Cicatricele

Cicatricea este o marcă lăsată pe piele după ce s-a vindecat o rană sau o vătămare.

Cicatricele sunt o parte naturală a procesului de vindecare. Majoritatea se vor estompa și vor deveni mai palide în timp, deși ele nu dispar complet complet.

Tipuri de cicatrici

O cicatrice poate fi o linie fină sau o gaură înfiptă pe piele sau o supraaglomerație anormală a țesutului.

Cicatrici normale de linie fină

O rană minoră ca o tăietură se va vindeca, de obicei, pentru a lăsa o linie roșie, ridicată, care va fi treptat mai palidă și mai flatată în timp.

Acest proces poate dura până la doi ani. Cicatricea nu va dispărea complet și veți fi lăsat cu o marcă sau linie vizibilă.

Cicatricile cu linii fine sunt frecvente în urma unei răni sau după operație. De obicei, nu sunt dureroase, dar pot fi mâncărimi timp de câteva luni.

La tipurile de piele mai întunecate, țesutul cicatricial se poate estompa pentru a lăsa o marcă albă sau albă. O cicatrice palidă poate fi mai evidentă pe pielea bronzată, deoarece țesutul cicatricial nu se bronzează.

Cicatrici keloide

O cicatrice keloidă este o supraagregare de țesut care apare atunci când se produce prea mult colagen la locul plăgii.

Cicatricea continuă să crească, chiar și după ce rana s-a vindecat.

Cicatricile keloide sunt ridicate deasupra pielii și sunt roșii sau violet atunci când sunt nou formate, înainte de a deveni treptat mai palide. Deseori sunt mâncărime sau dureroase și pot restricționa mișcarea dacă sunt strânse și lângă o articulație.

Cicatrici hipertrofice

La fel ca cicatricile keloide, cicatricile hipertrofice sunt rezultatul unui exces de colagen produs la locul unei plăgi.

Dar nu atât de mult colagen este produs în cicatricile hipertrofice în comparație cu cicatricile keloide.

De asemenea, spre deosebire de cicatricile keloide, cicatricile hipertrofice nu se extind dincolo de granița plăgii inițiale, dar pot continua să se îngroașe până la șase luni.

Cicatricile hipertrofice sunt roșii și crescute pentru a începe, înainte de a deveni mai flatate și mai palide pe parcursul mai multor ani.

Cicatricile puse sau scufundate

Unele cicatrici cauzate de afecțiunile pielii, cum ar fi acneea și varicela , pot avea un aspect scufundat sau înțepat.

Cicatricile îmbrăcate, cunoscute și sub denumirea de cicatrici atrofice sau „culegătoare de gheață”, pot apărea, de asemenea, ca urmare a unei leziuni care provoacă pierderea grăsimii subiacente.

Contracturile cicatriceale

Contracturile de cicatrice sunt adesea cauzate de arsuri .

Apar atunci când pielea „se micșorează”, ceea ce duce la o strângere și o restricție în mișcare.

Tratarea cicatricilor

Eliminarea completă a cicatricilor nu este posibilă, dar majoritatea cicatricilor se vor estompa treptat și vor deveni mai palide în timp.

Sunt disponibile o serie de tratamente care pot îmbunătăți aspectul unei cicatrici și pot ajuta la o mai puțin vizibilă.

Dacă cicatricea este inestetică, incomodă sau restrictivă, opțiunile de tratament pot include:

  • foi topice de silicon sau foi de silicon
  • pansamente sub presiune
  • steroizi
  • camuflarea pielii (machiaj)
  • interventie chirurgicala

În multe cazuri, se poate utiliza o combinație de tratamente.

Citiți mai multe despre tratarea cicatricilor .

Efectele emoționale ale cicatricii

Cicatricea te poate afecta atât fizic, cât și psihologic.

O cicatrice, mai ales dacă este pe fața ta, poate fi foarte supărătoare. Situația poate fi înrăutățită dacă simțiți că sunteți priviți.

Dacă evitați să întâlniți oameni din cauza aspectului dvs., este ușor să deveniți izolați social. Acest lucru poate duce la sentimente de depresie .

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă simțiți că cicatricile vă deprimă sau dacă vă afectează activitățile zilnice.

Citiți mai multe despre trăirea cu desfigurare facială și îmbunătățirea stimei de sine .

Ajutor si sustinere

O serie de grupuri și organizații de sprijin oferă ajutor și sfaturi pentru persoanele care trăiesc cu cicatrici.

Acestea includ:

Cum se formează în mod normal cicatricile

Cicatrizarea face parte din procesul natural de vindecare al organismului după ce țesutul este deteriorat.

Când pielea este rănită, țesuturile se rup, ceea ce determină eliberarea unei proteine numite colagen. Colagenul se acumulează acolo unde țesutul este deteriorat, ajutând la vindecarea și întărirea plăgii.

Noul colagen continuă să se formeze timp de mai multe luni, iar aportul de sânge crește, ceea ce face ca cicatricea să devină roșie, crescută și plină de umbră.

În timp, unele colagen se descompun la locul plăgii, iar aportul de sânge se reduce. Cicatricea devine treptat mai moale, mai moale și mai palidă.

Deși cicatricile sunt permanente, acestea pot dispărea pe o perioadă de până la doi ani. Este puțin probabil să se estompeze după acest timp.

Vergeturi

Vergeturile sunt dungi înguste sau linii care apar pe suprafața pielii atunci când stratul mai profund al pielii (dermul) rupe.

Adesea sunt cauzate de modificări hormonale care apar în timpul sarcinii sau pubertății sau ca urmare a culturismului sau a terapiei de înlocuire a hormonilor .