Sângerare postmenopauză

Menopauza este de obicei diagnosticată la femeile de peste 45 de ani care nu au avut o perioadă de mai mult de un an. Orice sângerare din vagin după acest lucru trebuie să fie verificată de un medic primar.

Sfaturi non-urgente: consultați un medic de familie dacă aveți sângerare postmenopauză, chiar dacă:

  • s-a întâmplat o singură dată
  • există doar o cantitate mică de sânge, vărsare sau descărcare roz sau maro
  • nu ai alte simptome
  • nu ești sigur dacă e sânge

Sângerarea postmenopauză nu este de obicei gravă, dar poate fi un semn de cancer. Cancerul este mai ușor de tratat dacă este găsit precoce.

Ce se întâmplă la întâlnirea dvs. pentru medic

Medicul dumneavoastră ar trebui să vă trimită la spital sau la o clinică specială de sângerare postmenopauză pentru teste suplimentare.

Dacă aveți peste 55 de ani, nu trebuie să așteptați mai mult de 2 săptămâni pentru a vedea un specialist. Dacă aveți sub 55 de ani, poate va trebui să așteptați mai mult.

Ce se întâmplă la programarea la spital sau la clinică

Un specialist, care poate fi asistent medical, vă va oferi teste care să vă ajute să aflați ce provoacă sângerarea și să planifice orice tratament necesar.

Testele pot include:

Făcând examen pelvin

Vi se va cere să vă îndepărtați lenjeria și să vă întindeți pe spate.

În timpul examinării pelvine:

  1. Specialistul va introduce un dispozitiv de plastic (specul) în vagin pentru a-l ține deschis, astfel încât să poată vedea interiorul vaginului și colului uterin.
  2. Un mugur de bumbac (tampon) va fi șters pe piele pentru a verifica dacă există infecții sau modificări ale celulelor.
  3. Dacă mucoasa pântecelui este mai groasă decât în mod normal, o probă de țesut (biopsie) poate fi prelevată folosind un tub subțire de plastic flexibil – acest lucru poate provoca crampe și sângerare, care de obicei se instalează rapid.
  4. După îndepărtarea speculului, specialistul îți va pune 2 degete în interiorul vaginului și o mână pe burtă pentru a-ți simți pântecele și a verifica dacă există sensibilitate.

Un examen pelvin se poate simți inconfortabil. Spuneți specialistului dacă vă simțiți prea incomod și doriți să se oprească.

Cauzele sângerării postmenopauzei

Pot exista mai multe cauze ale sângerării postmenopauză.

Cele mai frecvente cauze sunt:

Mai puțin frecvent, sângerarea postmenopauză este cauzată de cancer.

Tratament pentru sângerare postmenopauză

Tratamentul depinde de ceea ce vă provoacă sângerarea.