Akalazia

Achalazia este o afecțiune rară a conductei alimentare (esofag), ceea ce poate îngreuna înghițirea alimentelor și a băuturilor.

În mod normal, mușchii esofagului se contractă pentru a stoarce mâncarea spre stomac. Un inel de mușchi la sfârșitul conductei alimentare se relaxează apoi pentru a lăsa mâncarea în stomac.

În achalazie, mușchii esofagului nu se contractă corect și inelul mușchiului nu se poate deschide corect sau nu se deschide deloc. Mâncarea și băutura nu pot trece în stomac și rămân blocate. Adesea este readus înapoi.

Simptomele achalaziei

Nu toată lumea cu achalazie va avea simptome.

Dar majoritatea persoanelor cu acalazie le va fi greu să înghită mâncare sau băutură (cunoscută sub numele de disfagie ). Înghițirea tinde să devină treptat mai dificilă sau mai dureroasă peste câțiva ani, până în momentul în care uneori este imposibilă.

Alte simptome includ:

Simptomele achalaziei pot începe în orice moment al vieții.

Acalazia netratată pe termen lung crește foarte ușor riscul de dezvoltare a cancerului esofagului . Aceasta înseamnă că este important să obțineți imediat un tratament adecvat pentru achalazie, chiar dacă simptomele dvs. nu vă deranjează.

Cauzele achalaziei

Ahaslazia se crede că se întâmplă atunci când nervii din esofag se deteriorează și nu mai funcționează corect, motiv pentru care mușchii și inelul mușchilor nu funcționează. Nu se cunoaște cauza exactă a acestui lucru.

La unele persoane, acesta poate fi legat de o infecție virală. Poate fi asociat și cu o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar al organismului atacă celulele, țesuturile și organele sănătoase.

În cazuri foarte rare, achalazia poate apărea în familii.

Diagnosticarea achalaziei

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că aveți acalazie din simptomele dvs., veți fi trimis la spital pentru a face unele teste de diagnostic. Akalazia poate fi , de asemenea , diagnosticată în timpul unei anchete, cum ar fi un piept cu raze X , pentru un alt motiv.

Testele pentru achalazie includ:

  • Manometrie – un tub de plastic mic este trecut prin gură sau nas în esofag pentru a măsura presiunea musculară de-a lungul acestuia în diferite puncte.
  • Înghițire de bariu – beți un lichid alb care conține bariu chimic și sunt luate raze X. Bariul apare clar pe radiografie, astfel încât medicul poate vedea cât durează pentru a vă deplasa în stomac.
  • Endoscopie – un instrument subțire, flexibil numit endoscop este trecut în jos pe gât pentru a permite medicului să privească direct mucoasa esofagului, inelul mușchiului și stomacului.

Tratamente pentru achalazie

Nu există nici un remediu pentru achalazie, dar tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la ușurarea înghițirii.

Medicii dumneavoastră vă vor vorbi despre riscurile și beneficiile diferitelor opțiuni de tratament.

Medicament

Medicamentele, cum ar fi nitrații sau nifedipina, pot ajuta la relaxarea mușchilor din esofag. Acest lucru face înghițirea mai ușoară și mai puțin dureroasă pentru unii, deși nu funcționează pentru toată lumea.

Efectul durează doar o perioadă scurtă de timp, astfel încât medicamentul poate fi utilizat pentru a ușura simptomele în timp ce așteptați un tratament mai permanent. Acestea pot cauza dureri de cap, dar acest lucru se îmbunătățește, de obicei, în timp.

Întinderea mușchiului (dilatarea balonului)

Sub un anestezic sedativ sau general , un balon este trecut în esofag folosind un tub lung și subțire ( endoscop ). Balonul este apoi umflat pentru a ajuta la întinderea inelului de mușchi care lasă mâncarea în stomac.

Acest lucru îmbunătățește înghițirea pentru majoritatea oamenilor, dar este posibil să aveți nevoie de tratament de mai multe ori înainte ca simptomele să se îmbunătățească.

Dilatarea balonului prezintă un risc mic de rupere a esofagului (ruptură esofagiană) care poate necesita o intervenție chirurgicală de urgență.

Injecție cu botox

Folosind un endoscop, Botox este injectat în inelul de mușchi care lasă mâncarea în stomacul tău, determinându-l să se relaxeze.

De obicei este eficient câteva luni și, ocazional, câțiva ani, dar trebuie repetat. Aceasta este de obicei nedureroasă și poate fi folosită pentru alinarea temporară la persoanele care nu sunt capabile să aibă alte tratamente.

Interventie chirurgicala

Sub anestezic general, fibrele musculare din inelul de mușchi care lasă alimentele în stomac sunt tăiate. Aceasta se face folosind chirurgia gaurilor cheii ( laparoscopie ) și se numește Myotomia lui Heller.

Poate face înghițirea permanentă mai ușoară.

Adesea, o a doua procedură va fi făcută în același timp, pentru a vă opri obținerea refluxului acid și arsurilor la stomac , ceea ce poate fi un efect secundar al operației Myotomy a lui Heller. Chirurgul tău îți va vorbi despre asta.

În cazuri foarte rare, unele persoane pot avea nevoie de o operație pentru a îndepărta o parte din esofagul lor.

Tratament de urmărire

Dilatarea balonului și intervenția chirurgicală pot provoca reacții adverse, cum ar fi refluxul acid, arsuri la stomac și dureri în piept. Medicul dumneavoastră poate fi capabil să vă prescrie medicamente care să vă ajute în acest sens, iar chirurgul dumneavoastră vă poate sugera să luați acest medicament de rutină.

Citiți mai multe despre tratamentele pentru refluxul acid și arsurile la stomac .

Este normal ca durerile toracice să persiste o perioadă după tratament. Consumul de apă rece poate ajuta la ameliorarea acestui lucru.

Ar trebui să vă prezentați medicul dumneavoastră de familie dacă mai aveți dificultăți la înghițire sau continuați să pierdeți în greutate după tratament.