Prostatita

Prostatita este inflamația (umflarea) glandei prostatei. Poate fi foarte dureros și chinuitor, dar de multe ori se va îmbunătăți.

Prostata este o glandă mică întâlnită la bărbați care se află între penis și vezică. Produce lichid amestecat cu spermatozoizi pentru a crea spermă.

Spre deosebire de alte afecțiuni ale prostatei, cum ar fi mărirea prostatei sau cancerul de prostată , care afectează de obicei bărbații în vârstă, prostatita se poate dezvolta la bărbați de toate vârstele. Dar afectează frecvent bărbații cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.

Există 2 tipuri principale de prostatită:

  • prostatită cronică – în care simptomele vin și merg pe o perioadă de câteva luni; este cel mai frecvent tip și nu este cauzat de obicei de o infecție
  • prostatită acută – unde simptomele sunt severe și se dezvoltă brusc; este rar, dar poate fi grav și necesită tratament imediat și este întotdeauna cauzat de o infecție

Simptomele prostatitei

Prostită acută

Printre simptomele prostatitei acute se numără:

Consultați imediat un medic de familie dacă aveți aceste simptome, astfel încât cauza poate fi investigată și se recomandă un tratament adecvat.

Prostită cronică

Puteți avea prostatită cronică dacă ați avut următoarele simptome timp de cel puțin 3 luni:

  • dureri în interiorul și în jurul penisului, testiculelor, anusului, abdomenului inferior sau spatelui inferior
  • durere atunci când faceți pipi, o nevoie frecventă sau urgentă de a face pipi, în special noaptea sau de a face pipi „stop-start”
  • o prostată mărită sau fragedă la examen rectal, deși în unele cazuri poate fi normală
  • probleme sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă , dureri la ejaculare sau durere pelvină după sex

Aceste simptome pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții tale.

Dar, în majoritatea cazurilor, se vor îmbunătăți treptat în timp și cu tratament.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați un medic de familie dacă aveți simptome de prostatită, cum ar fi dureri pelvine, dificultate sau durere atunci când faceți pipi sau ejaculare dureroasă.

Vor întreba despre problemele pe care le întâmpinați și vă vor examina burtica.

De asemenea, puteți face un examen digital rectal . Aici medicul introduce un deget mănușat în fundul tău, pentru a simți anomalii. Puteți prezenta un anumit disconfort dacă prostata dvs. este umflată sau fragedă.

Urina dvs. va fi de obicei testată pentru a detecta semne de infecție și puteți fi trimis la un specialist pentru teste suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni.

Consultați imediat un medic de familie dacă aveți simptome severe și subite de prostatită.

Puteți avea prostatită acută, care trebuie evaluată și tratată rapid, deoarece poate provoca probleme grave, cum ar fi imposibilitatea bruscă de a trece urina.

Dacă aveți simptome persistente (prostatită cronică), puteți fi trimis la un medic specializat în probleme urinare (un urolog) pentru evaluare și management de specialitate.

Tratarea prostatitei

Tratamentul pentru prostatită va depinde dacă aveți prostatită acută sau cronică.

Prostită acută

Prostita acută (unde simptomele sunt subite și severe) este de obicei tratată cu analgezice și un ciclu de antibiotice de 2 până la 4 săptămâni.

Tratamentul spitalicesc poate fi necesar dacă sunteți foarte bolnav sau nu puteți trece urina (retenție urinară acută) .

Prostită cronică

Tratamentul pentru prostatita cronică (unde simptomele vin și trec de mai multe luni) are drept scop, de obicei, controlul simptomelor.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera următoarele tratamente:

  • calmante, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul , pot ajuta la ameliorarea durerii
  • un medicament numit alfa-blocant poate fi, de asemenea, prescris dacă aveți probleme cu urinarea; acestea pot ajuta la relaxarea musculaturii glandei prostatei și a bazei vezicii urinare
  • ocazional, se pot prescrie antibiotice chiar dacă nu se găsește infecție; asta pentru a vedea dacă starea ta se îmbunătățește

Scopul este de a reduce simptomele la un nivel în care acestea interferează mai puțin cu activitățile de zi cu zi.

Se poate lua în considerare și o trimitere la clinica locală de durere .

Ce provoacă prostatita?

Prostita acută este de obicei cauzată atunci când bacteriile din tractul urinar intră în prostată.

Traiectul urinar include vezica urinară, rinichii, tuburile care leagă rinichii cu vezica urinară (uretere) și uretra.

În prostatita cronică, de obicei, nu se pot găsi semne de infecție în glanda prostatei. În aceste cazuri, cauza simptomelor nu este clară.

Factorii de risc pentru prostatită

Factorii de risc pentru prostatita acută includ:

Factorii de risc pentru prostatita cronică includ:

perspectivă

Prostită acută

De obicei, prostatita acută se șterge cu un curs de antibiotice. Este important să iei cursul complet pentru a te asigura că infecția se șterge complet.

Rar, pot apărea și alte complicații ale prostatitei acute.

Retenție urinară acută

Deoarece urina care trece poate fi foarte dureroasă, urina se poate acumula în vezica urinară, provocând dureri în burtica inferioară (abdomen) și neputând să treacă deloc urina.

Pentru a ușura acest lucru, este nevoie de un cateter (un tub subțire, flexibil, gol).

Abcesul de prostată

Dacă antibioticele nu sunt eficiente în tratarea infecției prostatei, rareori se poate dezvolta un abces în glanda prostatei.

Medicul dumneavoastră poate suspecta acest lucru dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc în ciuda tratamentului cu antibiotice.

Pentru a confirma acest lucru, vor fi necesare teste suplimentare, cum ar fi o scanare cu ultrasunete sau o tomografie a glandei prostatei.

Dacă este prezent un abces, veți avea nevoie de o operație pentru a-l scurge.

Prostită cronică

Prostita cronică poate fi dificil de tratat, deoarece nu se știe prea multe despre ce o provoacă.

Majoritatea bărbaților se vor recupera treptat cu tratament, dar acest lucru poate dura câteva luni sau ani.

Unii bărbați cu prostatită își găsesc simptomele revenirea (recidiva) ulterior, ceea ce va necesita un tratament suplimentar.

Prostatita nu este cancer de prostată și în prezent nu există dovezi clare că vă crește șansele de a dezvolta cancer de prostată.