Avortul – Ce se întâmplă

Avorturile pot fi efectuate numai în spitale sau clinici autorizate.

De obicei, nu va trebui să stați peste noapte în clinică sau spital, dar poate fi necesar să participați la mai multe întâlniri în zile diferite.

Înainte de avort

Înainte de a face avort, va trebui să participați la o programare de evaluare la spital sau clinică.

În timpul acestei evaluări, puteți:

Când sunteți sigur că doriți să mergeți mai departe cu avortul, vi se va solicita să semnați un formular de consimțământ și va fi stabilită o dată pentru avort. Vă puteți răzgândi în orice moment până la începerea procedurii.

Metode de avort

Există două tipuri principale de avort:

  • avort medical („pilula avortului”) – luând medicamente pentru a pune capăt sarcinii
  • avort chirurgical – o procedură minoră pentru înlăturarea sarcinii

Avorturile medicale și chirurgicale pot fi efectuate în general numai până la 24 de săptămâni de sarcină.

Dar în circumstanțe excepționale, avortul poate avea loc după 24 de săptămâni – de exemplu, dacă există un risc pentru viață sau există probleme cu dezvoltarea copilului.

Vi se poate oferi o alegere a metodei pe care o preferați de fiecare dată când este posibil.

Avort medical

Un avort medical presupune luarea de medicamente pentru a pune capăt sarcinii. Nu necesită intervenții chirurgicale sau anestezice și poate fi utilizat în orice stadiu de sarcină.

Ea implică următorii pași:

  • mai întâi luați un medicament numit mifepristonă – acest lucru oprește hormonul care permite sarcinii să continue să funcționeze; vei putea să te duci acasă după aceea și să îți continui activitățile normale
  • de obicei, 24 până la 48 de ore mai târziu, aveți o altă întâlnire în care luați un al doilea medicament numit misoprostol – acesta va fi fie o tabletă pe care o puteți înghiți, lăsați să se dizolve sub limbă sau între obraz și gumă sau să vă puneți în interiorul vaginului
  • în termen de patru până la șase ore, mucoasa pântecelui se descompune, provocând sângerare și pierderea sarcinii – este posibil să fiți nevoit să stați la clinică în timp ce se întâmplă acest lucru sau poate veți putea merge acasă

Dacă un avort medical se efectuează după nouă săptămâni, este posibil să aveți nevoie de mai multe doze de misoprostol și este mai probabil să aveți nevoie să stați în clinică sau spital. Ocazional, sarcina nu trece și este necesară o operație mică pentru a o înlătura.

Avort chirurgical

Avortul chirurgical presupune efectuarea unei proceduri cu anestezic local (unde zona este amorțită), sedare conștientă (unde ești relaxat, dar treaz) sau anestezic general (unde dormi).

Există două metode.

Aspirația în vid sau aspirație

Poate fi utilizat până la 15 săptămâni de sarcină. Ea presupune introducerea unui tub prin intrarea în pântec (colul uterin) și în pântecul tău. Sarcina este apoi îndepărtată cu ajutorul aspirației.

Mai întâi colul tău va fi lărgit (dilatat) ușor. O tabletă poate fi plasată în vagin sau luată pe gură cu câteva ore înainte pentru a înmuia colul uterin și a face mai ușoară deschiderea.

Ameliorarea durerii este administrată de obicei folosind medicamente pe care le luați pe cale orală și anestezic local, care este un medicament amorțitor injectat în colul uterin. De asemenea, vi se poate oferi o anumită sedare, care se administrează prin injecție. De obicei, nu este nevoie de anestezic general.

Aspirația în vid durează aproximativ 5 până la 10 minute, iar majoritatea femeilor pleacă acasă câteva ore mai târziu.

Dilatarea și evacuarea (D&E)

Folosit de aproximativ 15 săptămâni de sarcină. Ea presupune introducerea unor instrumente speciale numite forceps prin colul uterin și în pântec pentru a îndepărta sarcina.

Colul uterin este dilatat ușor timp de câteva ore sau până la o zi înainte de operație pentru a permite introducerea forcepsului.

D&E se realizează cu sedare conștientă sau anestezic general. În mod normal durează aproximativ 10 până la 20 de minute și s-ar putea să te poți întoarce acasă în aceeași zi.

După un avort

Dacă aveți un avort medical, puteți prezenta reacții adverse scurtate din medicamente, cum ar fi greață și diaree . Medicamentele de sedare anestezice generale și conștiente pot avea și efecte secundare.

Pentru toate tipurile de avort, este probabil să aveți și crampe de stomac și sângerare vaginală. Acestea durează de obicei o săptămână sau două. Uneori, sângerarea vaginală ușoară după un avort medical poate dura până la o lună.

După un avort, puteți:

  • ia ibuprofen pentru a ajuta la orice durere sau disconfort
  • folosiți prosoape sau tampoane sanitare mai degrabă decât tampoane până când sângerarea s-a oprit
  • fă sex imediat ce te simți pregătit, dar folosește contracepția dacă vrei să eviți din nou sarcina, deoarece de obicei vei fi fertil imediat după un avort

Obțineți sfaturi dacă aveți sângerări grele, dureri severe, secreție vaginală mirositoare, febră sau semne continue de sarcină, cum ar fi greață și sâni duși. Clinica vă va oferi numărul unei linii de ajutor de 24 de ore pentru a apela dacă aveți probleme.

Este posibil să experimentați o serie de emoții după un avort. Dacă trebuie să discutați despre cum vă simțiți, contactați serviciul de avort sau întrebați medicul dumneavoastră despre consiliere post-avort.

Cumpărând pastile de avort online

Este împotriva legii să încerci să îți provoci propriul avort.

Este posibil să cumpărați pilule pentru avort online, dar nu veți ști dacă acestea sunt autentice și pot fi dăunătoare.

Înainte de a face orice, contactați un serviciu de consultanță pentru avort, cum ar fi Serviciul britanic de consultanță pentru sarcină (BPAS) , care vă poate ajuta să găsiți îngrijiri adecvate gratuit și cu încredere.