Granulomatoza cu poliangiita (granulomatoza Wegener)

Granulomatoza cu poliangiită (Medic de familieA) este o afecțiune rară în care vasele de sânge se inflamează. Afectează în principal urechile, nasul, sinusurile, rinichii și plămânii.

Oricine poate obține, inclusiv copii, dar este cel mai frecvent la persoanele de vârstă medie sau mai în vârstă.

Medic de familieA poate fi foarte grav, dar, cu medicamente, majoritatea oamenilor îl pot ține sub control și pot trăi în mare parte vieți normale.

Medic de familieA se numea granulomatoza Wegener.

Simptomele Medic de familieA

Medic de familieA poate provoca o serie de simptome în funcție de ce părți ale corpului sunt afectate.

Poate cauza:

Dacă nu este tratat, Medic de familieA poate provoca deteriorarea permanentă a unor părți ale corpului. De exemplu, poate schimba forma nasului sau poate opri rinichii să funcționeze corect.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că puteți avea simptome de Medic de familieA, mai ales dacă acestea nu dispar.

Medicul dumneavoastră poate face câteva verificări simple pentru a încerca să afle care este cauza simptomelor dvs. și vă poate consulta la un specialist din spital pentru teste suplimentare, dacă este necesar.

Dacă ați fost deja diagnosticat cu Medic de familieA, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă vreunul dintre simptomele vechi se întoarce sau dacă apar simptome noi. Este posibil ca tratamentul dvs. să fie necesar să fie ajustat.

Teste pentru Medic de familieA

Medic de familieA poate fi greu de diagnosticat. Aceasta provoacă o serie de simptome și sunt adesea similare cu cele ale unor afecțiuni mai frecvente.

Este posibil ca un medic specialist să aibă nevoie de mai multe verificări și teste înainte de a putea diagnostica Medic de familieA.

Aceasta poate implica:

Tratamente pentru Medic de familieA

Se consideră că Medic de familieA este cauzată de o problemă cu sistemul imunitar. Este tratat cu medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar.

Tratamentul implică trei etape principale.

1) Aducerea condiției sub control

Tratamentul urmărește mai întâi să aducă sub control simptomele Medic de familieA. Aceasta implică de obicei:

Toate acestea sunt medicamente puternice, deci asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră posibilele reacții adverse.

Unele persoane trebuie, de asemenea, să aibă un schimb de plasmă , unde o mașină este folosită pentru a filtra sângele pentru a elimina anticorpii nocivi legați de Medic de familieA.

Această primă etapă de tratament durează până când simptomele dvs. sunt sub control, care durează de obicei câteva luni.

2) Menținerea condiției sub control

Odată ce starea ta este sub control, tratamentul își propune să oprească revenirea simptomelor. Aceasta implică de obicei:

  • oprirea tratamentului cu ciclofosfamidă
  • administrarea de tablete dintr-un medicament mai puțin puternic care umezește sistemul imunitar, cum ar fi metotrexatul sau azatioprina
  • luând tablete steroizi în fiecare zi

Această etapă a tratamentului durează de obicei între doi și cinci ani.

3) Tratarea simptomelor dacă revin

Dacă simptomele vă revin sau aveți simptome noi (o recidivă) în orice moment, tratamentul dvs. poate fi schimbat sau repornit.

De exemplu, doza dvs. de steroizi poate fi crescută și este posibil să fie nevoie să aveți mai multe injecții cu ciclofosfamidă, să începeți tratamentul cu rituximab sau să aveți posibil un curs de schimb de plasmă.

Trăind cu Medic de familieA

Medic de familieA este o afecțiune gravă, dar, cu tratament, poate fi ținută de obicei sub control.

Majoritatea oamenilor pot duce viață în mare parte normală, deși este posibil să fie nevoie să luați medicamente timp de câțiva ani și veți avea controale periodice pentru a vă monitoriza starea în cazul în care simptomele vă vor reveni.

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu Medic de familieA au o recidivă în câțiva ani de la oprirea tratamentului. Tratamentul suplimentar poate ajuta la readucerea stării sub control dacă se întâmplă acest lucru.

Dacă Medic de familieA este severă sau nu este tratată rapid, există riscul ca problemele care să pună viața în viață ar putea apărea, cum ar fi deteriorarea permanentă a rinichilor care pot necesita un transplant de rinichi .

Acesta este motivul pentru care este important să contactați medicul cât mai curând posibil dacă simptomele vă revin sau dacă începeți să apară noi.

Suport și sfaturi dacă aveți Medic de familieA

Pentru mai multe informații și sfaturi, poate fi util să verificați site-ul Vasculitis UK .

Vasculita Marea Britanie este o organizație destinată persoanelor cu vasculită (inflamația vaselor de sânge). Medic de familieA este un tip de vasculită.

Site-ul Vasculitis Marea Britanie are informații despre viața cu vasculită , inclusiv sfaturi despre lucruri, cum ar fi dieta, beneficiile și asigurarea.

Cauzele Medic de familieA

Nu se cunoaște cauza exactă a Medic de familieA.

Se crede că se datorează ceva care nu merge bine cu sistemul imunitar, ceea ce îl face să atace și să inflameze vasele de sânge. Dar nu este clar de ce se întâmplă asta.

Este probabil ca persoanele cu Medic de familieA să aibă o genă care le face mai susceptibile de a obține afecțiunea. Poate fi declanșat de ceva precum virus sau infecție bacteriană, deși acest lucru nu a fost dovedit.

Numai genele nu sunt responsabile pentru Medic de familieA, deoarece este foarte neobișnuit să apară la două persoane din aceeași familie.