Policitemiei

Policitemia, cunoscută și sub denumirea de eritrocitoză, înseamnă că are o concentrație mare de globule roșii în sângele tău.

Aceasta face ca sângele să fie mai gros și mai puțin capabil să circule prin vase de sânge și organe. Multe dintre simptomele policitemiei sunt cauzate de acest flux lent de sânge.

Simptomele policitemiei

Nu toată lumea cu policitemie are simptome – dar mulți o fac.

Faceți o programare pentru a vedea medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente de policitemie. Acestea includ:

Când să solicitați sfaturi medicale imediate

Policitemia poate provoca cheaguri de sânge . Acestea vă pun în pericol problemele care vă pun viața în pericol, cum ar fi:

 • embolii pulmonare – blocaj în vasul de sânge care transportă sânge din inimă până la plămâni
 • tromboză venoasă profundă (DVT) – un blocaj care se formează în vasele de sânge de la picior înainte de a vă deplasa în altă parte a corpului

Căutați imediat asistență medicală dacă dumneavoastră sau cineva cu care sunteți prezintă semne de DVT sau de o embolie pulmonară. Acestea includ:

 • durere, umflare, roșeață și tandrețe într-unul din picioare
 • o durere grea în zona afectată
 • pielea caldă în zona cheagului
 • lipsă de aer
 • dureri de piept sau de spate
 • tușind sânge
 • simțindu-se cu capul sau amețit
 • leșin

De asemenea, policitemia crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Căutați ajutor medical de urgență dacă credeți că dumneavoastră sau cineva cu care sunteți suferă un atac de cord sau un accident vascular cerebral .

Ce provoacă policitemia?

Policitemia poate fi împărțită în mai multe tipuri diferite, în funcție de cauza de bază. În unele cazuri, o cauză de bază nu poate fi identificată.

Policitemie aparentă

„Policitemia aparentă” este cea în care numărul de celule roșii este normal, dar ai o cantitate redusă de lichid numit plasmă în sângele tău, făcându-l mai gros.

Policitemia aparentă este adesea cauzată de excesul de greutate, fumatul, consumul de prea mult alcool sau luarea anumitor medicamente – inclusiv diuretice (tablete pentru hipertensiune arterială care te fac să faci pipi mai mult).

Policitemia aparentă se poate îmbunătăți dacă se identifică și se administrează cauza de bază. Întreruperea fumatului sau reducerea consumului de alcool, de exemplu, vă poate ajuta.

Policitemie relativă

Acest lucru este similar cu policitemia aparentă. Se poate întâmpla ca urmare a deshidratării.

Policitemie absolută

„Policitemia absolută” este locul în care corpul tău produce prea multe globule roșii. Există 2 tipuri principale:

 • policitemie primară – există o problemă în celulele produse de măduva osoasă care devin globule roșii; cel mai frecvent tip este cunoscut sub numele de policitemie vera (PV)
 • policitemie secundară – sunt produse prea multe globule roșii ca rezultat al unei afecțiuni subiacente

Policitemie vera (PV)

PV este rar. De obicei este cauzată de o modificare a genei JAK2, care determină celulele măduvei osoase să producă prea multe globule roșii.

Celulele afectate ale măduvei afectate se pot dezvolta și în alte celule care se găsesc în sânge, ceea ce înseamnă că persoanele cu PV pot avea, de asemenea, un număr anormal de mare atât de trombocite, cât și de celule din sânge alb.

Deși cauzată de o modificare genetică, PV nu este de obicei moștenită. Majoritatea cazurilor apar mai târziu în viață. Vârsta medie la diagnostic este de 60 de ani.

Policitemie secundară

Policitemia secundară este cea în care o afecțiune de bază determină producerea mai multă eritropoietină. Acesta este un hormon produs de rinichi care stimulează celulele măduvei osoase să producă globule roșii.

Condițiile de sănătate care pot provoca policitemie secundară includ:

Cum este diagnosticată policitemia

Policitemia poate fi diagnosticată prin efectuarea unui test de sânge pentru a verifica:

O concentrație mare de globule roșii sugerează că aveți policitemie.

Policitemia este uneori descoperită doar în timpul unui test de sânge de rutină dintr-un alt motiv.

Medicul dumneavoastră poate să vă adreseze la un hematolog (specialist în tulburări de sânge) pentru mai multe teste, pentru a confirma diagnosticul și pentru a determina cauza de bază.

Acestea pot include:

 • un test de sânge pentru a căuta gena JAK2 modificată
 • o scanare cu ultrasunete a burtei tale pentru a căuta probleme la rinichi

Tratamente pentru policitemie

Tratamentul pentru policitemie are ca scop prevenirea simptomelor și complicațiilor (cum ar fi cheagurile de sânge) și tratarea oricăror cauze subiacente.

Venezecție (eliminarea sângelui)

Vezecția este cel mai simplu și rapid mod de a reduce numărul de celule roșii din sângele tău. Poate fi recomandat dacă aveți PV, istoric de cheaguri de sânge sau simptome care sugerează că sângele dvs. este prea gros.

Venezecția presupune eliminarea a aproximativ 1 pictură (jumătate de litru) de sânge la un moment dat, într-un mod similar procedurii utilizate pentru donarea de sânge .

Cât de des este necesar acest lucru va fi diferit pentru fiecare persoană. La început, este posibil să aveți nevoie de tratament în fiecare săptămână, dar odată ce policitemia vă este sub control, este posibil să aveți nevoie doar de aceasta la fiecare 6 până la 12 săptămâni sau mai puțin.

Pentru mai multe informații, citiți un prospect despre efectuarea unei venezecții (PDF, 336kb) .

Medicament pentru reducerea hematiilor

În caz de PV, medicamentul poate fi prescris pentru a încetini producția de globule roșii.

Multe medicamente diferite sunt disponibile, iar specialistul dvs. va ține cont de vârsta și sănătatea dvs., de reacția la venezecare și de numărul de globule roșii atunci când o alegeți pe cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Exemplele includ:

 • hidroxicarbamidă – acest medicament este luat sub formă de tablete în fiecare dimineață și este în general bine tolerat. Dar nu ar trebui să o luați dacă sunteți gravidă sau încercați să rămâneți gravidă
 • interferon – acest medicament este administrat prin injectare în abdomen sau coapsă de 1 până la 3 ori pe săptămână. Îl poți injecta singur acasă, odată ce ai făcut cunoștință despre cum să faci. Interferonul are avantajul că poate fi luat în sarcină, dar poate provoca reacții adverse neplăcute, cum ar fi căderea părului și simptome asemănătoare gripei

Medicament pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge

Dacă aveți PV, se pot prescrie zilnic comprimate de aspirină cu doze mici pentru a ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge și la reducerea riscului de complicații grave.

De asemenea, vi se poate oferi tratament cu aspirină în doze mici, dacă aveți policitemie aparentă sau secundară și o altă problemă de sănătate care vă afectează vasele de sânge, cum ar fi bolile coronariene sau bolile cerebrovasculare .

Tratarea și prevenirea altor simptome

Unele persoane pot avea, de asemenea, nevoie de tratament pentru orice alte simptome sau complicații ale policitemiei pe care le au sau pentru orice cauză care stă la baza afecțiunii.

De exemplu, vi se poate administra un medicament care să ajute la ameliorarea mâncărimii sau la gestionarea BPOC. Citiți mai multe despre:

tratamente pentru mâncărime

tratarea BPOC

Modificări ale stilului de viață care ajută

Pe lângă îmbunătățirea unor cazuri de policitemie aparentă, modificarea stilului de viață sănătos poate reduce, de asemenea, riscul formării de cheaguri de sânge potențial grave pentru persoanele cu toate tipurile de policitemie.

A avea policitemie înseamnă că aveți deja un risc ridicat de a face cheag de sânge, iar faptul de a fi supraponderal sau de a fuma nu face decât să crească acest risc.

Puteți găsi utile următoarele sfaturi și informații:

Pierzând greutate

calculator de greutate sănătos

prevenirea bolilor cardiovasculare

gestionarea tensiunii arteriale ridicate

încetarea fumatului

Perspective pentru policitemie

Perspectiva pentru policitemie depinde în mare măsură de cauza de bază.

Multe cazuri sunt ușoare și nu pot duce la complicații suplimentare. Cu toate acestea, unele cazuri – în special cazurile de PV – pot fi mai grave și necesită tratament pe termen lung.

Dacă este bine controlată, policitemia nu ar trebui să-ți afecteze speranța de viață și ar trebui să poți trăi o viață normală. Cu toate acestea, persoanele cu PV pot avea o speranță de viață ușor mai mică decât în mod normal, din cauza riscului crescut de probleme, cum ar fi atacuri de cord și lovituri.

PV poate provoca uneori și cicatrizarea măduvei osoase (mielofibroză), ceea ce poate duce în cele din urmă la faptul că aveți prea puține celule din sânge. În unele cazuri rare, se poate transforma într-un tip de cancer numit leucemie mieloidă acută (AML) .