Menopauza precoce

Menopauza precoce se întâmplă atunci când perioadele unei femei se opresc înainte de vârsta de 45 de ani. Se poate întâmpla în mod natural sau ca efect secundar al unor tratamente.

Pentru majoritatea femeilor, menopauza începe între 45 și 55 de ani.

Dacă aveți sub 45 de ani și ați observat că perioadele dvs. devin rare sau se opresc cu totul, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră.

Cauzele menopauzei precoce

Ovarele nu mai funcționează

Menopauza timpurie se poate întâmpla în mod natural dacă ovarele unei femei încetează să mai creeze niveluri normale ale anumitor hormoni, în special hormonii estrogeni.

Aceasta este uneori numită insuficiență ovariană prematură sau insuficiență ovariană primară.

Cauza insuficienței ovariene premature nu este adesea necunoscută, dar la unele femei poate fi cauzată de:

Insuficiența ovariană prematură poate apărea uneori în familii. Acesta ar putea fi cazul în care vreuna dintre rudele tale a trecut prin menopauză la o vârstă foarte fragedă (20 de ani sau 30 de ani).

Tratamente contra cancerului

Radioterapia și chimioterapia pot provoca insuficiență ovariană prematură. Aceasta poate fi permanentă sau temporară.

Riscul dvs. de a avea o menopauză precoce va depinde de:

  • varsta ta – fetele care inca nu au ajuns la pubertate pot tolera un tratament mai puternic decat femeile in varsta
  • tipul de tratament pe care vi-l administrați – diferite tipuri de chimioterapie pot afecta diferit ovarele
  • unde pe focul tău este concentrată orice radioterapie – riscul de a dezvolta menopauză prematură este mai mare dacă ai tratament radioterapeutic în jurul creierului sau pelvisului.

Chirurgie pentru îndepărtarea ovarelor

Îndepărtarea chirurgicală a ambelor ovare va duce, de asemenea, la menopauza prematură sau precoce.

De exemplu, ovarele pot fi nevoite să fie îndepărtate în timpul unei histerectomii (o operație de îndepărtare a uterului).

Simptomele menopauzei precoce

Principalul simptom al menopauzei precoce este perioadele care devin rare sau se opresc complet fără alt motiv (cum ar fi sarcina).

Unele femei pot avea și alte simptome tipice ale menopauzei, inclusiv:

Citiți mai multe despre simptomele menopauzei .

Femeile care trec prin menopauză timpurie au, de asemenea, un risc crescut de osteoporoză și boli cardiovasculare din cauza nivelului scăzut de hormoni estrogeni.

Diagnosticarea menopauzei precoce

Medicul dumneavoastră ar trebui să poată face un diagnostic al menopauzei precoce pe baza simptomelor, istoricului familial și testelor de sânge pentru a vă verifica nivelul hormonilor.

Poți fi trimis la un specialist.

Tratamente pentru menopauză precoce

Principalul tratament pentru menopauză precoce este fie pilula contraceptivă combinată, fie HRT pentru a compensa hormonii care lipsesc.

Medicul dumneavoastră va recomanda probabil să luați acest tratament pe termen lung, dincolo de vârsta „normală” a menopauzei naturale (aproximativ 52 de ani în medie), pentru a vă oferi o protecție de durată.

Dacă ați avut anumite tipuri de cancer, cum ar fi anumite tipuri de cancer de sân, este posibil să nu puteți avea tratament hormonal.

Medicul dumneavoastră va vorbi despre alte opțiuni de tratament și modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă protejați sănătatea.

Dacă tot simțiți simptome, medicul dumneavoastră de familie vă poate consulta la un centru de menopauză de specialitate.

Citiți mai multe despre tratarea simptomelor menopauzei .

Obținerea de sprijin

Trecerea timpurie a menopauzei poate fi foarte dificilă și supărătoare.

Menopauza precoce permanentă vă va afecta abilitatea de a avea copii în mod natural. Acest lucru poate fi foarte chinuitor pentru femeile de toate vârstele.

Este posibil să mai aveți copii utilizând FIV și ouă donate de la o altă femeie sau folosind propriile ouă dacă ați păstrat unele. Sarcina și adopția pot fi, de asemenea, opțiuni pentru dvs.

Grupurile de consiliere și sprijin pot fi de ajutor.

Iată câteva pe care poate doriți să încercați: