Tiroidita

Tiroidita este umflarea (inflamația) glandei tiroide. Acesta provoacă niveluri neobișnuit de mari sau mici de hormoni tiroidieni în sânge.

Tiroida este o glandă în formă de fluture în gât. Produce hormoni care controlează creșterea și metabolismul organismului.

Acești hormoni afectează procese precum ritmul cardiac și temperatura corpului și transformă alimentele în energie pentru a menține corpul în mișcare.

Există mai multe tipuri diferite de tiroidită, acoperite mai jos.

Tiroidita lui Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este cauzată de sistemul imunitar care atacă glanda tiroidă, făcându-l să se umfle și să devină deteriorat.

Pe măsură ce tiroida este distrusă în timp, devine incapabilă să producă suficient hormon tiroidian. Aceasta duce la simptome ale glandei tiroide nederactive (hipotiroidism) , cum ar fi oboseala, creșterea în greutate și pielea uscată.

Tiroida umflate poate provoca , de asemenea , o gușă (nod) , pentru a forma în gât.

Poate dura câteva luni sau chiar ani pentru ca această afecțiune să fie detectată, deoarece progresează foarte lent.

Nu se înțelege ce determină sistemul imunitar să atace glanda tiroidă. Tiroidita Hashimoto este de obicei observată la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani și se întâmplă uneori în familii.

Nu poate fi vindecat, dar simptomele pot fi tratate cu levotiroxină, medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni, luate de obicei pe viață.

Intervenția chirurgicală este necesară doar foarte rar – de exemplu, dacă gâtul dvs. este deosebit de inconfortabil sau este suspectat cancer.

Citiți despre tratarea unei glande tiroide nederactive și despre tratarea goitrei .

Tiroidita (subacuta) a lui De Quervain

Tiroidita (subacută) a lui De Quervain este o umflare dureroasă a glandei tiroide care se crede că este declanșată de o infecție virală, cum ar fi oreionul sau gripa .

Se observă cel mai frecvent la femeile cu vârste între 20 și 50 de ani.

De obicei provoacă febră și dureri la nivelul gâtului, maxilarului sau urechii. Glanda tiroidă poate elibera, de asemenea, prea mult hormon tiroidian în sânge (tireotoxicoză), ceea ce duce la simptome ale unei glanda tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) , cum ar fi anxietate , insomnie și palpitații cardiace .

Aceste simptome se instalează după câteva zile. Simptomele unei glande tiroidiene nederactive urmează adesea, care durează săptămâni sau luni, înainte ca glanda să se recupereze complet.

Cu toate acestea, dacă simptomele continuă să fie severe, umflarea tiroidiană este unilaterală (unilaterală) și continuați să aveți febră și să vă simțiți rău, atunci puteți avea tiroidită infecțioasă.

Palpitațiile și shake-urile asociate cu tireotoxicoza pot fi tratate cu beta-blocante .

Pentru a calma orice durere, luați antiderapant, cum ar fi aspirina (doar dacă are vârsta de 16 ani sau peste) sau ibuprofen . În cazul în care aceste medicamente nu funcționează, steroizi (medicament anti-inflamator) pot fi prescrise.

Ocazional, afecțiunea poate reapărea sau nivelul scăzut al hormonilor tiroidieni poate fi permanent, ceea ce înseamnă că veți avea nevoie de medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni pe termen lung.

Tiroidita postpartum

Tiroidita postpartum afectează doar un număr mic de femei care au născut recent.

Cu toate acestea, este mai frecvent la femeile cu diabet de tip 1, anticorpi tiroidieni pozitivi și un istoric anterior de tiroidită postpartum.

În tiroidita postpartum, sistemul imunitar atacă tiroida în aproximativ șase luni de la naștere, provocând o creștere temporară a nivelului hormonilor tiroidieni (tireotoxicoză) și simptomele unei glanda tiroidă hiperactivă .

Apoi, după câteva săptămâni, glanda devine epuizată de hormonul tiroidian, ceea ce duce la un nivel scăzut de hormoni tiroidieni și simptome ale unei glanda tiroidă nederactivă .

Cu toate acestea, nu orice femeie cu tiroidită postpartum va trece prin ambele faze.

Dacă nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni provoacă simptome severe, poate fi necesară medicația de înlocuire a hormonilor tiroidieni până când starea se îmbunătățește.

Dacă hormonii tiroidieni ridicați provoacă simptome, beta-blocanții pot oferi ameliorare.

La majoritatea femeilor, funcția tiroidiană revine la normal în 12 luni de la naștere, deși un nivel scăzut de hormoni tiroidieni poate fi uneori permanent.

Tiroidita silențioasă (nedureroasă)

Tiroidita silențioasă este foarte asemănătoare cu tiroidita postpartum, dar poate apărea la bărbați și femei și nu are legătură cu nașterea.

La fel ca tiroidita postpartum, poate exista o fază a nivelurilor ridicate de hormoni tiroidieni (tireotoxicoză) care provoacă simptome ale glandei tiroide hiperactive . Aceasta poate fi urmată de simptome ale glandei tiroide nederactive , înainte ca simptomele să dispară în 12 până la 18 luni.

Dacă nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni provoacă simptome severe, poate fi necesar un tratament de înlocuire a hormonilor tiroidieni până când starea se îmbunătățește. În câteva cazuri, nivelul scăzut al tiroidei poate fi permanent.

Tiroidita indusă de droguri

Unele medicamente pot deteriora tiroida și pot provoca fie simptome ale unei glanda tiroidă hiperactivă, fie simptome ale unei glanda tiroidă nederactivă . Câteva exemple sunt interferonii (folosiți pentru tratarea cancerului), amiodarona (pentru probleme de ritm cardiac) și litiu (luate pentru tulburarea bipolară).

Simptomele sunt de obicei de scurtă durată și se pot îmbunătăți după ce întrerupeți administrarea medicamentelor.

Cu toate acestea, nu trebuie să încetați să luați niciun medicament prescris fără să discutați cu medicul dumneavoastră.

Tiroidita indusă de droguri poate provoca dureri în jurul tiroidei. Acest lucru poate fi ameliorat cu calmante contra-counter cum ar fi aspirina (doar dacă are vârsta de 16 ani sau peste) sau ibuprofen, deși uneori pot fi necesare steroizi (medicamente antiinflamatorii).

Tiroidita indusă de radiații

Glanda tiroidă poate fi uneori deteriorată prin radioterapie sau tratament cu iod radioactiv administrat pentru glanda tiroidă hiperactivă.

Acest lucru poate duce fie la simptome ale glandei tiroide hiperactive, fie la simptome ale glandei tiroide nederactive .

Nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni sunt de obicei permanente, astfel încât este posibil să aveți nevoie de un tratament de înlocuire a hormonilor tiroidieni pe viață.

Tiroidita acuta sau infectioasa

Tiroidita acută sau infecțioasă este de obicei declanșată de o infecție bacteriană. Este rară și este asociată fie cu un sistem imunitar slăbit, fie la copii, cu o problemă cu dezvoltarea tiroidei.

Simptomele pot include dureri în gât, senzație în general de rău, umflare a glandei tiroide și, uneori, simptome ale glandei tiroide hiperactive sau simptome ale glandei tiroide nederactive .

De obicei, simptomele se îmbunătățesc atunci când infecția este tratată cu antibiotice . Durerea tiroidiană poate fi controlată cu calmante contra-counter cum ar fi aspirina (doar dacă are vârsta de 16 ani sau peste) sau ibuprofen.

Dacă simptomele sunt severe cu semne de infecție și, în special, dacă umflarea tiroidiană pare a fi unilaterală (unilaterală), poate fi necesară o scanare cu ultrasunete a tiroidei pentru a verifica alte probleme.

De obicei, copiii au nevoie de o operație pentru a îndepărta partea anormală a tiroidei.