.

Dar bărbații cu sindrom Klinefelter prezintă un risc ușor crescut de a dezvolta alte probleme de sănătate, inclusiv:

Aceste probleme pot fi de obicei tratate dacă apar și terapia de înlocuire a testosteronului poate ajuta la reducerea riscului unora dintre ele.

Cauzele sindromului Klinefelter

Sindromul Klinefelter este cauzat de un cromozom X suplimentar.

Acest cromozom poartă copii suplimentare de gene, care interferează cu dezvoltarea testiculelor și înseamnă că produc mai puțin testosteron (hormon sexual masculin) decât de obicei.

Informațiile genetice suplimentare pot fi transportate în fiecare celulă din corp sau pot afecta doar unele celule (cunoscut sub numele de sindromul Klinefelter mozaic).

Sindromul Klinefelter nu este moștenit direct – cromozomul X suplimentar apare ca urmare a fie ovulului mamei, fie a spermei tatălui având cromozomul X suplimentar (o șansă egală de a se întâmpla în oricare dintre acestea), deci după concepție, modelul cromozomului este XXY și nu X Y.

Această schimbare a ovulului sau a spermei pare să se întâmple la întâmplare. Dacă aveți un fiu cu afecțiunea, șansele să se întâmple din nou sunt foarte mici.

Dar riscul unei femei care are un fiu cu sindromul Klinefelter poate fi puțin mai mare dacă mama are peste 35 de ani.

Testarea sindromului Klinefelter

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți îngrijorări cu privire la dezvoltarea fiului dvs. sau observați simptome tulburătoare ale sindromului Klinefelter în dumneavoastră sau în fiul dumneavoastră.

Sindromul Klinefelter nu este neapărat ceva grav, dar tratamentul poate ajuta la reducerea unora dintre simptome, dacă este necesar.

În multe cazuri, este detectat doar dacă un om cu afecțiune este supus testelor de fertilitate.

Medicul dumneavoastră poate suspecta sindromul Klinefelter după o examinare fizică și poate sugera trimiterea unui eșantion de sânge pentru a verifica nivelul hormonilor reproductivi.

Diagnosticul poate fi confirmat prin verificarea unei mostre de sânge pentru prezența cromozomului X suplimentar.

Tratamente pentru sindromul Klinefelter

Nu există remediu pentru sindromul Klinefelter, dar unele dintre problemele asociate cu afecțiunea pot fi tratate dacă este necesar.

Tratamentele posibile includ:

Terapia de înlocuire a testosteronului (TRT)

TRT presupune luarea de medicamente care conțin testosteron. Poate fi luat sub formă de geluri sau tablete la adolescenți sau administrat sub formă de gel sau injecții la bărbații adulți.

TRT poate fi considerat odată ce începe pubertatea și poate ajuta la dezvoltarea unei voci profunde, a părului facial și corporal, la creșterea masei musculare, la reducerea grăsimilor corporale și la îmbunătățirea energiei. Există, de asemenea, dovezi că poate ajuta la învățare și probleme de comportament.

Ar trebui să vedeți un specialist în hormonii copiilor (un medic endocrinolog pediatru) în acest moment.

Tratamentul de lungă durată la vârsta adultă poate ajuta, de asemenea, cu alte câteva probleme asociate cu sindromul Klinefelter – incluzând osteoporoza, starea de spirit scăzută, antrenarea sexuală redusă, stima de sine scăzută și niveluri scăzute de energie – deși nu poate inversa infertilitatea.

Mai multe informații și asistență

Dacă dumneavoastră sau fiul dumneavoastră a fost diagnosticat cu sindromul Klinefelter, s-ar putea să vă fie util să aflați mai multe despre el și să luați legătura cu alte persoane afectate de acesta.

Următoarele site-uri web vă pot ajuta: