Silicoză

Silicoza este o boală pulmonară de lungă durată cauzată de inhalarea unor cantități mari de praf de silice cristalină, de obicei peste mulți ani.

Silica este o substanță care se găsește în mod natural în anumite tipuri de piatră, rocă, nisip și argilă. Lucrul cu aceste materiale poate crea un praf foarte fin care poate fi ușor inhalat.

Odată ajuns în plămâni, particulele de praf sunt atacate de sistemul imunitar.

Aceasta provoacă umflarea (inflamația) și duce treptat la zone ale țesutului pulmonar întărit și cicatric (fibroză). Țesutul pulmonar cicatricat în acest fel nu funcționează corect.

Persoanele care lucrează în următoarele industrii prezintă un risc deosebit:

 • zidărie și tăiere de piatră – în special cu gresie
 • construcții și demolări – ca urmare a expunerii la beton și materiale de pavaj
 • fabricarea ceramicii, ceramicii și sticlei
 • minerit si cariere
 • nisip

semne si simptome

Simptomele silicozei durează de obicei mulți ani pentru a se dezvolta și este posibil să nu observați probleme decât după ce ați încetat să lucrați cu praful de silice.

Simptomele pot continua să se agraveze, chiar dacă nu mai sunteți expus.

Silicoza se dezvoltă de obicei după ce a fost expusă la silice timp de 10-20 de ani, deși uneori se poate dezvolta după 5-10 ani de expunere. Ocazional, poate apărea după doar câteva luni de expunere foarte grea.

Principalele simptome

Principalele simptome ale silicozei sunt:

Dacă starea continuă să se agraveze, aceste simptome pot deveni mai severe.

Unii oameni pot găsi în cele din urmă activități simple, cum ar fi mersul sau urcarea scărilor foarte dificile și pot fi în mare măsură limitate la casa sau patul lor.

Starea poate fi în cele din urmă fatală dacă plămânii încetează să funcționeze corect (insuficiență respiratorie) sau apar complicații grave, dar acest lucru este rar în Marea Britanie.

Probleme suplimentare

Silicoza poate crește, de asemenea, riscul de a obține alte afecțiuni grave și potențiale care pot pune viața în pericol, inclusiv:

Când să vă vedeți medicul

Vedeți medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că există posibilitatea de a avea silicoză.

Te vor întreba despre simptomele și istoricul muncii tale și îți vor asculta plămânii cu un stetoscop.

Vor dori să afle despre orice perioadă în care s-ar putea să fi fost expus la silice și dacă vi s-a eliberat vreun echipament de siguranță, cum ar fi o mască de față, când lucrați.

În cazul în care este suspectată silicoza, este posibil să fiți trimis la un specialist pentru teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul.

Testele pe care le-ați putea include includ:

 • un piept cu raze X pentru a detecta anomalii în structura plămânilor
 • o tomografie computerizată (tomografie) a pieptului pentru a produce imagini mai detaliate ale plămânilor
 • testarea funcției pulmonare (spirometrie), care implică respirația într-o mașină numită spirometru pentru a evalua cât de bine funcționează plămânii

Un test pentru TB poate fi, de asemenea, recomandat, deoarece aveți mai multe probabilități de a obține TBC dacă aveți silicoză.

Tratarea silicozei

Nu există remediu pentru silicoză, deoarece afectarea plămânilor nu poate fi inversată. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Afecțiunea poate continua să se înrăutățească, ceea ce duce la deteriorarea plămânilor și a dizabilității grave, deși acest lucru se poate întâmpla foarte lent pe parcursul mai multor ani.

Riscul de complicații poate fi redus dacă:

Vi se poate oferi oxigenoterapie pe termen lung dacă aveți dificultăți în respirație și dacă aveți niveluri scăzute de oxigen în sânge.

Medicamentele bronhodilatatoare pot fi, de asemenea, prescrise pentru a vă lărgi căile respiratorii și pentru a ușura respirația.

Vi se va administra un curs de antibiotice dacă dezvoltați o infecție bacteriană toracică.

În cazuri foarte grave, un transplant de plămâni poate fi o opțiune, deși există cerințe stricte de sănătate care trebuie îndeplinite înainte de a fi luate în considerare.

Prevenirea silicozei

Silicoza poate fi prevenită prin evitarea expunerii prelungite la praful de silice.

În Marea Britanie, toate locurile de muncă trebuie să respecte Regulamentul privind controlul substanțelor periculoase pentru sănătate din 2002 , care stabilește o limită de expunere la locul de muncă pentru silice.

Angajatorul dvs. ar trebui:

 • vă avertizează despre orice riscuri pentru sănătatea dumneavoastră
 • asigurați-vă că sunteți la curent cu procedurile corecte pentru a vă reduce riscul de expunere la praful de silice
 • furnizați-vă echipamentul necesar pentru a vă proteja

Puteți citi informații mai detaliate despre controlul expunerii la praful de silice (PDF, 99,5kb) pe site-ul Executivului pentru Sănătate și Siguranță.

Solicitarea compensației

Dacă ați fost diagnosticat cu silicoză, este posibil să puteți solicita despăgubiri într-unul din următoarele moduri:

 • beneficii de invaliditate pentru leziuni industriale – o sumă de bani plătită săptămânal persoanelor cu silicoză care au fost expuse la silice în timpul angajării (dar nu pentru o activitate independentă) și persoanelor care au silicoză și cancer pulmonar
 • lansați o cerere civilă de despăgubire prin instanțele de judecată (va trebui să primiți sfaturi legale despre cum să faceți acest lucru)
 • solicitați o sumă forfetară în compensație conform Legii Pneumoconiozei etc. (Compensarea lucrătorilor) din 1979 – dacă aveți silicoză sau sunteți dependent de cineva care a murit din cauza afecțiunii și nu ați putut primi compensații prin instanțele judecătorești deoarece angajatorul responsabil a încetat tranzacționarea

Puteți citi mai multe despre prestația de invaliditate pentru accidente industriale pe site-ul GOV.UK.