Fură buzele și palatul

O fisură este un gol sau despicat în buza superioară și / sau acoperișul gurii (palat). Este prezent de la naștere.

Decalajul este acolo, deoarece părți ale feței bebelușului nu s-au unit împreună în timpul dezvoltării în pântece.

O buză și un palat clivat este cel mai frecvent defect de naștere facială în Marea Britanie, afectând aproximativ 1 din 700 de sugari.

Cum arată o buză și un palat despicat?

Bebelușii pot fi născuți cu buza fesieră, palatul fante sau ambele.

O buză poate afecta doar o parte a buzei sau pot exista 2 fante.

Imaginea buzelor fante

Credit:

DR MA ANSARY / BIBLIOTECA FOTO DE ȘTIINȚĂ


Poate varia de la o mică crestătură până la un decalaj larg care ajunge la nas.

Un palat despicat poate fi doar o deschidere în partea din spate a gurii sau poate fi o despărțire a palatului care se deplasează până la fața gurii.

Poza cu palatul despicat

Credit:

MORRIS HUBERLAND / BIBLIOTECA FOTO DE ȘTIINȚĂ


Uneori poate fi ascunsă de căptușeala acoperișului gurii.

Asociația Cleft Lip and Palate are o galerie foto cu imagini cu buzele și palatele fante înainte și după operație.

Probleme legate de buzele fante și palatul

O buza fanta si palatul fend pot provoca o serie de probleme, in special in primele luni dupa nastere, inainte de a se face operatia.

Problemele pot include:

Cele mai multe dintre aceste probleme se vor îmbunătăți după operație și cu tratamente precum terapia vorbirii și limbajului.

Cauzele buzelor și a palatului

O buză sau un palat despicat se întâmplă atunci când structurile care formează buza superioară sau palatul nu reușesc să se unească atunci când un copil se dezvoltă în pântece.

Motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru la unii bebeluși este adesea neclar. Este foarte puțin probabil să fi fost cauzat de orice ai făcut sau nu ai făcut în timpul sarcinii.

În câteva cazuri, buzele și palatul despicat sunt asociate cu:

În unele cazuri, o buză sau un palat fesier pot apărea ca parte a unei afecțiuni care determină o gamă mai largă de defecte la naștere, cum ar fi sindromul de ștergere 22q11 (numit uneori DiGeorge sau sindromul velocardiofacial) și secvența Pierre Robin .

Diagnosticarea buzelor și a palatului

O buză clivă este de obicei ridicată în timpul scanării anomaliei la jumătatea sarcinii, efectuată atunci când sunteți între 18 și 21 de săptămâni de sarcină. Nu toate buzele fante vor fi evidente pe această scanare și este foarte dificil să detectați un palat de fisură pe o scanare cu ultrasunete.

În cazul în care o buză sau un palat fesier nu apar la scanare, de obicei este diagnosticat imediat după naștere sau în timpul examinării fizice a nounăscutului efectuat în 72 de ore de la naștere.

Când este diagnosticată o buză sau un burtă fesieră, veți fi trimis la o echipă specializată în fesele , care va explica starea copilului dvs., va discuta despre tratamentele de care au nevoie și va răspunde la orice întrebare.

De asemenea, vă poate fi util să contactați un grup de asistență, cum ar fi Asociația Cleft Lip and Palate Association , care vă poate oferi sfaturi și vă pot pune în legătură cu părinții aflați într-o situație similară.

Tratamente pentru buzele fante și palatul

Buzele fantei și palatul fantei sunt tratate la centrele speciale ale fesurilor .

Copilul dvs. va avea, de obicei, un plan de îngrijire de lungă durată care conturează tratamentele și evaluările de care vor avea nevoie pe măsură ce vor crește.

Principalele tratamente sunt:

Citiți mai multe despre tratamentul buzelor și al palatului .

Perspective pentru buzele fante și palatul

Majoritatea copiilor tratați pentru buza fesă sau palat cresc pentru a avea o viață complet normală.

Majoritatea copiilor afectați nu vor avea alte probleme medicale grave, iar tratamentul poate îmbunătăți, de obicei, aspectul feței și probleme cu hrănirea și vorbirea.

Chirurgia pentru repararea buzelor poate lăsa o mică cicatrice roz deasupra buzelor. Acest lucru se va estompa în timp și va deveni mai puțin observabil pe măsură ce copilul tău va îmbătrâni.

Imagini cu buza fanta inainte si dupa operatie

Credit:

Maos / Thinkstock


Unii adulți care au avut reparația buzelor sau a buzelor pot fi conștienți de sine sau nemulțumiți de aspectul lor. Medicul dumneavoastră poate să vă trimită înapoi la un centru fesier pentru tratament și asistență suplimentară dacă există probleme în curs.

Se va întâmpla din nou o buză și un gust palat?

Majoritatea cazurilor de buză sau buză clivată sunt unice și este puțin probabil să aveți un alt copil cu afecțiunea.

Riscul de a avea un copil cu buza sau buză clivită este ușor crescut dacă ați avut un copil cu afecțiunea anterioară, dar se consideră că șansele să se întâmple sunt în jur de 2 până la 8%.

Dacă fie dumneavoastră, fie partenerul dvs. s-au născut cu o buză sau un buză fantașă, șansa dvs. de a avea un copil cu o fisură este, de asemenea, în jur de 2 până la 8%.

Șansele ca un alt copil să se nască cu o fanta sau ca un părinte să-i treacă afecțiunea copilului lor poate fi mai mare în cazurile legate de o afecțiune genetică.

De exemplu, un părinte cu sindrom de ștergere 22q11 (sindromul DiGeorge) are o șansă de 1 din 2 de a trece afecțiunea copilului lor.

Informații despre copilul tău

În cazul în care copilul dumneavoastră are buza sau buza fesieră, echipa dvs. de fente va transmite informații despre acestea către Serviciul Național de Anomalie Congenitală și Înregistrare a Bolilor Rare (NCARDRS).

Acest lucru îi ajută pe oamenii de știință să caute modalități mai bune de a preveni și trata această afecțiune. Puteți renunța oricând la registru.

Aflați mai multe despre registru .