Pyoderma gangrenosum

Pyoderma gangrenosum este o afecțiune rară a pielii care provoacă ulcere dureroase. De obicei este tratabil, dar poate dura ceva timp pentru a se vindeca și poate lăsa cicatrici.

Pyoderma gangrenosum nu are legătură cu gangrena .

Simptome de pyoderma gangrenosum

Pyoderma gangrenosum apare, de obicei, subit, fie ca un cos mic, bump roșu sau blister de sânge.

Pielea se descompune apoi într-un ulcer dureros, cu o margine purpurie sau albastră care poate scurge lichid. Ulcerul poate crește rapid și se pot dezvolta mai multe în zonă.

Imagine cu pyoderma gangrenosum

Credit:

NAS Medical / Alamy Stock Photo


Dacă ulcerul se infectează, s-ar putea să vă simțiți rău și să dezvolți o temperatură ridicată (febră).

Pyoderma gangrenosum apare de obicei pe picioare, deși poate afecta orice zonă a pielii. Se dezvoltă uneori în jurul unei leziuni sau răni chirurgicale.

Când să solicitați sfaturi medicale

Consultați-vă medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă credeți că aveți pyoderma gangrenosum.

Este o afecțiune serioasă care poate progresa rapid, de aceea este important să o diagnosticăm și să o tratăm cât mai curând posibil.

Tratamentul precoce poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cicatrici .

Dacă aveți una dintre condițiile enumerate mai jos, puteți contacta echipa de îngrijire în locul medicului dumneavoastră.

Cauzele pyoderma gangrenosum

Nu se înțelege cauza exactă a pyoderma gangrenosum, dar se crede că este o reacție la o boală sau boală. Cu toate acestea, mulți oameni nu au nicio condiție înrudită și nu există un motiv evident pentru asta.

Reacția cutanată nu este transmisă copiilor de la părinți prin gene. De asemenea, nu este contagios, deci nu poate fi transferat de la sau la o altă persoană.

Reacția poate fi uneori declanșată de leziuni minore ale pielii sau de o vătămare – de exemplu, se poate dezvolta în jurul unei răni, o înțepătură a acului, o biopsie sau o mușcătură de insectă .

Atunci când țesutul pielii afectate este testat, acesta are de obicei o concentrație mare de neutrofile (globule albe din sânge implicate în inflamație). Aceasta înseamnă că pyoderma gangrenosum poate fi legată de supraactivitatea sistemului imunitar.

Persoanele cu risc de pyoderma gangrenosum

Persoanele cu următoarele afecțiuni de sănătate sunt cel mai probabil să dezvolte pyoderma gangrenosum, chiar dacă starea este ușoară sau este bine controlată:

Diagnosticul pyoderma gangrenosum

Nu există un test de sânge specific pentru pyoderma gangrenosum.

Dacă medicul dumneavoastră consideră că puteți avea afecțiunea, pot solicita unele teste, inclusiv:

  • luând o mostră mică de piele ( biopsie ) pentru a ajuta la excluderea altor cauze ale ulcerului cutanat
  • luând un tampon din rană pentru a verifica orice infecție
  • teste de sânge pentru a verifica condițiile asociate cu pyoderma gangrenosum

Tratarea pyoderma gangrenosum

Pyoderma gangrenosum se vindecă adesea cu tratamente relativ simple. Cu toate acestea, poate dura ceva timp și de multe ori lasă unele cicatrici în zona afectată.

Unii oameni se vindecă foarte lent, peste luni sau ani. Alții pot găsi că afecțiunea se elimină în câteva săptămâni. În unele cazuri, se întoarce după tratament.

Există o serie de opțiuni de tratament, dar nu există dovezi clare care să sugereze care este cea mai bună.

Îngrijirea plăgii

Este posibil să fie necesar să se aplice pansamente obișnuite pentru a absorbi orice descărcare și a ajuta la reținerea cremelor aplicate pe rană. Orice țesut grav deteriorat trebuie îndepărtat ușor de către un medic sau o asistentă medicală.

Creme, unguente sau injecții

Cremele sau unguentele puternice de steroizi sunt aplicate pe și în jurul ulcerelor, fie zilnic, fie în fiecare zi. Ele pot ajuta ulcerațiile să se vindece rapid, în special dacă ulcerul este mic și diagnosticat precoce.

În mod alternativ, un steroid numit triamcinolona poate fi injectat în marginea ulcerului. În cazuri mai severe, steroizii pot fi injectați într-o venă (intravenos).

Unguentul Tacrolimus s-a dovedit util și în tratarea ulcerelor de piodermă gangrenosum.

Tablete steroizi

Majoritatea persoanelor cu pyoderma gangrenosum trebuie să ia tablete de steroizi , fie singure, fie cu antibiotice . Acestea reduc inflamația și ajută ulcerele să se vindece.

Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a steroizilor este asociată cu reacții adverse grave, cum ar fi subțierea oaselor ( osteoporoza ), astfel încât acestea trebuie utilizate cu precauție.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale steroizilor .

Imunosupresoare

Se crede că Pyoderma gangrenosum este cauzată de un sistem imunitar hiperactiv. Imunosupresoarele sunt capabile să reducă durerea și să ajute ulcerele să se vindece.

Cu toate acestea, imunosupresoarele pot avea reacții adverse neplăcute și trebuie să fie administrate și monitorizate de un specialist.

Luați-vă numai imunosupresoare dacă medicul vă va prescrie.