Disfagie (probleme de înghițire) – Diagnostic

Medicul dumneavoastră poate efectua o evaluare inițială a înghițirii. Acestea vă pot consulta pentru teste și tratamente suplimentare.

Medicul dumneavoastră va dori să știe:

  • cât timp ai avut semne de disfagie
  • indiferent dacă simptomele tale vin și pleacă sau se agravează
  • indiferent dacă disfagia v-a afectat capacitatea de a înghiți solide, lichide sau ambele
  • indiferent daca ai slabit

După o evaluare inițială, medicul dumneavoastră medical vă poate consulta pentru teste suplimentare și tratament cu:

  • un logoped și logoped (SLT)
  • un neurolog – specialist în afecțiuni care afectează creierul, nervii și măduva spinării
  • un gastroenterolog – specialist în tratarea afecțiunilor gulletului, stomacului și intestinelor

Testele vor ajuta la determinarea dacă disfagia dvs. se datorează unei probleme cu:

  • gura sau gâtul (disfagie orofaringiană)
  • esofagul tău (tubul care transportă mâncare de la gură la stomac, cunoscut sub numele de disfagie esofagiană)

Test de înghițire

Un test de înghițire este, de obicei, efectuat de un logoped și logoped (SLT) și poate oferi o bună evaluare inițială a abilităților tale de înghițire.

SLT vă va cere să înghițiți apă.

Va fi înregistrat timpul necesar pentru a bea apă și numărul de înghițiri necesare.

De asemenea, vi se va cere să mestecați și să înghițiți o bucată moale de budincă sau fructe, astfel încât SLT să poată privi cât de bine funcționează buzele, limba și mușchii din gât.

Videofluoroscopy

O videofluoroscopie evaluează capacitatea de înghițire. Are loc în departamentul de raze X și oferă o imagine în mișcare a înghițirii tale în timp real.

Vi se va cere să înghițiți diferite tipuri de alimente și băuturi de diferite consistențe, amestecate cu un lichid non-toxic numit bariu care apare pe razele X. Rezultatele sunt înregistrate, permițând studierea detaliată a problemelor de înghițire.

O videofluoroscopie durează de obicei aproximativ 30 de minute. De obicei, există câteva reacții adverse, deși bariul poate provoca constipație .

Nasoendoscopy

O nasendoscopie, uneori cunoscută sub numele de evaluare endoscopică fibreoptică a înghițirii (FEES), este o procedură utilizată pentru examinarea nasului și a căilor respiratorii superioare.

Un endoscop (un tub subțire, flexibil, cu o lumină și o cameră la un capăt) este introdus în nas, astfel încât specialistul să poată privi în gât și căile respiratorii superioare și să identifice orice blocaje sau zone cu probleme.

TAXELE pot fi de asemenea utilizate pentru testarea disfagiei orofaringiene după ce înghițiți o cantitate mică de lichid de testare (de obicei apă colorată sau lapte).

S-ar putea să vi se administreze un spray anestezic local în nas , dar pentru că aparatul foto nu merge atât de departe de gât, nu provoacă retragere. Procedura este foarte sigură și de obicei durează doar câteva minute.

Citiți mai multe despre endoscopie .

Teste specifice pentru disfagie esofagiană

Manometria și studiul de pH de 24 de ore – evaluează funcția esofagului tău. Un mic tub cu senzori de presiune este trecut prin nas în esofagul dvs. pentru a măsura cantitatea de acid care curge înapoi din stomac. Acest lucru poate ajuta la determinarea cauzei oricăror dificultăți de înghițire.

Gastroscopy diagnostic – de asemenea , cunoscut sub numele de endoscopie de diagnostic a stomacului sau OGD (oesophagogastroduodenoscopy), este un examen intern cu ajutorul unui endoscop (un tub subtire, flexibil , cu o lumina si o camera la un capăt).

Endoscopul este trecut pe gât și în esofag. Adesea poate detecta creșteri canceroase sau țesut cicatricial.

Evaluarea nutrițională

Este posibil să aveți nevoie de o evaluare nutrițională pentru a verifica dacă nu aveți lipsă de nutrienți (subnutriți . Aceasta va fi efectuată de un dietetician sau de un logoped și logoped (SLT).